Τη δέσμευση της Τουρκίας να μην κάνει πίσω στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας υπογράμμισε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε κατά τζιχαντιστών στη βόρεια Συρία και στρατοπέδων των Κούρδων ανταρτών. Ο Ερντογάν χαρακτήρισε αδύνατη την ειρηνευτική διαδικασία με το PKK και έθεσε θέμα άρσης ασυλίας Κούρδων πολιτικών.
«Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω στον αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας, πρόκειται για μια μακρά διαδικασία η οποία θα συνεχιστεί με την ίδια αποφασιστικότητα», δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα ενόψει μιας επίσημης επίσκεψης που πρόκειται να πραγματοποιήσει στην Κίνα.
Μια «ζώνη ασφαλείας» απαλλαγμένη από το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) θα διευκόλυνε την επιστροφή των Σύρων προσφύγων στην πατρίδα τους, υπογράμμισε επίσης αναφερόμενος στη ζώνη αυτή, την οποία θέλουν να εγκαθιδρύσουν η Τουρκία και οι ΗΠΑ στην βόρεια Συρία.
«Η εκκαθάριση αυτών των περιοχών και η δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας θα επιτρέψει να επιστρέψουν στα σπίτια τους» οι 1,8 εκατομμύριο Σύροι πρόσφυγες που υπολογίζεται πως έχουν εγκατασταθεί στην Τουρκία, δήλωσε σχετικά με την ζώνη αυτή, για την δημιουργία της οποίας βρίσκονται σε συνομιλίες οι ΗΠΑ και η Τουρκία.
Ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι αναμένει από το ΝΑΤΟ, το οποίο συνήλθε σήμερα εκτάκτως κατόπιν αιτήματος της Άγκυρας για να συζητήσει για την κατάσταση της ασφάλειας στην Τουρκία, να δηλώσει έτοιμο να κάνει τα απαραίτητα βήματα, αλλά δεν διευκρίνισε περαιτέρω.
Πριν από τη σύνοδο, σχολιάζει το Reuters, τόσο η Βορειοατλαντική Συμμαχία όσο και η Άγκυρα είχαν υποβαθμίσει οποιαδήποτε πιθανότητα η συμμαχία να παράσχει μια αεροπορική ή χερσαία υποστήριξη στη σημαντική αυτή αλλαγή στρατηγικής της Τουρκίας, αλλά ο Ερντογάν πρότεινε κάτι το διαφορετικό σ’ αυτή τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε προτού αναχωρήσει για την Κίνα.
«Αν μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ δεχθεί επίθεση, το ΝΑΤΟ θα την υποστηρίξει με κάθε τρόπο», δήλωσε ο Ερντογάν, επισημαίνοντας προς την συμμαχία ότι ενδέχεται να έχει «καθήκον» να αναμειχθεί περισσότερο.
«Αυτή τη στιγμή η Τουρκία έχει δεχθεί επίθεση και ασκεί το δικαίωμά της στην άμυνα και θα ασκεί το δικαίωμα αυτό ως το τέλος (…) αλλά αυτό που λέμε είναι ότι μπορεί να υπάρχει ένα καθήκον για το ΝΑΤΟ και καλούμε το ΝΑΤΟ να είναι προετοιμασμένο γι’αυτό», πρόσθεσε.
«Εκφράζουμε την βαθειά μας αλληλεγγύη στην σύμμαχό μας Τουρκία», δήλωσε παράλληλα σήμερα στους πρεσβευτές του ΝΑΤΟ ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας κατά την έναρξη της έκτακτης αυτής συνόδου, «για να αντιμετωπισθεί η αστάθεια στο κατώφλι της Τουρκίας και στα σύνορα του ΝΑΤΟ».
«Το ΝΑΤΟ παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις και διαβεβαιώνουμε τη σύμμαχό μας Τουρκία για την μεγάλη μας αλληλεγγύη», σημείωσε επίσης ο Στόλτενμπεργκ, υπογραμμίζοντας ότι «η τρομοκρατία υπό όλες τις μορφές της δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει ανεκτή ή να δικαιολογηθεί».
«Η Τουρκία ζήτησε τη διεξαγωγή της συνόδου μετά τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις και επίσης για να ενημερώσει τους συμμάχους της για τα μέτρα που λαμβάνει», είχε δηλώσει νωρίτερα η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Κάρμεν Ρομέρο, αναφερόμενη στην επίθεση του Ισλαμικού Κράτους που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 32 κυρίως νεαρών φοιτητών σε μια τουρκική πόλη κοντά στην μεθόριο με την Συρία την περασμένη εβδομάδα.
«Η σύνοδος αυτή συνιστά μια ισχυρή ένδειξη της αλληλεγγύης προς την Τουρκία», είχε προσθέσει η ίδια.
