Skip to main content

Αλγερία: Πρόωρες κάλπες σήμερα εν μέσω εκκλήσεων για μποϊκοτάζ

Οι Αλγερινοί προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές εν μέσω εκκλήσεων για μποϊκοτάζ από την αντιπολίτευση.

Τον Φεβρουάριο, ο πρόεδρος Αμπντελματζίντ Τεμπούν διέλυσε τη Βουλή η οποία είχε εκλεγεί το 2017 και η θητεία της επρόκειτο να λήξει το 2022.

Η Βουλή είχε εκλεγεί επί προεδρίας Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί το 2019 έπειτα από μήνες διαδηλώσεων κατά της 20ετούς διακυβέρνησής του.

«Θεμελιώδης αλλαγή»

Ο Τεμπούν, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα τον Δεκέμβριο του 2019, αιτιολόγησε τις πρόωρες εκλογές λέγοντας πως χρειάζεται μια “θεμελιώδης αλλαγή” στη βορειοαφρικανική χώρα προκειμένου να δημιουργήσει θεσμούς που θα εμπνέουν πλήρη εμπιστοσύνη.

Ο Τεμπούν έχει επικριθεί από το αλγερινό κίνημα αμφισβήτησης, γνωστό ως Χιράκ, ότι αποτελούσε μέρος του καθεστώτος του Μπουτεφλίκα, παρά το γεγονός ότι ο Τεμπούν αποπέμφθηκε τρεις μήνες μετά τον διορισμό του ως πρωθυπουργού.

Πολλοί υποστηρικτές του Χιράκ καλούν σε μποϊκοτάζ των εκλογών. Σημαντικά αριστερά κόμματα δήλωσαν επίσης ότι θα μποϊκοτάρουν τις εκλογές, λέγοντας ότι μπορεί να σημειωθεί νοθεία.

Ο Τεμπούν δήλωσε σήμερα πως σέβεται όσους επέλεξαν να μποϊκοτάρουν τις εκλογές, αλλά τους κάλεσε να μην επιβάλουν τη δική τους στάση σε άλλους.

“Κάθε Αλγερινός έχει το δικαίωμα να εκφράσει τη γνώμη του, αλλά πρέπει να σέβεται τους άλλους”, πρόσθεσε αφού ψήφισε στην πρωτεύουσα Αλγέρι.

Οι προβλέψεις

Αντιπαρήλθε τις προβλέψεις για χαμηλή συμμετοχή στις εκλογές, λέγοντας ότι σημασία έχουν τα αποτελέσματα που θα αντανακλούν τις επιλογές του εκλογικού σώματος.

Μόνο το 23% των ψηφοφόρων συμμετείχαν σε δημοψήφισμα για αμφιλεγόμενες συνταγματικές αλλαγές που διεξήχθη τον Νοέμβριο.

Ισλαμιστές, υπό την ηγεσία του Κινήματος της Κοινωνίας για την Ειρήνη, και κοσμικά κόμματα, που ήταν κάποτε πιστά στον Μπουτεφλίκα, συμμετέχουν στη διεκδίκηση των 407 βουλευτικών εδρών.

Το Κίνημα της Κοινωνίας για την Ειρήνη είναι το μεγαλύτερο ισλαμικό κόμμα της Αλγερίας και ήταν η μεγαλύτερη δύναμη της αντιπολίτευσης στη διαλυθείσα Βουλή.

Τα κόμματα που συμμετείχαν κάποτε στη διακυβέρνηση της χώρας, περιλαμβανομένου του Μετώπου Εθνικής Απελευθέρωσης, συμμετέχουν στις εκλογές στην προσπάθεια να εξωραΐσουν την εικόνα τους η οποία επλήγη μετά την απομάκρυνση του Μπουτεφλίκα.

Περίπου 24,4 εκατ. άνθρωποι έχουν δικαίωμα ψήφου. Τα τελικά επίσημα αποτελέσματα αναμένονται αργότερα αυτό τον μήνα.

Ελεύθεροι ακτιβιστές και δημοσιογράφοι

Λίγο πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας, οι αρχές άφησαν ελεύθερους αρκετούς ακτιβιστές και δημοσιογράφους που είχαν συλλάβει προχθές, Πέμπτη, δήλωσε ένας συνήγορος υπεράσπισης κρατουμένων του Χιράκ.

Οι βουλευτικές εκλογές, οι πρώτες μετά την εκδίωξη του Μπουτεφλίκα, χαρακτηρίζονται από τις αρχές ως το “χάραμα της αλλαγής”.

Πηγές; ΑΜΠΕ, dpa, Reuters, AFP