Οι υπουργοί Εσωτερικών των χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεδριάζουν στο Άμστερνταμ για να συζητήσουν τις απειλές που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή ήπειρος από την τρομοκρατία και τη συγκρότηση νέου ευρωπαϊκού οργανισμού κατά της τρομοκρατική απειλής μέχρι τη ζώνη Σένγκεν, υπό το βάρος μίας χωρίς προηγούμενο προσφυγικής κρίσης.
Η άτυπη συνάντηση, κατά την οποία δεν θα ληφθούν αποφάσεις, θα είναι η ευκαιρία για την επίσημη εκκίνηση του Ευρωπαϊκού Κέντρου κατά της Τρομοκρατίας στους κόλπους της ευρωπαϊκής αστυνομικής υπηρεσίας Europol.
Πρόκειται για έναν μόνιμο θεσμό, η λειτουργία του οποίου αποφασίζεται σε πολιτικό επίπεδο, η οποία προβλέπει την δημιουργία για πρώτη φορά στην Ευρώπη ενός επιχειρησιακού κέντρου που θα ασχολείται στην ευρωπαϊκή ήπειρο με ευαίσθητα θέματα τρομοκρατίας, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής της Europol Ρομπ Γουέινράιτ.
Η υπηρεσία καλείται να αντιμετωπίσει ένα από τα μεγαλύτερα κενά της αντιτρομοκρατικής πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο: την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ κρατών που δεν έχουν αρκετή εμπιστοσύνη το ένα στο άλλο ώστε να συνεργάζονται στον τομέα των Πληροφοριών.
Η τρομοκρατία θα καταλάβει μέρος των συνομιλιών των Ευρωπαίων υπουργών. Οι ξένοι μαχητές και η αντιμετώπιση της διακίνησης των όπλων θα είναι τα δύο υποθέματα αυτής της συζήτησης.
«Θα ασκήσουμε σημαντική πίεση επί των θεσμών και των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», προειδοποίησε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, κατά τη διάρκεια γαλλικής τηλεοπτικής εκπομπής.
«Θα επιδιώξουμε θα βγούμε από τη σύνοδο με σχέδιο χρονοδιαγράμματος με την πρόθεση να υπάρξουν οι πρώτες συγκεκριμένες ενέργειες στο τέλος του πρώτου τριμήνου 2016″, είπε ο κ. Καζνέβ.
Επί τάπητος και μακροπρόθεσμοι συνοριακοί έλεγχοι
Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εσωτερικών, οι οποίοι συναντώνται για πρώτη φορά υπό την αιγίδα της ολλανδικής προεδρίας της Ε.Ε., θα συζητήσουν επίσης το θέμα της προσφυγικής κρίσης που διχάζει την Ένωση.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, είναι πιθανόν να συζητηθεί για μία ακόμη φορά η δυνατότητα επέκτασης μέχρι και για δύο χρόνια της επιστροφής των συνοριακών ελέγχων στο εσωτερικό της ζώνης ελεύθερης κυκλοφορίας Σένγκεν. Η μέγιστη περίοδος επέκτασης των συνοριακών ελέγχων φθάνει κανονικά τους έξι μήνες.
Η Αυστρία, η οποία ανήκει μαζί με τη Γερμανία τη Σουηδία και τη Δανία στην ομάδα των χωρών που εισήγαγαν συνοριακούς ελέγχους εξαιτίας της ροής των προσφύγων, έφερε το Σάββατο θέμα για τον «προσωρινό αποκλεισμό» της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν.
«Οι ψευδολύσεις όπως ο αποκλεισμός κρατών από τη ζώνη Σένγκεν, δεν προχωρούν τίποτε, κυρίως δεν περιορίζουν την ροή των προσφύγων και χωρίζουν την Ευρώπη», ήταν η αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ.
Οι υπουργοί Εσωτερικών θα συζητήσουν επίσης την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία σώματος ευρωπαϊκής ακτοφυλακής για την ανάληψη του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ακολουθούν οι υπουργοί Δικαιοσύνης
Μετά την άτυπη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών, θα ακολουθήσουν οι υπουργοί Δικαιοσύνης των 28, όπου θα συζητήσουν την αντιμετώπιση του ηλεκτρονικού εγκλήματος.
Θα συζητήσουν τη δημιουργία βάσης δεδομένων για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τα ποινικά μητρώα μη Ευρωπαίων πολιτών, η οποία έχει προταθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.