Η σημερινή σύνοδος διεξάγεται βάσει του άρθρου 4 της ιδρυτικής συνθήκης του ΝΑΤΟ, που επιτρέπει σε ένα μέλος της συμμαχίας να ζητήσει διαβουλεύσεις με τους εταίρους του όταν αισθανθεί ότι απειλείται η ασφάλειά του.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου είχε δηλώσει χθες σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ATV ότι είναι σημαντικό το ΝΑΤΟ να κατανοήσει «σωστά τις προθέσεις μας» και είχε σημειώσει ότι η υποστήριξη της Συμμαχίας θα εξετασθεί μόνον αν το ζητήσει η Τουρκία.
Η Τουρκία δεν επικαλέστηκε για την σύγκληση της συνόδου αυτής το άρθρο 5, το οποίο αξιώνει από τους συμμάχους να εξετάσουν μια στρατιωτική υποστήριξη.
Την ώρα που ο πρόεδρος Ερντογάν αναλαμβάνει έναν ενεργό ρόλο στον αγώνα κατά των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, έπειτα από χρόνια ασάφειας όσον αφορά την υποστήριξη των τζιχαντιστών στην Συρία, αυτή η πολιτική στροφή του γίνεται ταυτοχρόνως με μια επίθεση στις κουρδικές οργανώσεις, οι οποίες αντιμετωπίζονται με κάποια συμπάθεια στην Δύση, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, σχολιάζει επίσης το Reuters.
Είναι αδύνατο να συνεχιστεί μια ειρηνευτική διαδικασία με τους Κούρδους ενώ γίνονται επιθέσεις, δήλωσε επίσης σήμερα ο Ερντογάν όσον αφορά το PKK και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να αίρεται η ασυλία των πολιτικών που έχουν δεσμούς με «τρομοκρατικές οργανώσεις».
«Δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε την ειρηνευτική διαδικασία με αυτούς που απειλούν την εθνική μας ενότητα και αδελφοσύνη», τόνισε.
Σχεδόν ταυτόχρονα με την εκστρατεία αεροπορικών πληγμάτων που εξαπέλυσε την περασμένη εβδομάδα κατά στόχων του ΙΚ στην Συρία, η Άγκυρα πραγματοποίησε πολλές αεροπορικές επιδρομές κατά του PKK, το οποίο πραγματοποίησε από την πλευρά του φονικές επιθέσεις κατά μελών των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας.
Μετά τα πρώτα πλήγματα, το ΡΚΚ ανέστειλε την ισχύ της κατάπαυσης του πυρός που τηρούσε από το 2013 και δολοφόνησε στρατιωτικούς στην νοτιοανατολική Τουρκία.
Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι, οι οποίοι χρειάζονται την βοήθεια της Τουρκίας για να αποτρέψουν μια επιστροφή στην Ευρώπη τζιχαντιστών του ΙΚ, αναμένεται την ίδια ώρα να αναζητήσουν τρόπους να καταστήσουν σαφές ότι δεν θέλουν ο Ερντογάν να θέσει σε κίνδυνο την ειρηνευτική διαδικασία με τους Κούρδους, την οποία έχουν υποστηρίξει.
Αυτή συνεπάγεται την παραχώρηση από την Άγκυρα περισσότερων πολιτιστικών δικαιωμάτων στον κουρδικό πληθυσμό της Τουρκίας με την προοπτική μακροπρόθεσμα μιας μεγαλύτερης αυτονομίας στις νοτιοανατολικές περιοχές όπου αυτός αποτελεί την πλειοψηφία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε χθες την υποστήριξή της στο δικαίωμα της Τουρκίας να αμύνεται κατά της «τρομοκρατίας», αλλά παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη «να συνεχιστεί η διαδικασία για μια διευθέτηση με τον Κουρδικό πληθυσμό».
Την υποστήριξή της στην Τουρκία για τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις κατά του ΙΚ στην Συρία εξέφρασε εξάλλου η Σαουδική Αραβία, όπως μετέδωσε σήμερα το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας SPA.
Ο βασιλιάς Σαλμάν καταδίκασε τις πρόσφατες επιθέσεις κατά της Τουρκίας και είπε ότι «υποστηρίζει το δικαίωμα της Τουρκίας στην άμυνα και στην προστασία των πολιτών της από τις τρομοκρατικές ενέργειες» σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Ερντογάν, διευκρίνισε το SPA.
Την πρωτοβουλία γι’αυτήν την τηλεφωνική συνομιλία είχε ο πρόεδρος Ερντογάν, σύμφωνα με το πρακτορείο, ο οποίος ήθελε να ενημερώσει τον βασιλιά Σαλμάν για την στρατιωτική επέμβαση της χώρας του κατά του Ισλαμικού Κράτους.
Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters