Τώρα που ο Τζο Μπάιντεν ανέλαβε και επίσημα τα ηνία των ΗΠΑ, οι ηγέτες των χωρών ανά τον πλανήτη θα ήθελαν να έρθουν σε επαφή μαζί του. Όμως ποια χώρα σχεδιάζει να επισκεφτεί πρώτα;
Έπειτα από μια ταραχώδη τετραετία, αρκετοί είναι οι ηγέτες που τώρα ζητούν μια πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ. Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκονται σύμμαχοι που αισθάνονται πως έχουν παραγκωνιστεί από την προεδρία του Τραμπ αλλά και αντίπαλοι με ακανθώδη θέματα στην ημερήσια διάταξη.
Η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία του Τζο Μπάιντεν έχει ήδη κλειστεί για την Παρασκευή, οπότε και θα μιλήσει με τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Τζεν Ψάκι. Οι δύο ηγέτες «ασφαλώς θα συζητήσουν για τις πολύ σημαντικές σχέσεις» των ΗΠΑ και του Καναδά καθώς και «για την απόφαση σχετικά με τον πετρελαιαγωγό Keystone XL», πρόσθεσε. Το έργο αυτό, που σχεδιαζόταν να μεταφέρει πετρέλαιο από τον Καναδά στις ΗΠΑ, υποστηριζόταν από την Οτάβα, αλλά επικρινόταν έντονα από οικολόγους αφότου άρχισε το 2018· ακυρώθηκε για πρώτη φορά από τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για λόγους περιβαλλοντικής προστασίας, προτού το ξαναβάλει στις ράγες ο διάδοχός του, ο Ντόναλντ Τραμπ, για οικονομικούς λόγους. Η ανάκληση της άδειας για την κατασκευή του αγωγού έγινε χθες με ένα από τα πρώτα εκτελεστικά διατάγματα που υπέγραψε ο νέος αμερικανός πρόεδρος. Ήταν προεκλογική δέσμευσή του, στο πλαίσιο του αγώνα για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής. Ο Τζάστιν Τριντό εξέφρασε «απογοήτευση».
Ποιες είναι όμως οι πιο πιθανές χώρες για επίσκεψη από τον Μπάιντεν;
Η gzeromedia συνοψίζει τις υποψήφιες χώρες:
Καναδάς: Οι ΗΠΑ αποτελούν το μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο και ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είχε ακριβώς καλές σχέσεις με τον Τζάστν Τριντό.
Μεγάλη Βρετανία: Ο Μπόρις Τζόνσον θα θελήσει να εστιάσει στην «ειδική σχέση» μεταξύ των δύο μερών έπειτα από το Brexit.
Μεξικό: Η κυβέρνηση του Μεξικού χαιρέτισε την αναστολή της κατασκευής ενός τείχους στα σύνορά του με τις ΗΠΑ, μια απόφαση που έλαβε ο νέος Αμερικανός πρόεδρος, όπως και τα σχέδιά του για μεταρρύθμιση της αμερικανικής μεταναστευτικής πολιτικής. «Το Μεξικό χαιρετίζει το τέλος της κατασκευής του τείχους», έγραψε στο Twitter o Μεξικανός υπουργός Εξωτερικών Μαρσέλο Εμπράρδ. Αυτό το «αντιμεταναστευτικό» τείχος ήταν μία από τις βασικές υποσχέσεις του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Εξάλλου ο Εμπράρδ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μεταρρύθμιση της αμερικανικής μεταναστευτικής πολιτικής από τον Μπάιντεν, κάνοντας λόγο “για έναν δρόμο προς τη διπλή υπηκοότητα”. «Όπως έγραψε ο πρόεδρος (του Μεξικού Άντρες) Λόπες Ομπραδόρ πριν μερικά χρόνια στον πλέον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν: οι γέφυρες ανοίγουν τον δρόμο της συνεργασίας και της κατανόησης”, πρόσθεσε.
Ο Μπάιντεν υπέγραψε χθες διάταγμα με το οποίο τερματίστηκε η κατασκευή του τείχους στα σύνορα ΗΠΑ- Μεξικού. Επίσης θα παρουσιάσει στο Κογκρέσο ένα σχέδιο μεταρρύθμισης της μεταναστευτικής πολιτικής της χώρας, χάρη στο οποίο θα μπορέσει να διευθετηθεί η κατάσταση των περίπου 700.000 Ονειροπόλων, των παράτυπων μεταναστών που εισήλθαν στις ΗΠΑ όταν ήταν παιδιά και οι οποίοι ζουν έκτοτε εκεί. Το πρόγραμμα που προστατεύει τους Ονειροπόλους από την απέλαση, το DACA, είχε δημιουργηθεί επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα, όμως ο Ντόναλντ Τραμπ το κατήργησε το 2017.
Ο Μεξικανός πρόεδρος δήλωσε χθες ότι συμμερίζεται τις προτεραιότητες που έχει θέσει ο Μπάιντεν για την αρχή της θητείας του, κυρίως τη μετανάστευση, ένα ευαίσθητο ζήτημα στο Μεξικό, και τις σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ. «Συμφωνώ με τις τρεις βασικές προσεγγίσεις του (…) Είναι πολύ σημαντικές: (η μάχη κατά) της πανδημίας (covid-19), η αναζωογόνηση της οικονομίας και η μετανάστευση», δήλωσε ο Λόπες Ομπραδόρ λίγο πριν την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν, στον οποίο ευχήθηκε μια «αποδοτική θητεία«. Ο Λόπες Ομπραδόρ, ο οποίος είχε στενές σχέσεις με τον Τραμπ, ήταν μεταξύ των τελευταίων ηγετών που είχαν συγχαρεί τον Μπάιντεν για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές. Για το Μεξικό, από όπου κατάγονται 38 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν στις ΗΠΑ, το μεταναστευτικό είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα της ατζέντας του Μπάιντεν, συνέχισε ο Μεξικανός πρόεδρος.
Γερμανία: Το Βερολίνο θα θέλει να συζητήσει για τις διατλαντικές σχέσεις μετά από τέσσερα χρόνια χάους και τον «συνασπισμό« σε ένα ενοποιημένο εμπορικό μέτωπο απέναντι στην Κίνα- παρά την εμπορική συμφωνία Ε.Ε.- Κίνας.
Ιράν: Οι σχέσεις με το Ιράν αποτελούν μία από τις βασικές προκλήσεις των πρώτων ημερών της κυβέρνησης Μπάιντεν καθώς έφτασαν στα άκρα επί Τραμπ.
Από όλες τις προκλήσεις της εξωτερικής πολιτικής που περιμένουν τον Μπάιντεν, μεταξύ των οποίων η σύσφιξη των σχέσεων με τους συμμάχους της Ευρώπης και της Ασίας, την εύρεση της σωστής ισορροπίας αντιπαράθεσης και συνεργασίας με την ανερχόμενη Κίνα και φυσικά τη Βόρεια Κορέα, το πιο επείγον τεστ που καλείται να αντιμετωπίσει άμεσα αποτελούν οι σχέσεις με το Ιράν. Ο Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι θέλει οι ΗΠΑ να επιστρέψουν στην πυρηνική συμφωνία του 2015, την οποία ο Τραμπ εγκατέλειψε το 2018. Ωστόσο, ο χρόνος τρέχει και μετρά. Το Ιράν, το οποίο έχει σταματήσει να τηρεί την συμφωνία από τότε που αποχώρησαν από τις ΗΠΑ, τώρα αυξάνει την παραγωγή υλικού για βόμβες.
Επιπλέον, στο Ιράν πραγματοποιούνται προεδρικές εκλογές αυτό το καλοκαίρι, και ένας σκληροπυρηνικός που δεν έχει την τάση να διαπραγματευτεί με τη Δύση είναι πιθανό να κερδίσει. Η επιστροφή στην συμφωνία είναι εξαιρετικά αμφισβητούμενη στο Καπιτώλιο, όπου πολλοί νομοθέτες και των δύο κομμάτων θέλουν το Ιράν να δέχεται αυστηρότερους περιορισμούς όχι μόνο στο πυρηνικό του πρόγραμμα, αλλά και στις συμβατικές του πολεμικές και περιφερειακές δυνατότητές του. Ο Μπάιντεν έχει υποστηρίξει πως μια πιο συμβατική εξωτερική πολιτική μπορεί να ενισχύσει τα αμερικανικά συμφέροντα με τρόπους που ο παρορμητικός μονομερισμός του Τραμπ δεν το έκανε. Το Ιράν θα του δώσει μια πρώτη ευκαιρία να το αποδείξει.
naftemporiki.gr