Την άμεση αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και των αρμοδιοτήτων του Οργανισμού Διαιτησίας και Διαμεσολάβησης (ΟΜΕΔ) καθώς και την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, προανήγγειλε ο νέος υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης.
Κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής του υπουργείου, ο κ. Σκουρλέτης δεσμεύτηκε, επίσης, για την επαναφορά του προστατευτικού πλαισίου για τις απολύσεις, την κατάργηση του χουντικού, όπως τον χαρακτήρισε, νόμου για την πολιτική επιστράτευση των απεργών και την επαναφορά των αρμοδιοτήτων του οργανισμού Εργατικής Κατοικίας.
«Έχουμε συνείδηση του έργου που αναλαμβάνουμε» τόνισε ο κ. Σκουρλέτης, ενώ απαντώντας σε αναφορά του απερχόμενου Υπουργού Γιάννη Βρούτση, ότι «οι πολιτικές κρίνονται εκ του αποτελέσματος» είπε ότι «και τα αποτελέσματα επηρεάζονται από τις προθέσεις» και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε εξαρτήσεις παρά μόνο τις δεσμεύσεις που προκύπτουν από την εντολή του ελληνικού λαού».
«Το κράτος έχει συνέχεια. Οι πολιτικές επιλέγονται. Οι δικές μας πολιτικές θα είναι στον αντίποδα των πολιτικών που εφαρμόστηκαν έως σήμερα και έξω από τα όρια του στενού κορσέ των μνημονίων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρλέτης.
«Ό,τι περιλαμβάνεται στο e mail Χαρδούβελη προς την τρόικα και αφορούν το ασφαλιστικό τα όρια ηλικίας τους παλαιούς ασφαλισμένου και μειώσεις συντάξεων, για μας δεν υπάρχουν» σημείωσε από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης.
Ο κ. Στρατούλης πρόσθεσε ότι θα καταργηθούν οι ρυθμίσεις των μνημονίων που μειώνουν τις συντάξεις και αυξάνουν τα όρια ηλικίας, η ρήτρα θανάτου και η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις ενώ θα επανεξετασθεί ο μαθηματικός τύπος για την απονομή του εφάπαξ, «ώστε να μην καταστεί απλό βοήθημα», όπως χαρακτηριστικά είπε.
Δεσμεύτηκε επίσης, για επαναφορά της σύνταξης των 300 ευρώ για τους ανασφάλιστους υπερήλικες και τους ομογενείς και την σταδιακή αποκατάσταση των συντάξεων, την οποία συνέδεσε «με τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας και της κοινωνίας».
Επίσης, έκανε γνωστό ότι τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων αναλαμβάνει ο Γιώργος Ρωμανιάς.
Επίσης, εξήγγειλε νέες προσλήψεις κυρίως για τα τμήματα παροχών των ασφαλιστικών φορέων, τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του Υπουργείου και τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), «ώστε να βγαίνουν γρήγορα οι αποφάσεις και να μην παγιδεύονται χιλιάδες άτομα με ειδικές ανάγκες». Ο κ. Στρατούλης δεσμεύτηκε επίσης και για την επαναπρόσληψη του προσωπικού του Υπουργείου που είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα.
Καταλήγοντας, ο αναπληρωτής υπουργός ευχαρίστησε τον απερχόμενο υπουργό Γιάννη Βρούτση για την ενημέρωση και την πληρότητα των φακέλλων που παρέδωσε, και σημείωσε ότι στο παρελθόν υπήρξαν πολιτικές και ιδεολογικές συγκρούσεις οι οποίες όμως ουδέποτε έλαβαν προσωπικό χαρακτήρα.
Αναφερόμενος στα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου όπως ο Ήλιος ο ‘Ατλας και η Εργάνη, ο κ. Στρατούλης είπε ότι θα διατηρηθούν και θα εξελιχθούν εφόσον διευκολύνουν το έργο των υπηρεσιών και τους ασφαλισμένους.
Στην τοποθέτησή του ο απερχόμενος υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, καλωσόρισε τους νέους υπουργούς ενώ υπεραμύνθηκε του έργου του αναφερόμενος ιδιαίτερα στα νέα πληροφοριακά συστήματα παρακολούθησης και ελέγχου των συντάξεων και της αγοράς εργασίας, την ενοποίηση της νομοθεσίας και τη διοικητική ενοποίηση των ασφαλιστικών φορέων.
Ο κ. Βρούτσης πρόσθεσε, ότι «κατά τα δυόμισι χρόνια της θητείας του υπηρέτησε με ευθύνη, και προσπάθησε να περιορίσει τις συνέπειες της κρίσης». Είναι σημαντικό για έναν υπουργό ο οποίος διαχειρίστηκε το υπουργείο Εργασίας σε αυτές τις συνθήκες να φεύγει με το κεφάλι ψηλά και με καθαρή συνείδηση» ανέφερε.
Ο απερχόμενος υπουργός ευχήθηκε τέλος επιτυχία στη νέα πολιτική ηγεσία και προανήγγειλε ότι θα ασκήσει «χρήσιμη και εποικοδομητική αντιπολίτευση».
Στην τελετή παράδοσης παραλαβής στο υπουργείο Εργασίας παρευρέθηκε και ο νέος υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουπλής. Ο κ. Κουρουπλής χαρακτήρισε «κρίσιμο» τον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης και ανέφερε ότι είναι άδικο να πληρώνουν οι ίδιοι και οι ίδιοι την κρίση, ενώ έκανε λόγο για «έλλειμα κοινωνικής δικαιοσύνης».
«Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα νέο περιβάλλον όπου ο πολίτης αυτής της χώρας θα αισθάνεται λιγότερη ανασφάλεια. Δεν χρειάζεται κόστος αλλά πολιτική βούληση πρόσθεσε και σημείωσε την αναγκαιότητα να αντιμετωπισθεί η εισφοροδιαφυγή και η φοροκλοπή. Ο χρόνος θα μας δικαιώσει ή θα μας διαψεύσει», κατέληξε.
Πηγή: ΑΜΠΕ