«Η άδεια που δόθηκε στον κ. Κουφοντίνα ήταν βαθύτατα προσβλητική στη μνήμη των θυμάτων» της «17Ν» δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, τονίζοντας ότι «αυτοί που αποφασίζουν γι’ αυτά τα θέματα» θα πρέπει «να λάβουν υπόψη τα συναισθήματα των θυμάτων αυτών των εγκλημάτων».
«Σεβόμαστε την ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της Δικαιοσύνης» αλλά «είναι σημαντικό όταν οι δικαστικές αρχές παίρνουν τις αποφάσεις τους, να λαμβάνουν υπόψιν τους ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο που δεν έχει επιδείξει μεταμέλεια, έναν άνθρωπο που δεν προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από τις πράξεις του» ανέφερε ο κ. Πάιατ σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ.
Αναφερόμενος στο Σκοπιανό ο κ. Πάιατ εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επίτευξη συμφωνίας, αλλά και τη στήριξή του στον ειδικό διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς και τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών. «Ως Αμερική, θα κάνουμε τα πάντα για να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες του Νίμιτς, στις μέρες και τις εβδομάδες που είναι μπροστά μας» ανέφερε.
Για το αν υπάρχει σχέδιο Β’ για την ΠΓΔΜ σε περίπτωση μη λύσης ώστε να μπει στο ΝΑΤΟ, είπε ότι «έχω μάθει πως ένας διπλωμάτης, ειδικά ένας Αμερικανός πρέσβης, με το να απαντά σε υποθετικά ερωτήματα, δεν βοηθά, ειδικά όταν είμαστε στη μέση μιας διαδικασίας».
Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο Αμερικανός πρέσβης σημείωσε ότι «η ανησυχία μας είναι ένα ατύχημα» στο Αιγαίο. «Όσο έχετε αυτά τα φονικά περίπλοκα στρατιωτικά συστήματα, λειτουργώντας τα το ένα δίπλα στο άλλο, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ενός φοβερού ατυχήματος, το οποίο φυσικά θα προκαλέσει μεγάλες επιπλοκές στη σχέση σας» σημείωσε, προσθέτοντας πάντως ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν «τις προσπάθειες που έκανε η ελληνική κυβέρνηση, σε συνέχεια της επίσκεψης του Ερντογάν, ώστε να επανεκκινήσει και να εντατικοποιήσει το διάλογο επάνω στη στρατιωτική εμπιστοσύνη, χτίζοντας κανάλια επικοινωνίας».
Ερωτηθείς για την ελληνική οικονομία, ο κ. Πάιατ παρατήρησε ότι «η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι ήταν, τότε που πρωτοήρθα στη χώρα, το καλοκαίρι του 2016». Επισήμανε ακόμη ότι η χώρα «έχει κάνει σημαντική πρόοδο σε ζητήματα δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων» και ότι «έχει ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας».
«Υπάρχει πλέον ευρεία αισιοδοξία ότι το 2018 θα είναι η χρονιά όπου οι Έλληνες θα δουν το τέλος του μνημονίου, θα υπάρξει ένα νέο περιβάλλον, και μετά το βάρος θα μετατεθεί στην ελληνική κυβέρνηση, οποιαδήποτε είναι αυτή η κυβέρνηση, να επιδείξει μία συνεχιζόμενη αφοσίωση στις μεταρρυθμίσεις» ανέφερε.
Σε ερώτηση πώς κρίνει τα περί «καθαρής εξόδου» ο κ. Πάιατ απάντησε πως «υπάρχει συναντίληψη σε ΗΠΑ, Ευρώπη, και εδώ στην Ελλάδα, για την επιθυμία η χώρα σας να επανέλθει ως μια κανονική οικονομία της Ευρωζώνης».
«Όμως νομίζω ότι πολλά εξαρτώνται από το πώς τοποθετείται η κυβέρνηση και μιλώντας ειλικρινά, θεωρώ ότι ξεκινώντας από αυτήν την άνοιξη, το πώς η κυβέρνηση θα εξηγήσει την πολιτική της μετά για την περίοδο μετά την ολοκλήρωση του μνημονίου» δήλωσε για να καταλήξει: «Ακούω ενθαρρυντικά πράγματα από τον υπουργό κ. Τσακαλώτο, από άλλους, αλλά αυτό που πιστεύω εγώ δεν έχει τελικά σημασία. Αυτό που έχει περισσότερη σημασία είναι οι αγορές, και όπως είπα δεν έχουν το συναισθηματικό δέσιμο που έχω εγώ με την Ελλάδα. Τους ενδιαφέρουν απλώς τα αποτελέσματα».