Skip to main content

Αλ Τσίπρας: Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με τέσσερις προτεραιότητες

Μηδενική ανοχή σε φαινόμενα αλαζονείας, φροντίδα ώστε να αποφεύγονται σπατάλες και αμείλικτη στάση απέναντι σε φαινόμενα διαφθοράς συνέστησε προς τα μέλη της νέας κυβέρνησης ο Αλ. Τσίπρας, ανοίγοντας την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. 

«Δεν ερχόμαστε για να απολαύσουμε προνόμια εξουσίας, αλλά για να αλλάξουμε ριζικά τον τρόπο που ασκείται η πολιτική και η διοίκηση της χώρας, να βάλουμε τέλος στο καθεστώς του ρουσφετιού, να κάνουμε παρελθόν το κράτος-πελάτη», είπε, δίνοντας το στίγμα των προθέσεων της νέας κυβέρνησης.

Τόνισε ακόμη ότι «η κυβέρνηση δεν έχει άλλο αφεντικό, παρά τους ίδιους τους πολίτες που υποφέρουν και απαιτούν από εμάς να ματώσουμε προκειμένου να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπεια τους».

«Η κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας που ανέδειξε ο ελληνικός λαός έχει ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο: Την αποκατάσταση του κύρους και της διεθνούς υπόστασης, της αξιοπρέπειας, της διαφάνειας και των δημοκρατικών θεσμών στη χώρα μας, αλλά και του αισθήματος δικαίου στον ελληνικό λαό», πρόσθεσε.

Τέσσερις προτεραιότητες

Ο κ. Τσίπρας έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, τονίζοντας ότι θα δοθεί βοήθεια σε όσους βρίσκονται στα πρόθυρα της απελπισίας, στερούνται φαγητό, θέρμανση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

«Είμαστε κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, στόχος μας να επαναφέρουμε στην κοινωνία το αίσθημα της ασφάλειας και της αξιοπρέπειας», σημείωσε. 

Ακόμη δύο προτεραιτότητες της νέας κυβέρνησης είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας και η στήριξη της οικονομίας ώστε να μπορέσει να επαναλειτουργήσει. 

Τέταρτη βασική προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι να ξεκινήσει μία νέα διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους για μία αμοιβαία επωφελή λύση […] χωρίς «την υποχρέωση εξοντωτικών και ανέφικτων πλεονασμάτων».

Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, έχει εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων και ρεαλιστικές προτάσεις για το ζήτημα του χρέους. 

«Η Ελλάδα χτίζει συμμαχίες» 

Κατά τον κ. Τσίπρα, μετά τις εκλογές της Κυριακής το διεθνές κλίμα για την Ελλάδα αλλάζει, η χώρα σηκώνει κεφάλι, απόκτα διεθνή υπόσταση, συγκεντρώνει γύρω της το διεθνές ενδιαφέρον, ανακτά την αυτοπεποίθησή της και χτίζει συμμαχίες που θα της επιτρέψουν να ανοίξει τη δική της ατζέντα στο ευρωπαϊκό τραπέζι. 

Εν όψει των επισκέψεων του Μάρτιν Σουλτς και του Γερούν Ντέισελμπλουμ στην Αθήνα, ανέφερε ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή να συζητήσει καλόπιστα και συμπλήρωσε ότι «οι συζητήσεις μαζί τους θα είναι εξαιρετικά χρήσιμες και παραγωγικές». 

Ο Πρωθυπουργός σκιαγράφησε πάντως την τακτική που προτίθεται να ακολουθήσει έναντι των εταίρων, ξεκαθαρίζοντας: «Δεν σκοπεύουμε να πάμε σε αμοιβαία καταστροφική ρήξη, δεν θα συνεχίσουμε και την καταστροφή, την πολιτική της υποτέλειας». 

«Επιδίωξή μας ο πολιτικός πολιτισμός και οι ευρύτερες συναινέσεις»

Εξάλλου, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει ευρύτερες συναινέσεις σε κάθε της βήμα, λέγοντας πως «δεν υπάρχουν νικητές και ητητμένοι». 

«Θα εργαστούμε για ήπιο πολιτικό κλίμα, κρατώντας τη συζήτηση, τον αναγκαίο διάλογο σε ένα πλαίσιο πολιτικού πολιτισμού», κατέληξε.