Skip to main content

«Κλειδί» οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί

Εν αναμονή των προγραμματικών δηλώσεων και αντιμέτωπο με το μπαράζ δηλώσεων υπουργών για το «ξήλωμα» των μνημονιακών μέτρων το Μαξίμου επιχείρησε χθες, διά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, να χαμηλώσει τους τόνους στέλνοντας το μήνυμα στις αγορές ότι και σχέδιο υπάρχει και η απόφαση για διαβούλευση με δανειστές και κοινωνικούς εταίρους παραμένει ενεργή.

Ο κ. Δραγασάκης, σε αντίθεση με την έως τώρα πρακτική του, εξερχόμενος του μεγάρου Μαξίμου ήταν λαλίστατος. Και κυρίως ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει αιφνιδιασμός των ιδιωτών επενδυτών στις τράπεζες, ότι υπάρχει έτοιμος κατάλογος έργων, μικρών και μεγάλων τα οποία αποσκοπούν στο να τονωθούν οι επενδύσεις, σε αντιστάθμισμα των όποιων αποκρατικοποιήσεων κριθούν ασύμφορες, ενώ διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρξει επιβολή νέων φόρων προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα ανάσχεσης της ανθρωπιστικής κρίσης. 

Όσο για το όποιο χρηματοδοτικό κενό προκύψει από τα πρώτα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης το «μυστικό» κρύβεται πίσω από την αναφορά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο ότι «θα αναζητηθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση ώστε να καλυφθεί χρηματοδοτικά το κενό μέχρι την επίτευξη οριστικής συμφωνίας με τους δανειστές». Η λύση αυτή, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, βρίσκεται στην κατάρτιση του 4ετούς σχεδίου το οποίο, όπως είπε, θα προβλέπει εκτέλεση πρωτογενώς ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.

Μια ενδεχόμενη συμφωνία για ψαλίδισμα των πρωτογενών πλεονασμάτων θα απελευθερώσει σημαντικά κονδύλια από τον πρώτο χρόνο και θα δώσει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα αφενός να εφαρμόσει το πρόγραμμά της αφετέρου να κερδίσει χρόνο ώστε να αρχίσουν να αποδίδουν τα νέα μέτρα.

Μια πρώτη κουβέντα αναμένεται να γίνει σήμερα με τον Μάρτιν Σουλτς και κυρίως αύριο με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ. Άλλωστε στην κυβέρνηση έχουν δηλώσει επανειλημμένως ότι οι όποιες συζητήσεις θα γίνουν με τους θεσμικούς παράγοντες της Ευρώπης και όχι με τους χαμηλόβαθμους υπαλλήλους του ΔΝΤ, των Βρυξελλών και της ΕΚΤ. Με ποιόν τρόπο θα γίνεται ο έλεγχος της απόδοσης των νέων μέτρων και από ποιο σχήμα είναι ένα ακόμη ζητούμενο με την κυβέρνηση, μέχρι αυτήν την ώρα, να μην έχει ανοίξει τα χαρτιά της, για το ακανθώδες αυτό θέμα, πλην της εκφρασμένης πολλάκις θέσης της ότι «η τρόικα τέλος». 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