Εκατοντάδες ξένοι από όλον τον κόσμο και την Ε.Ε. επιστρέφουν στις χώρες τους, καθώς ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε στους 132 στην Κίνα, ενώ στις τουλάχιστον 16 χώρες όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα προστέθηκε και η Μέση Ανατολή, με επιβεβαιωμένο κρούσμα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
ΗΠΑ και Ιαπωνία έχουν ήδη αρχίσει να απομακρύνουν τους πολίτες τους από τη Βουχάν, την κινεζική πόλη που βρέθηκε στο επίκεντρο της επιδημίας του νέου κοροναϊού. Η Αυστραλία εξετάζει να απομακρύνει τους υπηκόους της και να τους μεταφέρει στο Νησί των Χριστουγέννων, που υπό κανονικές συνθήκες υποδέχεται αιτούντες άσυλο. Η Τουρκία επίσης θα απομακρύνει τις επόμενες μέρες 32 πολίτες της, ενώ το ίδιο ετοιμάζεται να κάνει και η Ιταλία, όπως ανακοίνωσε ο Ιταλός υπουργός Υγείας, Ρομπέρτο Σπεράντσα. Και η British Airways ανέστειλε όλες τις απευθείας πτήσεις της από και προς την ηπειρωτική Κίνα, αφότου το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε οδηγία με την οποία συμβουλεύει τους Βρετανούς πολίτες να πραγματοποιούν μόνο τα απολύτως απαραίτητα ταξίδια προς την Κίνα. Σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες επικαλείται το BBC μάλιστα, οι περί τους 200 Βρετανοί πολίτες που θα επιστρέψουν από τη Βουχάν, θα μπουν σε καραντίνα για μία περίοδο δύο εβδομάδων, πιθανότατα σε στρατιωτική βάση.
Τα κρούσματα στην Κίνα ξεπερνούν τα κρούσματα του SARS
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει εκφράσει την πεποίθησή του για την ικανότητα της Κίνας να περιορίσει τον κοροναϊό. Η ανησυχία ωστόσο διασπείρεται σχεδόν με την ίδια ταχύτητα που διασπείρεται και ο ιός, καθώς οι υγειονομικές αρχές ανέφεραν ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κορυσμάτων αυξήθηκε κατακόρυφα από 1.459 τα έως τα μεσάνυχτα της Τρίτης σε 5.974.
Ειδικοί μάλιστα σημειώνουν ότι τα κρούσματα εντός Κίνας ξεπερνούν κι εκείνα από τον ιό SARS. Κατά την περίοδο της επιδημίας του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου, το 2003, υπήρχαν 5.327 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις της νόσου στην ηπειρωτική Κίνα, με 349 θανάτους. Οι ειδικοί έχουν επίσης εκτιμήσει ότι τα αριθμητικά στοιχεία του ιού της Βουχάν ίσως είναι ανεπαρκή, γεγονός που ενδεχομένως καταστήσει τον νέο κοροναϊό πολύ πιο μεταδοτικό, αλλά και λιγότερο θανατηφόρο από τον SARS.
Κρούσματα εκτός Κίνας
Τέσσερις περιπτώσεις έχουν επιβεβαιωθεί στη Γερμανία, τη δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα όπου καταγράφονται κρούσματα μετά τη Γαλλία. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επιβεβαίωσαν επίσης το πρώτο κρούσμα σε μια οικογένεια που επέστρεψε πρόσφατα από τη Βουχάν.
Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον διευκρίνισε πως η Αυστραλία εργάζεται με τη Νέα Ζηλανδία για την επιστροφή των πολιτών, τονίζοντας ότι «προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι η ασφάλεια των Αυστραλών».
Ο Μόρισον διευκρίνισε ωστόσο πως τα πρόσωπα που θα απομακρυνθούν θα τεθούν σε καραντίνα στο Νησί των Χριστουγέννων, όπου βρίσκεται κέντρο κράτησης μεταναστών που επιχειρούν να φθάσουν στην Αυστραλία διά θαλάσσης.
Ελπίδες από Αυστραλία για ανάπτυξη εμβολίου
Η Ρωσία και η Κίνα εργάζονται από κοινού για να αναπτύξουν ένα εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Το Πεκίνο έχει παραδώσει το γονιδίωμα του ιού στη Μόσχα, ανέφερε σήμερα το ρωσικό προξενείο στην πόλη Γκουανγκζού της Κίνας.
Το πιο ελπιδοφόρο ωστόσο μέχρι στιγμής μήνυμα έρχεται από ομάδα επιστημόνων στην Αυστραλία, η οποία ανακοίνωσε σήμερα ότι καλλιέργησε με επιτυχία μια εργαστηριακή εκδοχή του νέου κορονοϊού, την πρώτη εκτός Κίνας.
Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Λοιμώξεων και Ανοσίας Πίτερ Ντόχερτι στην Μελβούρνη ανακοίνωσαν ότι θα δώσουν το δείγμα αυτό, το οποίο δημιουργήθηκε από έναν ασθενή που είχε προσβληθεί, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και σε εργαστήρια στον κόσμο.
naftemporiki.gr