Skip to main content

Επιμένει στην κατάργηση του «backstop» o Τζόνσον

Νέα προειδοποίηση προς την Ε.Ε. ότι το ιρλανδικό δίκτυ ασφαλείας (backstop), το οποίο χαρακτήρισε «αντιδημοκρατικό και διχαστικό» θα πρέπει να εγκαταλειφθεί αν οι Βρυξέλλες θέλουν να καταλήξουν μια συμφωνία διαζυγίου για το Brexit, απηύθυνε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

«Αν ξεφορτωθούμε το backstop ολόκληρο και πλήρως τότε σημειώνουμε πολλή πρόοδο», είπε ο Τζόνσον, όταν ρωτήθηκε αν θέλει να αλλάξει μόνο το ιρλανδικό συνοριακό δίκτυ ασφαλείας. Ο ίδιος πρόσθεσε πως έχει «πολύ φιλικές σχέσεις» με τους ηγέτες της Ε.Ε.. «Η προσέγγιση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου δεν πρόκειται να είναι απαθής ή αδιάφορη ή να περιμένουμε να έρθουν σε εμάς: θα προσπαθήσουμε να επιλύσουμε το πρόβλημα αυτό και θα το κάνουμε με ένα πνεύμα φιλίας και συνεργασίας» είπε.

Ωστόσο, όπως έσπευσε να προσθέσει, «δεν μπορούμε να το κάνουμε όσο αυτό το αντιδημοκρατικό δίκτυ ασφαλείας, αυτό το δίκτυ ασφαλείας που έχει σκοπό να διαιρέσει τη χώρα μας, να διαιρέσει το Ηνωμένο Βασίλειο, παραμένει στη θέση του», είπε. «Πρέπει να το βγάλουμε και τότε μπορούμε να σημειώσουμε πρόοδο, νομίζω» συμπλήρωσε.

Ο Τζόνσον είπε ακόμη πως το Brexit αποτελεί μια «τεράστια οικονομική ευκαιρία», αλλά η προκάτοχός του Τερέζα Μέι το χειρίστηκε ως «ένα εχθρικό κλιματικό γεγονός». «Η αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια τεράστια οικονομική ευκαιρία για να κάνουμε πράγματα που δεν μας επέτρεπαν να κάνουμε για δεκαετίες» δήλωσε.

Σε ομιλία που εκφώνησε στο Μάντσεστερ, όπου πήγε για να υποσχεθεί νέες επενδύσεις στις περιοχές που ψήφισαν υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα του 2016, ο Μπόρις Τζόνσον διαβεβαίωσε πως θα εντείνει τις διαπραγματεύσεις για τη σύναψη εμπορικών συμφωνιών μετά το Brexit και θα δημιουργήσει ελεύθερα λιμάνια προκειμένου να τονώσει την οικονομία. «Όταν ο κόσμος ψήφισε για να βγούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν ψήφισε μόνο κατά των Βρυξελλών, αλλά και κατά του Λονδίνου», είπε.

Ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος αποκάλυψε στην ομιλία αυτή τις προτεραιότητές του για τη χώρα, υποσχέθηκε να δώσει περισσότερες εξουσίες στις τοπικές κοινότητες, και να ενισχύσει τις υποδομές των τηλεπικοινωνιών και των μεταφορών.

«Η ανάκτηση του ελέγχου δεν σημαίνει μόνο πως το Ουεστμίνστερ θα ξανακερδίσει την κυριαρχία του στην Ε.Ε., σημαίνει επίσης πως τα χωριά μας, πως οι πόλεις και οι κομητείες μας θα κερδίσουν σε αυτονομία» υποστήριξε.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP