H είδηση της αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, οι οποίοι κρατούνταν στις φυλακές της Αδριανούπολης, δημοσιεύεται ήδη στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ της Γερμανίας.
Το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) μετέδωσε την είδηση με ανταποκρίσεις από την Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη, ενώ αναφορές ειδησεογραφικών πρακτορείων έχουν αναρτηθεί ενδεικτικά στην ιστοσελίδα του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, αλλά και στην ηλεκτρονική έκδοση πολλών εφημερίδων.
Οι ανταποκρίσεις αναφέρονται διεξοδικά στο ιστορικό της υπόθεσης, αλλά και στη δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ότι «η αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είναι μια πράξη δικαιοσύνης, η οποία θα συμβάλει στην ενίσχυση της φιλίας, της καλής γειτονίας και της σταθερότητας στην περιοχή».
«Η φυλάκιση των στρατιωτικών είχε επιβαρύνει σημαντικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η κυβέρνηση στην Αθήνα μιλούσε για ομηρεία. Διότι στην Ελλάδα βρίσκονται οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί οι οποίοι κατέφυγαν στη γειτονική χώρα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία», αναφέρεται στην ανταπόκριση και επισημαίνεται ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να παραδώσει τους οχτώ στρατιωτικούς, οι οποίοι είχαν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα. «Η ελληνική Δικαιοσύνη είχε τους περασμένους μήνες επανειλημμένα απορρίψει την παράδοσή τους, με την αιτιολογία ότι στην Τουρκία τους περίμενε μια μη-δίκαιη διαδικασία. Σε τρεις από τους στρατιωτικούς έχει στο μεταξύ χορηγηθεί άσυλο στην Ελλάδα».
Στην ιστοσελίδα του κεντρικού δελτίου ειδήσεων Tagesschau της δημόσιας τηλεόρασης αναφέρεται: «Η Τουρκία αποφυλακίζει δυο έλληνες στρατιωτικούς. […] Ωστόσο η δίκη των δυο ανδρών θα συνεχιστεί. Αρχικά δεν ήταν σαφές εάν επιτρέπεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα.
Η τουρκική δικαιοσύνη τους κατηγορεί για απόπειρα κατασκοπείας. Το δικαστήριο στην Αδριανούπολη είχε απορρίψει κατ’ επανάληψη την αποφυλάκιση των στρατιωτικών λόγω κινδύνου διαφυγής, επισημαίνεται.
Η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung αναφέρει: «Η φυλάκιση των στρατιωτικών είχε επιβαρύνει σημαντικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η ελληνική κυβέρνηση έκανε λόγο για ομήρους. Διότι από την άλλη πλευρά βρίσκονται στην Ελλάδα οκτώ τούρκοι στρατιωτικοί οι οποίοι μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία είχαν καταφύγει στη γειτονική χώρα».
Πηγές: ΑΜΠΕ, DW