Skip to main content

Βρετανία: Ryanair και άλλες αεροπορικές πάνε στα δικαστήρια για το «φωτεινό σηματοδότη»

Η αεροπορική εταιρεία Ryanair ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει δικαστικές διαδικασίες μαζί με την Manchester Airports Group (MAG) κατά του συστήματος του «φωτεινού σηματοδότη» που εφαρμόζει η βρετανική κυβέρνηση για να κατατάσσει τους προορισμούς στην ταξιδιωτική της λίστα.

Η Ryanair ενώνει τις δυνάμεις με την Manchester Airports Group (MAG), η οποία διαχειρίζεται τα αεροδρόμια του Μάντσεστερ, του Στάνστεντ και του Ιστ Μίντλαντς, σε μια κίνηση η οποια υποστηρίζεται επίσης από αρκετούς άλλους μεγάλους αερομεταφορείς του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αυτό που ζητείται είναι η διαφάνεια στον χειρισμό της κυβέρνησης για το αμφιλεγόμενο σύστημα «φωτεινού σηματοδότη». Οι Ryanair και MAG υποστηρίζουν ότι οι υπουργοί δεν ήταν ξεκάθαροι για το πώς η κυβέρνηση έλαβε τις αποφάσεις της σχετικά με τον χαρακτηρισμό των χωρών ως «κόκκινες», «πορτοκαλί» και «πράσινες».

Τα έγγραφα του δικαστηρίου αναμένεται να κατατεθούν την Πέμπτη.

Όπως αναφέρουν, η προσφυγή στη δικαιοσύνη οφείλεται στην έλλειψη διαφάνειας ως προς τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση έλαβε αποφάσεις κατά την πρώτη αναθεώρηση των λιστών με βάση το σύστημα του «φωτεινού σηματοδότη» η οποία είδε την Πορτογαλία να μετακινείται απροσδόκητα στην «πορτοκαλί» λίστα στις αρχές του μήνα.

Ζητούν από την κυβέρνηση να δημοσιεύσει τα κριτήρια που χρησιμοποιεί για να προσδιορίσει εάν οι προορισμοί ταξινομούνται ως «κόκκινοι», «πορτοκαλί» ή «πράσινοι» μαζί με κριτήρια, συμβουλές ή πληροφορίες που ενημερώνουν τη λήψη των αποφάσεών της.

«Το σύστημα φωτεινού σηματοδότη του Ηνωμένου Βασιλείου έφερε πλήρες χάος από την αρχή», υποστήριξε ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair, Μάικλ ΄Ο Λίρι.

«Αυτή η πολιτική σταμάτα-ξεκίνα-σταμάτα-ξεκίνα προκαλεί αμέτρητες ζημιές στον κλάδο των αερομεταφορών και απογοητεύει και αναστατώνει εκατομμύρια βρετανικές οικογένειες όταν βλέπουν τα σχέδια των διακοπών τους και τις οικογενειακές επισκέψεις τους να διαταράσσονται από την κακή διαχείριση των διεθνών ταξιδιών της κυβέρνησης», συνέχισε.

«Ζητούμε από τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να εξηγήσει την επιστημονική βάση πίσω από αυτό το σύστημα που η κυβέρνηση φαίνεται να συνθέτει καθώς προχωράει και να καθιερώσει ένα διαφανές μοντέλο βάσει δεδομένων που θα μπορούσε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στα αεροπορικά ταξίδια πριν από την πολύ κρίσιμη αιχμή του καλοκαιριού μήνες», εξήγησε.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της MAG, Τσάρλι Κόρνις, δήλωσε ότι «ολόκληρος ο ταξιδιωτικός τομέας αναγνωρίζει την κρίσιμη σημασία της προστασίας της δημόσιας υγείας». «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο καλωσορίσαμε αρχικά το σύστημα φωτεινού σηματοδότη της Global Travel Taskforce, το οποίο η κυβέρνηση είπε ότι θα βασίζεται σε μία ‘’σαφή και συνεπή τεκμηριωμένη προσέγγιση’’», είπε.

«Οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν ότι η κυβέρνηση δεν είναι πλέον πρόθυμη να ανοίξει τα διεθνή ταξίδια, θέτοντας τις χώρες χαμηλού κινδύνου στην πράσινη λίστα. Για τις περισσότερες χώρες, ο φωτεινός σηματοδότης φαίνεται να κολλάει στο πορτοκαλί  χωρίς προφανή λόγο, παρά το γεγονός ότι τα ποσοστά επικράτησης είναι πολύ χαμηλότερα από το Ηνωμένο Βασίλειο», συνέχισε.

«Η κυβέρνηση δεν είναι ανοιχτή και απλά δεν μπορούμε να καταλάβουμε πώς λαμβάνει αποφάσεις που είναι θεμελιώδεις για την ικανότητά μας να σχεδιάζουμε και να προσφέρουμε στους πελάτες την εμπιστοσύνη να κάνουν κράτηση για ταξίδια μπροστά», πρόσθεσε.

«Αυτά τα ζητήματα πρέπει να επιλυθούν επειγόντως – και πριν από το σημείο αναθεώρησης αργότερα αυτόν τον μήνα – για να επιτρέψουν σε όλους να καταλάβουν πώς λειτουργεί το σύστημα και να δημιουργήσουν την ευκαιρία για την επανέναρξη των διεθνών ταξιδιών στο μέγιστο δυνατό βαθμό το καλοκαίρι», σημείωσε.

naftemporiki.gr με πληροροφίες από The Guardian