Skip to main content

Ισραήλ- Βρετανία: Ίδιοι δρόμοι, διαφορετικές τύχες

Το Ισραήλ και η Βρετανία πρόκειται για δύο χώρες που από νωρίς προπορεύτηκαν στην κούρσα των εμβολιασμών κατά του νέου κορωνοϊού. Κινήθηκαν γρήγορα εξασφαλίζοντας τις απαραίτητες προμήθειες και είχαν ξεκάθαρη εμβολιαστική στρατηγική την οποία προχώρησαν πολύ γρήγορα.

Σήμερα, ωστόσο, μερικούς μήνες μετά την έναρξη των εμβολιασμών η μία χώρα έχει χαλαρώσει σχεδόν όλους τους περιορισμούς ενώ η άλλη ανέβαλε τη χαλάρωση.

Παρόλο που το Ισραήλ ξεκίνησε τους εμβολιασμούς μετά τη Βρετανία  προχώρησε σημαντικά φτάνοντας σε ένα βασικό ορόσημο την Τρίτη, καταργώντας την υποχρέωση της χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους.   

Αφού διεξήγαγε την ταχύτερη εκστρατεία εμβολιασμού κατά του Covid-19 στον κόσμο, η χώρα των 9 εκατ. ανθρώπων έχει χορηγήσει δύο δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech σε πάνω από το μισό του πληθυσμού της. Έτσι η καθημερινή ζωή επέστρεψε σχεδόν πλήρως στην κατάσταση πριν από την πανδημία στο Ισραήλ, με τα καταστήματα, τα εστιατόρια, τα ξενοδοχεία, τους συναυλιακούς χώρους και τους κινηματογράφους να είναι όλα ανοιχτά.

Τη Δευτέρα μόνο 25 άτομα εντοπίστηκαν  θετικά στον κορωνοϊό, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας της χώρας, και συνολικά στο Ισραήλ υπάρχουν μόνο 221 άτομα που έχουν επιβεβαιωθεί ότι έχουν τον ιό. Λιγότεροι από 20 άνθρωποι έχουν πεθάνει από την Covid τον τελευταίο μήνα.

Σε εμφατική αντίθεση, το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε περισσότερα από 7.700 ημερήσια κρούσματα τη Δευτέρα, τη μέρα που η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η τελική χαλάρωση των περιορισμών στην Αγγλία θα πρέπει να καθυστερήσει κατά τέσσερις εβδομάδες.

Η έξαρση των κρουσμάτων έχει αποδοθεί στην εμφάνιση της παραλλαγής Δέλτα, η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία.

Θεωρείται  ότι εξαπλώνεται 60% ταχύτερα από την ήδη πολύ μεταδοτική παραλλαγή Άλφα, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Κεντ, προκαλώντας πιο σοβαρή ασθένεια και είναι ελαφρώς πιο ανθεκτική στα εμβόλια.

Περισσότερο από το 90% των περιπτώσεων Covid στο Ηνωμένο Βασίλειο αφορά τώρα το στέλεχος Δέλτα.

Οι τεράστιες διαφορές μεταξύ των δύο χωρών, όχι μόνο στο μέγεθος του πληθυσμού αλλά και στην πολιτιστική συμπεριφορά, την πρόσβαση στα εμβόλια, την πυκνότητα στέγασης και την διστακτικότητα των πολιτών απέναντι στα εμβόλια, καθιστούν τις συγκρίσεις δύσκολες, αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά του ο Guardian.

Παράλληλα, μια διεθνής συζήτηση σχετικά με τις υποχρεώσεις του Ισραήλ απέναντι στους Παλαιστινίους οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί έχει επίσης οδηγήσει σε ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο η εκστρατεία του μπορεί να χαρακτηριστεί επιτυχής.

Παρόλα αυτά, τα ποσοστά εμβολιασμού του Ισραήλ και της Βρετανίας δεν διαφέρουν πολύ, δημιουργώντας ερωτήματα σχετικά με το τι πήγε στραβά στη μία χώρα και τι πήγε σωστά την άλλη.

