Το πιο δύσκολο γρίφο του Brexit θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας σήμερα, οπότε επισκέπτεται τη Βόρεια Ιρλανδία, στο πλαίσιο της περιοδείας του στη χώρα, με σκοπό να κερδίσει την πολυπόθητη στήριξη για το σχέδιό του να βγάλει τη χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου, με ή χωρίς συμφωνία.
Ο Μπόρις Τζόνσον έφθασε στο Μπέλφαστ χθες το βράδυ και είχε ευθύς αμέσως μία τετ α τετ συνάντηση με την Αρλίν Φόστερ, την ηγέτιδα του DUP, του μικρού ενωτικού κόμματος στο οποίο στηρίζεται για την πλειοψηφία του στο βρετανικό κοινοβούλιο.
Η Βόρεια Ιρλανδία παραμένει τα τελευταία δύο χρόνια χωρίς λειτουργική κυβέρνηση μετά την κατάρρευση της συμφωνίας για επιμερισμό εξουσίας στο βορειοϊρλανδικό κοινοβούλιο ανάμεσα στα δύο μεγαλύτερα κόμματα, το Σιν Φέιν και το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP). Οι Τζόνσον αναμένεται να συναντήσει τις εμπλεκόμενες πλευρές, προκειμένου να υπάρξει μία λύση στο αδιέξοδο.
Είναι περισσότερο από βέβαιο ωστόσο ότι το Brexit θα βρεθεί ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών σήμερα, καθώς ο Τζόνσον προωθεί τη νέα στρατηγική του απειλώντας τις Βρυξέλλες ότι δεν θα καθήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εάν δεν αφαιρεθεί το επίμαχο κομμάτι του backstop από τη συμφωνία αποχώρησης.
Η Ε.Ε. επιμένει σε αυτό μέχρι κεραίας, προκειμένουν αποφευχθούν τα σκληρά ιρλανδικά σύνορα και οι συνοριακοί έλεγχοι. Υποχρέωση της Βρετανίας, βάσει του backstop, είναι να παραμείνει πιστή σε ορισμένους κοινοτικούς κανόνες, σε περίπτωση που κατά τη μεταβατική περίοδο των δύο ετών – εφόσον υπάρξει Brexit και όχι no deal Brexit – και οι δύο πλευρές αποτύχουν να συμφωνήσουν σε μία μελλοντική εμπορική συμφωνία.
Έπειτα από τις χθεσινές αντιδράσεις του Ιρλανδού πρωθυπουργού Λίο Βαράντκαρ ωστόσο, ο Τζόνσον υποχώρησε κάπως από την αδιαλλαξία των προηγούμενων ημερών, υποστηρίζοντας ότι σε τελική ανάλυση στόχος πρωταρχικός της κυβέρνησής του είναι ένας συμβιβασμός με την Ένωση και ένα Brexit με συμφωνία.
Ο Βαράντκαρ υπογράμμισε ότι εάν η Βρετανία αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου, το γεγονός αυτό θα εγείρει αναπόφευκτα το ζήτημα του σχεδιασμού μιας μελλοντικής ένωσης της Ιρλανδίας με τη Βόρεια Ιρλανδία και προειδοποίησε ότι ένα σκληρό Brexit μπορεί να υπονομεύσει τη θέση της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Δείχνοντας τη σαφή πρόθεσή του να μετακυλήσει το βάρος της ευθύνης, εάν τελικά Λονδίνο και Βρυξέλλες δεν συμφωνήσουν, ο Τζόνσον άφησε να εννοηθεί ότι η μέλλουσα κατάσταση βρίσκεται περισσότερο στα χέρα των Ευρωπαίων εταίρων.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters