Skip to main content

Μαξίμου: Ανακούφιση και συνέχιση του «φλερτ» προς τη Δημοκρατική Συμπαράταξη

Του Γιάννη Καμπουράκη

[email protected]

Η βεβαιότητα – με μεγάλη δόση …ανακούφισης – που εξέπεμψε χθες με non paper το Μαξίμου μετά τις δηλώσεις Καμμένου για τη σταθερότητα της συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν μεταφέρει με ακρίβεια το κλίμα που επικρατεί στα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια, για τις αντοχές της συγκυβέρνησης.

Κορυφαίοι κυβερνητικοί και κομματικοί παράγοντες στον ΣΥΡΙΖΑ «διάβασαν» τη δήλωση Καμμένου ως προσπάθεια του υπουργού Εθνικής Άμυνας να κερδίσει λίγο χρόνο και κυρίως ως προσπάθεια να στείλει μήνυμα ότι προτιμά τη μη λύση από τη λύση στο Σκοπιανό, επιλογή που έρχεται σε αντίθεση με τους σχεδιασμούς του Αλέξη Τσίπρα.

Την ίδια στιγμή, ενώ σημειώνουν ότι η σχέση Τσίπρα – Καμμένου είναι ισχυρή και ειλικρινής και δεν έχει φθαρεί στο χρόνο, αναγνωρίζουν ότι δεν συμβαίνει το ίδιο με τη σχέση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ότι έχουν μαζευτεί πολλά «σύννεφα» και μεγάλη ένταση ανάμεσα στα δύο κυβερνητικά κόμματα και η συγκυβέρνηση δεν εκπέμπει την ίδια σταθερότητα με το παρελθόν.

Ταυτόχρονα με την άποψη ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ «τρίζει» – όχι για λόγους που έχουν να κάνουν με τη σχέση Τσίπρα – Καμμένου, αλλά για λόγους αντικειμενικούς που αναδείχθηκαν στη δημόσια συζήτηση για το Σκοπιανό και από την ανάγκη του ΣΥΡΙΖΑ να μην απομονωθεί στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό – ξεκίνησαν και από τα φίλια ΜΜΕ προς την κυβέρνηση τα σενάρια περί συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με άλλες πολιτικές δυνάμεις, περί ενίσχυσής του με ανεξάρτητους βουλευτές κλπ.

Άμυνα από Φώφη Γεννηματά – Σταύρο Θεοδωράκη

Η κυβέρνηση δεν κρύβει ότι αντιμετωπίζει τις εξελίξεις στο Σκοπιανό ως καταλύτη διεργασιών στο πολιτικό σκηνικό, ανεξάρτητα από το αν θα καταφέρει να έρθει σε συμφωνία ή όχι με τη νέα κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, ανεξάρτητα αν θα καταφέρει να φέρει αυτή τη συμφωνία προς ψήφιση στη Βουλή ή όχι. Στρέφει – μετά από πολύ καιρό – το βλέμμα στο Κίνημα Αλλαγής, διαβλέποντας ότι Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι είναι πολύ κοντά να στηρίξουν ενδεχόμενη συμφωνία με την νέα κυβέρνηση των Σκοπίων, αν έχει τα δύο-τρία χαρακτηριστικά που ήδη έχουν περιγραφεί. Με αυτήν την τακτική,  σε πρώτη φάση αναγκάζει τη Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη να παίζουν άμυνα για να πείσουν την κοινή γνώμη ότι τηρούν ίσες αποστάσεις έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας.

Η τελευταία διαρροή της Χαριλάου Τρικούπη, ότι δηλαδή συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να προκύψει μόνο μετά από εκλογές, δεν αποδείχθηκε επαρκής. Αντιθέτως, έδωσε τροφή για νέα σενάρια στον κυβερνητικό επικοινωνιακό μηχανισμό. Η Χαριλάου Τρικούπη συμπληρώνει σήμερα τη θέση της και αφήνει να διαρρεύσει ότι θέση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι η συγκρότηση κυβέρνησης Εθνικής Συνεννόησης των δυνάμεων του φιλοευρωπαϊκού τόξου στη βάση προγραμματικής συμφωνίας, θέση που βάζει στο κάδρο τόσο τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και τη Νέα Δημοκρατία.  

Ταυτόχρονα, ο Σταύρος Θεοδωράκης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανείς πρόθυμος στο Ποτάμι να αντικαταστήσει τον Πάνο Καμμένο αν…, η κυβέρνηση όμως υπολογίζει ήδη ότι – πέραν της δεξαμενής των ανεξαρτήτων – οι ψήφοι που θα χρειαστεί αν φέρει συμφωνία στη Βουλή και ο Καμμένος και οι ΑΝΕΛ δεν υποχωρήσουν, το πιο πιθανό είναι να βρεθούν από το Ποτάμι, παρά το γεγονός ότι σε βασικές κυβερνητικές πολιτικές η πιο σκληρή και ουσιαστική αντιπολίτευση, γίνεται από το επιτελείο του Σταύρου Θεοδωράκη.