Εκπρόσωποι βαλκανικών χωρών που ασχολούνται με τα ζητήματα προσφύγων των συγκρούσεων το 1999 στην αποσχισθείσα σερβική επαρχία Κόσοβο συναντήθηκαν στην Πρίστινα για να συζητήσουν για περιφερειακή λύση στο πρόβλημα, που παραμένει άλυτο, 16 χρόνια μετά τη λήξη του πολέμου.
Τη συνάντηση της περιφερειακής ομάδας εργασίας, στην οποία μετέχουν αξιωματούχοι των κυβερνήσεων της Σερβίας, της ΠΓΔΜ, του Μαυροβουνίου και του Κοσόβου, εκπρόσωποι των Επιτροπών για τους πρόσφυγες της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης διοργάνωσε ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), με στόχο την εξεύρεση μόνιμης λύσης στο ζήτημα της επιστροφής των προσφύγων στο Κόσοβο.
«Αν λάβουμε υπόψη τον τωρινό ρυθμό επιστροφής των προσφύγων και τους περιορισμούς στον προϋπολογισμό, θα χρειαστούμε 20 χρόνια για να επιστρέψουν οι άνθρωποι αυτοί στο Κόσοβο», τόνισε ο αρμόδιος για τις Κοινότητες και τους Πρόσφυγες υπουργός της κυβέρνησης του Κοσόβου, Ντάλιμπορ Γέβτιτς.
Η ομάδα εργασίας ασχολείται με τα θέματα εκτοπισμένων και προσφύγων από το Κόσοβο που βρίσκονται προς το παρόν σε χώρες της περιοχής.
«Υπάρχουν πολλές προκλήσεις, οικονομικές, μορφωτικές, ζητήματα που συνδέονται με την ασφάλιση υγείας, ζητήματα περιουσιών, ασφάλειας, όλα αυτά είναι προβλήματα στην επίλυση των οποίων πρέπει να συμμετέχουν όλοι οι θεσμοί», ανέφερε ο κ. Γέβτιτς.
Η ομάδα εργασίας συγκροτήθηκε πέρσι τον Νοέμβριο στα Σκόπια. Υπολογίζεται ότι 20.000 εκτοπισμένα άτομα είναι έτοιμα και ενδιαφέρονται να επιστρέψουν στο Κόσοβο.
«Αν δεν επιλυθεί το θέμα, θα καθυστερήσει η διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της περιοχής», ανέφερε ο κ. Γέβτιτς.
Η Ντούσανκα Καραμίτρι από το υπουργείο Εργασίας της ΠΓΔΜ δήλωσε ότι οι προσπάθειες επικεντρώνονται και στη διασφάλιση του σεβασμού των δικαιωμάτων των επαναπατρισθέντων προσφύγων.
«Το πρόβλημα είναι ότι 16 χρόνια μετά τις συγκρούσεις, παραμένουν άλυτα τα ίδια προβλήματα, όπως είναι η ενσωμάτωση των διαφόρων κοινοτήτων, η γλώσσα, η θρησκεία και ακόμα δεν έχουν λυθεί», δήλωσε ο Ντούσαν Κόζεβ από το γραφείο της σερβικής κυβέρνησης για το Κόσοβο.
Περισσότεροι από 200.000 Σέρβοι και μη Αλβανοί έφυγαν από το Κόσοβο την περίοδο των συγκρούσεων και έχει επιστρέψει ένα μικρό ποσοστό λόγω των κακών οικονομικών συνθηκών και της εχθρότητας προς τους επαναπατρισθέντες.