Skip to main content

Ολλανδία: Ο κορωνοϊός χτυπά μετά τους εύπορους μεσήλικες φτωχούς μετανάστες

Οι εύποροι μεσήλικες πέθαιναν σε ποσοστό μεγαλύτερο του μέσου όρου όταν ξέσπασε η πανδημία του νέου κορωνοϊού στην Ολλανδία, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας που παρατήρησε ότι στα επόμενα στάδια, τα θύματα της Covid-19 ήταν, σε δυσανάλογο βαθμό, άνθρωποι με μεταναστευτικό υπόβαθρο.

Το μεγάλο ποσοστό των εύπορων ηλικιωμένων που πέθαναν τον Μάρτιο ίσως αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να εκτεθούν στον ιό κάνοντας χειμερινά σπορ, «μια δραστηριότητα ανέφικτη για τους ανθρώπους με μικρότερο πορτοφόλι», σημειώνεται στη μελέτη της Κεντρικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Η υπηρεσία αυτή δημοσιοποίησε τα ευρήματά της αφού μελέτησε τα πιστοποιητικά θανάτου που εκδόθηκαν στην Ολλανδία από τις 9 Μαρτίου μέχρι τις 19 Απριλίου, όταν τα κρούσματα αυξάνονταν γρήγορα, προτού αρχίσουν να μειώνονται.

Οι θάνατοι ήταν κατά 40% περισσότεροι από το αναμενόμενο για την περίοδο αυτή: συνολικά καταγράφηκαν 7.260 περισσότεροι θάνατοι (σ.σ. από όλες τις αιτίες). Οι υγειονομικές αρχές εκτιμούν ότι 4.158 άνθρωποι πέθαναν από τον νέο κορωνοϊό κατά τη συγκεκριμένη περίοδο.

Γενικά, και στην Ολλανδία όπως και στις περισσότερες άλλες χώρες, μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι και οι άνδρες.

Η Στατιστική Υπηρεσία εκτιμά ότι οι δυσανάλογα πολλοί θάνατοι μεταξύ των ανθρώπων με «μεταναστευτικό υπόβαθρο» (πρώτης και δεύτερης γενιάς Δυτικοί και μη Δυτικοί μετανάστες) μπορεί να έχουν πολλές διαφορετικές αιτίες. «Ορισμένες ομάδες (μεταναστών) έχουν αυξημένους παράγοντες κινδύνου», σημειώνεται στη μελέτη αυτή, που αναφέρει ως παραδείγματα τα υψηλότερα ποσοστά διαβήτη, παχυσαρκίας και υπέρτασης μεταξύ των Ολλανδών που κατάγονται από την Ασία, την Αφρική και τις Αντίλλες.

«Θα πρέπει επίσης να έχουμε υπόψη μας τα προβλήματα των ανθρώπων εκείνων που δεν μιλούν καλά ολλανδικά» και δυσκολεύονταν να έχουν πρόσβαση στην πληροφόρηση και τις υπηρεσίες υγείας, πρόσθεσε.

Τα κρούσματα στην Ολλανδία αυξάνονται και πάλι, αφού χαλάρωσαν τα μέτρα καραντίνας και κοινωνικής αποστασιοποίησης. Σήμερα, το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (RIVM) ανακοίνωσε ότι εντόπισε 205 νέα κρούσματα, ενώ στις αρχές Ιουλίου καταγράφονταν λιγότερα από 100 καθημερινά.

Πηγή: ΑΜΠΕ