Στον βορρά, ο ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν, και γύρω του στρατηγοί που κραδαίνουν τα πιστόλια τους, στον νότο, βετεράνοι με μάσκες τηρώντας τα μέτρα κοινωνικής απόστασης: οι δύο Κορέες τιμούν σήμερα ξεχωριστά τα 67 χρόνια από την εκεχειρία στη χερσόνησο.
Το 1953, η κατάπαυση του πυρός σημάδεψε την έναρξη του διαχωρισμού των δύο χωρών και εκείνην εκατομμυρίων οικογενειών στις δύο πλευρές της Αποστρατιωτικοποιημένης Ζώνης.
Στην Πιονγκγιάνγκ, πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας, ο Κιμ Γιονγκ Ουν διένειμε αναμνηστικά πιστόλια σε δεκάδες στρατηγούς και αξιωματικούς που του δήλωσαν πίστη, ανακοίνωσαν τα κρατικά ΜΜΕ.
Στις φωτογραφίες οι αξιωματικοί εμφανίζονται παραταγμένοι ο ένας κοντά στον άλλον και χωρίς να φορούν μάσκα, παρά την ανακοίνωση στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου του πρώτου κρούσματος Covid-19 στη Βόρεια Κορέα. Η απομονωμένη χώρα δήλωνε επί σειρά μηνών ότι είχε κρατήσει μακριά την επιδημία.
Στη Σεούλ, πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, δεκάδες βετεράνοι, φορώντας μάσκα και κρατώντας κοινωνική απόσταση, συμμετείχαν σε μια τελετή που αποτίνει φόρο τιμής στις προσπάθειές τους με την επωνυμία «Ημέρες Δόξας».
Μια οθόνη προέβαλλε αναπαραστάσεις της σύγκρουσης στις οποίες παρεμβάλλονταν συνεντεύξεις ξένων βετεράνων και μηνύματα υποστήριξης αρχηγών κρατών που υποστήριξαν τον Νότο στη σύγκρουση, μεταξύ των οποίων ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
Ο πόλεμος, που ξέσπασε στις 25 Ιουνίου 1950, όταν ο κομμουνιστικός Βορράς εισέβαλε στον Νότο, τον οποίο υποστήριζαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, προκάλεσε εκατομμύρια θανάτους. Ο παππούς του Κιμ Γιονγκ Ουν και ηγέτης της Βόρειας Κορέας εκείνη την εποχή, Κιμ Ιλ Σουνγκ, φιλοδοξούσε να επανενώσει με τη βία τη διαιρεμένη από τη Σοβιετική Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες χερσόνησο στο τέλος του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.
Οι δυνάμεις του Βορρά υποστηρίζονταν από την Κίνα και την ΕΣΣΔ έναντι των δυνάμεων του Νότου και ενός συνασπισμού του ΟΗΕ υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών. Στις 27 Ιουλίου 1953 κηρύχθηκε κατάπαυση του πυρός όμως ποτέ δεν υπογράφτηκε στη συνέχεια μια αληθινή συνθήκη ειρήνης.
Στην Πιονγκγιάνγκ, ο πόλεμος της Κορέας, που αποκαλείται επίσης ο “Ένδοξος Πόλεμος της Απελευθέρωσης της Πατρίδας”, θεωρείται ως νίκη.
Από τότε, η Βόρεια Κορέα συναρθρώνει το πυρηνικό της οπλοστάσιο, το οποίο είναι απαραίτητο, όπως υποστηρίζει, προκειμένου να αποτρέψει μια αμερικανική εισβολή, αλλά έχει προκαλέσει ένα κύμα διεθνών κυρώσεων σε βάρος της.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, AFP