Skip to main content

Υεμένη: Τα πτώματα 25 μεταναστών εντοπίστηκαν από αλιείς ανοικτά της χώρας

Ψαράδες εντόπισαν σήμερα τα πτώματα τουλάχιστον 25 μεταναστών που προσπαθούσαν προφανώς να φθάσουν στην Υεμένη με την ελπίδα να μεταβούν σε πλούσιες χώρες του Κόλπου, δήλωσε σήμερα τοπικός αξιωματούχος.

“Οι ψαράδες βρήκαν 25 πτώματα στη θάλασσα”, κοντά στο στενό του Μπαμπ αλ-Μαντέμπ και του Τζιμπουτί, δήλωσε ο Τζαλίλ Άχμεντ Άλι, ο οποίος πρόσθεσε πως το σκάφος “ανατράπηκε πριν από δύο ημέρες και μετέφερε από 160 έως 200 άτομα”. Η τύχη των υπολοίπων αγνοείται.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης επιβεβαίωσε το ναυάγιο ενός πλεούμενου σε αυτή τη ζώνη, διευκρινίζοντας πως οι ακριβείς συνθήκες του ατυχήματος δεν έχουν αποσαφηνιστεί.

Το σκάφος ναυάγησε κοντά στις ακτές της Ρας αλ-Άρα, στην επαρχία Λαχτζ (νότια), μια ζώνη αποκαλείται από ΜΚΟ “κόλαση” για τους μετανάστες.

Παρά τη σύγκρουση που ρημάζει την Υεμένη, η παράτυπη μετανάστευση συνεχίζεται κυρίως με αφετηρία την Αιθιοπία.

“Βρήκαμε 25 πτώματα (μεταναστών) που πνίγηκαν όταν ένα σκάφος που μετέφερε δεκάδες από αυτούς ναυάγησε κοντά στις ακτές της Υεμένης”, δήλωσε ένας από τους ψαράδες.

Οι πλούσιες πετρελαϊκές χώρες του Κόλπου, όπως η Σαουδική Αραβία ή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, υποδέχονται έναν σημαντικό αριθμό ξένων εργατών από την ινδική υποήπειρο ή την Αφρική.

Τους τελευταίους μήνες δεκάδες μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στο στενό του Μπαμπ αλ-Μαντέμπ που χωρίζει το Τζιμπουτί από την Υεμένη, μια κύρια διαδρομή για το διεθνές εμπόριο αλλά και για τη μετανάστευση και την παράνομη διακίνηση ανθρώπων.

Αποκλεισμένοι στην εμπόλεμη Υεμένη, πολλοί μετανάστες κάνουν επίσης την αντίστροφη διαδρομή. Τον Απρίλιο, τουλάχιστον 42 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους ανοικτά του Τζιμπουτί μετά το ναυάγιο του σκάφους τους που είχε αναχωρήσει από την Υεμένη, σύμφωνα με τον ΔΟΜ.

Ο οργανισμός εκτιμά πως 32.000 μετανάστες, κυρίως Αιθίοπες, παραμένουν αποκλεισμένοι στη χώρα που έχει ρημάξει έπειτα από έξι και πλέον χρόνια εμφυλίου πολέμου και έχει βυθιστεί σε αυτό που ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει ως τη χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή αυτή τη στιγμή στον κόσμο.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP