Skip to main content

Αντίδραση Σερβίας στην αίτηση Κοσόβου για ένταξη στην UNESCO

Αντίδραση προκάλεσε στη Σερβία η υποβολή αίτησης από το Κόσοβο για ένταξη στον Εκπαιδευτικό, Επιστημονικό και Πολιτιστικό Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO).

Ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ίβιτσα Ντάτσιτς, δήλωσε ότι η αίτηση του Κοσόβου είναι στρέβλωση της συμφωνίας των Βρυξελλών για την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου – Πρίστινα.

Η Σερβία θα κάνει ό,τι μπορεί για να παραμείνει το Κόσοβο εκτός της UNESCO, δήλωσε ο κ. Ντάτσιτς στην εφημερίδα «Κουρίρ» του Βελιγραδίου, εκφράζοντας την επίσημη σερβική θέση ότι η τελευταία συμφωνία Βελιγραδίου – Πρίστινα στις Βρυξέλλες δεν συνεπάγεται άνοιγμα της πόρτας για την απόκτηση έδρας στον ΟΗΕ.

Ο κ. Ντάτσιτς υπενθύμισε ότι είχε προειδοποιήσει ότι η Πρίστινα θα υποβάλει υποβολή αίτηση για ένταξη στην UNESCO από την αρχή του έτους και ότι ο ίδιος έθεσε αυτό το θέμα κατά τις συναντήσεις του με διεθνείς αξιωματούχους, πρόσθεσε όμως ότι η ένταξη στη UNESCO δεν είναι το ίδιο με την ένταξη στον ΟΗΕ, επειδή η UNESCO είναι «λίγο πιο ελεύθερος οργανισμός».

«Εμείς θα κάνουμε ό, τι μπορούμε, θα ζητήσουμε από εμπειρογνώμονες να εκφέρουν τη γνώμη τους για το θέμα αυτό», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας.

Η σερβική κυβέρνηση και η σερβική διπλωματία δεν αποδέχονται την ιδέα το Κόσοβο να γίνει μέλος της UNESCO και θα αγωνιστούν γι’ αυτή τους τη θέση, δήλωσε ο διευθυντής του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κόσοβο, Μάρκο Τζούριτς, ο οποίος χαρακτήρισε την πρωτοβουλία της Πρίστινας «αποκορύφωμα κυνισμού» και πολιτική ανευθυνότητα.

«Αυτοί που σήμερα επιδιώκουν την ένταξη είναι οι κύριοι δράστες της καταστροφής των εκατοντάδων σερβικών ιερών προσκυνημάτων στο Κόσοβο. Νομίζω ότι εκείνοι που αναδείχθηκαν από τον πόλεμο ως διοικητές και στη συνέχεια άλλαξαν ενδυμασία, έγιναν πολιτικοί και τώρα προσπαθούν να διαχειριστούν και να αποφασίζουν για τα ιερά μνημεία, ενώ φορώντας στολές τα κατέστρεφαν. Αυτό είναι “αποκορύφωμα του κυνισμού” και πολιτική ανευθυνότητα», δήλωσε ο κ. Τζούριτς στον τηλεοπτικό σταθμό TV Pink.

Το Κόσοβο υπέβαλε αίτηση προσχώρησης της UNESCO στις 16 Ιουλίου και ο υπουργός Εξωτερικών της αποσχισθείσας σερβικής επαρχίας, της οποίας ο πληθυσμός αποτελείται κατά συντριπτική πλειονότητα από Αλβανούς, Χασίμ Θάτσι, δημοσίευσε στο Twitter ότι αναμένει το Κόσοβο να ενταχθεί στον οργανισμό τον ερχόμενο Νοέμβριο.