Τον διάδοχο του μουλά Ομάρ του ηγέτη τους που καθοδήγησε επί 20 χρόνια και τους οδήγησε στην κατάληψη της Καμπούλ και της εξουσίας μέχρι το 2001, όταν το καθεστώς τους ανατράπηκε από τον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ, καλούνται να επιλέξουν οι Ταλιμπάν.
Διάφορες πηγές των ανταρτών ανέφεραν σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι βασικός διεκδικητής της θέσης φέρεται να είναι ο μουλάς Αχτάρ Μανσούρ, ηγετικό στέλεχος του Κεντρικού Συμβουλίου των Ταλιμπάν. Ωστόσο, δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία οριστική απόφαση.
«Ο μουλάς Μοχάμαντ Αχτάρ Μανσούρ διοικεί ντε φάκτο τους Ταλιμπάν από το 2013… Θεωρείται προσκείμενος στο Πακιστάν και τάσσεται υπέρ των ειρηνευτικών συνομιλιών» με την αφγανική κυβέρνηση, είπε μία πηγή που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία της.
Η εκλογή του διαδόχου θα γίνει σε πολλά στάδια, διευκρίνισε μια άλλη πηγή των ανταρτών: το Κεντρικό Συμβούλιο θα επιλέξει πρώτα έναν υποψήφιο και η επιλογή αυτή θα πρέπει να επισημοποιηθεί από ένα σώμα θρησκευτικών αξιωματούχων.
Ένας άλλος υποψήφιος θα μπορούσε να ήταν ο γιος του μουλά Όμαρ, ο 26χρονος μουλάς Γιακούμπ. Ορισμένοι διοικητές των Ταλιμπάν τον προτιμούν, όμως άλλοι τον θεωρούν πολύ νέο και άπειρο για να διαδεχτεί τον πατέρα του.
Λόγω της «αβεβαιότητας» που προκάλεσε ο θάνατος του Όμαρ και “κατόπιν αιτήματος της διοίκησης των Αφγανών Ταλιμπάν”, το Πακιστάν ανακοίνωσε την αναβολή του δεύτερου γύρου των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ των ισλαμιστών ανταρτών και της αφγανικής κυβέρνησης. Οι συνομιλίες αυτές θα διεξάγονταν αύριο Παρασκευή στο Πακιστάν.
Οι αφγανικές αρχές κατηγορούν εδώ και πολλά χρόνια τις πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες ότι «κατευθύνουν» τους Ταλιμπάν ή ότι έχουν υπό τον έλεγχό τους υψηλόβαθμα στελέχη των ανταρτών με στόχο να τα χρησιμοποιήσουν τη στιγμή που θα κρίνει σκόπιμη το Ισλαμαμπάντ.
Όμως στις αρχές Ιουλίου το Πακιστάν μεσολάβησε, οργανώνοντας μια πρώτη επίσημη συνάντηση μεταξύ των ανταρτών και εκπροσώπων της αφγανικής κυβέρνησης, ώστε να ξαναρχίσουν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που βρίσκονταν σε τέλμα.
«Ο θάνατος του μουλά Ομάρ θα καθυστερήσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες, όμως αυτό δεν θα είναι το τέλος τους» δήλωσε ο Μοχάμαντ Νατίκι, ένας αξιωματούχος που συμμετείχε στον πρώτο γύρο των συνομιλιών με την αφγανική αντιπροσωπεία.
Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο