Skip to main content

Το Brexit του Μπόρις Τζόνσον βαθαίνει το χάσμα στη Βόρεια Ιρλανδία

Η Βόρεια Ιρλανδία ίσως και να μην περιμένει το Brexit για να εκραγεί. Ένας αιώνας εντάσεων και χιλιάδες νεκροί από το 1969 έως το 1998 το αποδεικνύουν περίτρανα. Η βρετανική ψήφος ωστόσο για την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε., το 2016, ήρθε να προσθέσει το πολιτικό χάσμα στον βαθύ θρησκευτικό διχασμό. Το Brexit, σχολιάζει ο αρθρογράφος της «Monde» Ερίκ Αλμπέρ, έχει καταστεί ένα διαπραγματευτικό όπλο στα χέρια «ενωτικών» και εθνικιστών στην αιώνια μεταξύ τους σύγκρουση.

Το κλίμα του νέου διχασμού άρχισε να διαφαίνεται ήδη από την ημέρα του δημοψηφίσματος, οπότε το 66% των «ενωτικών», οι οποίοι επιθυμούν να παραμείνουν στο άρμα του Ηνωμένου Βασιλείου, ψήφισαν υπέρ του Brexit, σε αντίθεση με το μόλις 12% των εθνικιστών, που επιθυμούν την ενοποίηση με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας. Συνολικά, οι Βορειοϊρλανδοί ψήφισαν με ποσοστό 56% να παραμείνουν στην Ε.Ε. Βρήκαν ωστόσο ένα νέο, πολύ καλό λόγο για να διαφωνούν.

Χθες, ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας επισκέφθηκε τη Βόρεια Ιρλανδία, στο πλαίσιο της περιοδείας του στη χώρα, με σκοπό να κερδίσει τη στήριξη στο αμφιλεγόμενο σχέδιό του για το Brexit.

Επισήμως, ο Τζόνσον πήγε για να δεσμευτεί ότι θα βοηθήσει να ξεπεραστεί το πολιτικό αδιέξοδο, δεδομένου ότι Βόρεια Ιρλανδία παραμένει τα τελευταία δύο χρόνια χωρίς λειτουργική κυβέρνηση, μετά την κατάρρευση της συμφωνίας για επιμερισμό εξουσίας στο βορειοϊρλανδικό κοινοβούλιο ανάμεσα στα δύο μεγαλύτερα κόμματα, το Σιν Φέιν και το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP). Στην ουσία, το μόνο που κατάφερε ήταν να ανάψει ξανά το φιτίλι του διχασμού.  

Το ιρλανδικό εθνικιστικό κόμμα Σιν Φέιν κατέστησε περισσότερο από σαφές ότι το Brexit χωρίς συμφωνία θα είναι καταστροφικό, όχι μόνο για την οικονομία, αλλά και για την ειρηνευτική συμφωνία του 1998, η οποία τερμάτισε τρεις δεκαετίες βίας στην περιοχή.

Περισσότεροι από 3.600 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις ταραχές που κράτησαν 30 χρόνια, μεταξύ των Ιρλανδών εθνικιστών (καθολικών) από τη μια, που διεκδικούσαν μια ενιαία Ιρλανδία και των «ενωτικών» (προτεσταντών) και των βρετανικών δυνάμεων ασφαλείας από την άλλη. Ο αιματηρός πόλεμος πήρε τέλος με την ιστορική Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, το 1998.

Αρκετοί ωστόσο είναι εκείνοι που θεωρούν ότι η Βόρεια Ιρλανδία είναι ένα καζάνι που σιγοβράζει. Και εκφράζουν τους χειρότερους φόβους ότι ένα Brexit, και ακόμη περισσότερο ένα άτακτο Brexit, σαν αυτό στο οποίο εμμένει ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, απειλεί να θέσει σε κίνδυνο και πάλι τις εύθραυστες ισορροπίες στη Βόρεια Ιρλανδία – αν όχι σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.

naftemporiki.gr