Στο Ισραήλ, το 60% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί με μία δόση του εμβολίου και σχεδόν το 57% έχει λάβει και τις δύο. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 62% έχουν λάβει τη μία δόση, αν και μόνο το 44% έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Προσπαθώντας να ερμηνεύσει την κατάσταση ο Ισραηλινός επιδημιολόγος, Όλιβερ Γκέφεν, δήλωσε ότι είναι ζωτικής σημασίας να εξετάσουμε βαθύτερα τα δεδομένα.

«Δύο βασικές διαφορές μεταξύ Ισραήλ και Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι το Ισραήλ έχει πολύ υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμών δεύτερης δόσης και ότι τα ποσοστά εμβολίων κατανέμονται πιο ομοιόμορφα στον πληθυσμό», είπε.

Στο Ισραήλ, εξήγησε, το 77% των 20-29 έχουν λάβει τη δεύτερη δόση τους, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο το ποσοστό αυτό πλησιάζει το 15%.

«Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει τρύπες στα άτομα που είναι ευπαθή ώστε να μολυνθούν και μπορεί να οδηγήσουν στην επανεμφάνιση λοιμώξεων», δήλωσε ο Γκέφεν.

 Η πρόσφατη αύξηση των περιπτώσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο επικεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό σε άτομα ηλικίας κάτω των 39 ετών, με ανησυχία για την εξάπλωση στα σχολεία.

Ο Γκέφεν είπε ότι η παραλλαγή Δέλτα στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε επίσης να «εν μέρει εξηγήσει» την αύξηση των περιπτώσεων.

Ενώ το Ισραήλ έχει χαμηλούς αριθμούς τώρα, οι παραλλαγές εμπόδισαν επίσης τις προσπάθειές του. Η χώρα βίωσε τη χειρότερη άνοδο των λοιμώξεων τον Ιανουάριο, ακόμα και όταν οι εμβολιαστικές προσπάθειες ήταν σε πλήρη εφαρμογή, γεγονός για το οποίο κατηγορήθηκε τότε η παραλλαγή Άλφα.

Η χώρα αντέδρασε κλείνοντας γρήγορα τα σύνορά της στους μη κατοίκους, μια πολιτική που παραμένει σε μεγάλο βαθμό σε ισχύ. Και ενώ η παραλλαγή Δέλτα έχει εντοπιστεί στο Ισραήλ, δεν έχει ξεφύγει από τον έλεγχο όπως συμβαίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η κυβέρνηση ήταν πιο αργή στον περιορισμό των ταξιδιών.

Ο εμπειρογνώμονας στην πολιτική υγείας στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ και μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής Covid-19 του υπουργείου Υγείας, Άντι Νιβ-Γιακοντα, δήλωσε ότι η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να καθυστερήσει τη δεύτερη δόση του εμβολίου ενδέχεται να έχει επηρεάσει επίσης την εθνική του εκστρατεία.

«Το Ισραήλ χρησιμοποίησε δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer», είπε, προσθέτοντας ότι η χώρα συμμορφώθηκε με το πρωτόκολλο 21 ημερών της εταιρείας για την απόσταση των δύο δόσεων. «Αυτή δεν είναι μια συσχέτιση που βασίζεται σε στοιχεία, αλλά μπορούμε να δούμε ότι λειτουργεί διαφορετικά», είπε.

Τα αποτελέσματα των ερευνών για τις διάφορες μεθόδους δοσολογίας έχουν αποδώσει ανάμεικτα αποτελέσματα . Μια ισραηλινή μελέτη έδειξε ότι δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer έχουν αποδειχθεί περισσότερο από 95% αποτελεσματικές κατά της λοίμωξης σε σύγκριση με 58% για μία δόση. Ωστόσο, μια μελέτη του Ηνωμένου Βασιλείου διαπίστωσε ότι η καθυστέρηση της δεύτερης δόσης μπορεί στην πραγματικότητα να βελτιώσει την ανοσία σε άτομα άνω των 80 ετών.

naftemporiki.gr με πληρορορίες από The Guardian