Skip to main content

ΗΠΑ: Κατάργηση της απομόνωσης των ανηλίκων στις ομοσπονδιακές φυλακές

Την κατάργηση της φυλάκισης σε απομόνωση για ανήλικους στις ομοσπονδιακές φυλακές, ανακοίνωσε ότι καταργεί ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα, σε άρθρο που έγραψε για την εφημερίδα Washington Post χθες.

Στο ίδιο άρθρο ο Ομπάμα ανέφερε ακόμη ότι η απομόνωση στη φυλακή δεν θα χρησιμοποιείται πλέον ως τιμωρία για παραβάσεις χαμηλού βαθμού. Το πακέτο αλλαγών που εισάγει ο Αμερικανός πρόεδρος θα περιλαμβάνει επίσης την επέκταση του προγράμματος βοήθειας για φυλακισμένους που πάσχουν από ψυχικές ασθένειες, καθώς και αύξηση του χρόνου που ξοδεύουν οι κρατούμενοι έξω από τα κελλιά τους.

Οι αλλαγές θα επηρεάσουν περίπου 10.000 ομοσπονδιακούς κρατούμενους και προήλθαν μετά από μια εξέταση της πρακτικής των φυλακών που ζήτησε ο ίδιος ο Ομπάμα από το υπουργείο Δικαιοσύνης πέρσι το καλοκαίρι.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στην περίπτωση του Κάλιφ Μπράουντερ, ενός μαύρου εφήβου 16 χρονών, ο οποίος είχε συλληφθεί το 2010 και έμεινε σχεδόν δύο χρόνια σε απομόνωση στη φυλακή της νήσου Ράικερ κοντά στην πόλη της Νέας Υόρκης. Ο νεαρός αποφυλακίστηκε το 2013 και αυτοκτόνησε δύο χρόνια μετά.

Όπως ανέφερε στο άρθρο του ο Ομπάμα, η έρευνα υποδηλώνει ότι η κράτηση σε απομόνωση έχει άμεση σχέση με την κατάθλιψη, την αποξένωση, την απόσυρση από τη ζωή, μια μειωμένη ικανότητα να συναναστρέφεται κανείς με τους άλλους και την πιθανότητα βίαιας συμπεριφοράς. Οι πολιτείες που έχουν δουλέψει για να μειώσουν τη χρήση της απομόνωσης στις φυλακές έχουν δει το ποσοστό των επιθέσεων στο προσωπικό να μειώνεται και περισσότερους φυλακισμένους να ενδιαφέρονται για προγράμματα επιμόρφωσης, εξήγησε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι οι αλλαγές που έχει διατάξει στον τρόπο μεταχείρισης των ομοσπονδιακών κρατουμένων θα αποτελέσουν πρότυπο για μεταρρυθμίσεις από πολιτειακά και τοπικά συστήματα φυλακών. «Υπάρχουν μέχρι και 100.000 άτομα που κρατούνται υπό συνθήκες απομόνωσης σε αμερικανικές φυλακές – συμπεριλαμβανόμενων και ανηλίκων και ατόμων με ψυχικές ασθένειες» ενώ «μέχρι και 25.000 κρατούμενοι εκτίουν την ποινή τους παραμένοντας μήνες ή ακόμα και χρόνια μόνοι τους σε ένα μικροσκοπικό κελί, με μηδαμινή ανθρώπινη επαφή», σημείωσε.