«Χρειαζόμαστε την υποχρεωτική θητεία στα όπλα για την άμυνα της χώρας μας» υποστηρίζει στο DLF Χριστιανοδημοκράτης γερμανός βουλευτής. Το θέμα, που επανήλθε στη δημόσια συζήτηση, διχάζει τα κόμματα αλλά και τους πολίτες.
Πριν από επτά χρόνια η κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας στη Γερμανία παρά τους αρχικούς δισταγμούς χαιρετίστηκε σε γενικές γραμμές θετικά. Σήμερα, στη δημόσια συζήτηση επανήλθαν φωνές, κυρίως από το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα της Άγκελα Μέρκελ, που ζητούν επαναφορά της υποχρεωτικής θητείας, είτε στο στρατό, είτε σε κοινωνικά ιδρύματα, κάτι σαν εναλλακτική θητεία. Βέβαια, πλήρη επαναφορά της θητείας στα όπλα ελάχιστοι ζητούν από την κομματική βάση, ανάμεσα σε αυτούς ωστόσο βρίσκεται ο Χριστιανοδημοκράτης Πάτρικ Σένσμπουργκ. Μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία DLF εξηγεί γιατί είναι διαπρύσιος υποστηρικτής της στρατιωτικής θητείας.
«Ο κόσμος άλλαξε από το 2011»
«Νομίζω ότι η κατάσταση στον τομέα άμυνας και ασφάλειας έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Από την κατάργηση της στρατιωτικής θητείας το 2011 ο κόσμος άλλαξε. Ζήσαμε την επιθετική στάση της Ρωσίας στην Ουκρανία, την Κριμαία, αλλά και την ανατολική Ουκρανία. Βλέπουμε ότι οι ΗΠΑ δεν είναι πλέον ο αξιόπιστος εταίρος μέσα στο ΝATO και βιώνουμε για παράδειγμα, ότι στις χώρες της Βαλτικής πρέπει να ενεργοποιούμαστε για τη μεγαλύτερη ασφάλειά τους, για να μην ξεχάσω και την άμυνα της ίδιας της χώρας μας. Νομίζω ότι η στρατιωτική θητεία στον πυρήνα της χρειάζεται για την άμυνα της χώρας».
Ο γερμανός βουλευτής διευκρινίζει ότι η κατάργηση της υποχρεωτικότητας της στρατιωτικής θητείας δεν ήταν λάθος, γιατί βασίζονταν στην θέση ότι η Γερμανία περιτριγυρίζεται από φιλικές χώρες, ότι το ΝATO διασφαλίζει την ειρήνη και ότι η Ρωσία είναι εταίρος.
Πρώτα ευρεία συζήτηση με την κοινωνία
Σήμερα ωστόσο, έχει γίνει σαφές ότι οι ένοπλες δυνάμεις δεν είναι σε θέση να διαφυλάξουν επαρκώς την άμυνα της χώρας, αλλά και ο κόσμος δεν είναι τόσο ειρηνικός όσο το 2011. «Είναι πολύ σημαντικό, ότι σε πολλές συναντήσεις με πολίτες διαπιστώνουμε ότι τάσσονται υπέρ της στρατιωτικής θητείας» τονίζει ο Πάτρικ Σένσμπουργκ «και ότι είναι υπέρ της λεγόμενης κοινωνικής θητείας, να γίνεται προσφορά στην ίδια την κοινωνία. Τη διαπίστωση έκανε και η γ. γραμματέας του κόμματός μας σε πολλές συναντήσεις. Το βιώνω κι εγώ σε συνομιλίες με πολίτες, ότι είναι υπέρ της στρατιωτικής θητείας σε αντίθεση με ό,τι γράφεται στον τύπο».
Ο γερμανός πολιτικός θεωρεί ότι μια τέτοια αλλαγή δεν θα πρέπει να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά ότι θα πρέπει να προηγηθεί ευρεία συζήτηση. Τι ακριβώς περιμένουν οι πολίτες, πώς θα πρέπει να εξελιχθεί η ίδια η κοινωνία και ποιες είναι οι προσδοκίες της στον τομέα άμυνας και ασφάλειας. «Πρώτα λοιπόν πρέπει να γίνει αυτή η συζήτηση και μετά να ληφθούν αποφάσεις», λέει προσθέτοντας ότι βλέπει με σκεπτικισμό το άνοιγμα του γερμανικού στρατού και σε πολίτες από άλλες χώρες της ΕΕ.
DLF/Μάρτιν Τσαγκάτα/Ειρήνη Αναστασοπούλου