Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναχωρεί για τη Βρετανία σήμερα στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, σε μια οκταήμερη αποστολή για την ανοικοδόμηση των διατλαντικών δεσμών που ήταν τεταμένες κατά την εποχή του κ. Τραμπ και για την αναδιάρθρωση των σχέσεων με τη Ρωσία.
Το ταξίδι αντιπροσωπεύει μια δοκιμασία της ικανότητας του Δημοκρατικού Προέδρου να διαχειρίζεται και να επιδιορθώνει σχέσεις με μεγάλους συμμάχους που απογοητεύτηκαν με τους εμπορικούς δασμούς του πρώην Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και απόσυρση από διεθνείς συνθήκες.
«Θα αποδείξουν οι δημοκρατικές συμμαχίες και οι θεσμοί που διαμόρφωσαν μεγάλο μέρος του περασμένου αιώνα την ικανότητά τους απέναντι στις σύγχρονες απειλές και τους αντιπάλους; Πιστεύω ότι η απάντηση είναι ναι. Και αυτήν την εβδομάδα στην Ευρώπη, έχουμε την ευκαιρία να το αποδείξουμε», δήλωσε ο κ. Μπάιντεν σε ένα άρθρο γνώμης που δημοσιεύθηκε στην Washington Post.
Η σύνοδος κορυφής με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, στις 16 Ιουνίου στη Γενεύη αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του ταξιδιού, μια ευκαιρία να «διαλύσει» άμεσα τις ανησυχίες των ΗΠΑ για ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις, αλλά και την επιθετικότητα της Μόσχας εναντίον της Ουκρανίας και πολλά άλλα θέματα.
Ο κ. Μπάιντεν θα κάνει την πρώτη του στάση στο παραθαλάσσιο χωριό St. Ives στην Κορνουάλη, όπου θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της G7. Η συνάντηση αναμένεται να κυριαρχείται από τη διπλωματία εμβολίων, το εμπόριο, το κλίμα και μια πρωτοβουλία για την ανοικοδόμηση των υποδομών στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Αμερικανοί αξιωματούχοι βλέπουν αυτή την προσπάθεια ως έναν τρόπο για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης επιρροής της Κίνας.
Ο Τζο Μπάιντεν ενδέχεται να αντιμετωπίσει πίεση για να κάνει περισσότερα για να δωρίσει, μαζί με άλλες χώρες, δόσεις εμβολίων σε άλλες χώρες μετά από μια αρχική δέσμευση 20 εκατομμυρίων δόσεων που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα.
Η ώθηση του για του παγκόσμιου εταιρικού φόρου έχει βρει αντίσταση στο εσωτερικό. Οι υπουργοί Οικονομικών της G7 συμφώνησαν πριν από τη σύνοδο κορυφής να εφαρμόσουν έναν παγκόσμιο ελάχιστο φορολογικό συντελεστή τουλάχιστον 15% και να επιτρέψουν στις χώρες να φορολογήσουν έως και το 20% των πλεονάζοντων κερδών – πάνω από ένα περιθώριο 10% – που δημιουργούνται από περίπου 100 μεγάλες, με υψηλά κέρδη εταιρείες.
Οι Ρεπουμπλικάνοι βάλλουν εναντίον του σχεδίου αυτή την εβδομάδα, πιθανώς περιπλέκοντας την ικανότητα των ΗΠΑ να εφαρμόσουν μια ευρύτερη παγκόσμια συμφωνία.
Ο κ. Μπάιντεν θα συναντηθεί την Πέμπτη με τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον στην Κορνουάλη, σε μια ευκαιρία για την ανανέωση της «ειδικής σχέσης» των ΗΠΑ-Βρετανίας μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μετά από τρεις ημέρες συνόδου κορυφής της G7, ο κ. Μπάιντεν και η σύζυγός του, Τζιλ, θα επισκεφθούν τη Βασίλισσα Ελισάβετ στο Κάστρο του Ουίνδσορ. Ο 78χρονος Μπάιντεν γνώρισε τη βασίλισσα το 1982 όταν ήταν γερουσιαστής των ΗΠΑ για το Ντελαγουέρ.
Στη συνέχεια, ο Αμερικανός πρόεδρος θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με ηγέτες του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην ημερήσια διάταξη αναμένεται να κυριαρχήσει από η Ρωσία, η Κίνα και το πολυετές ζήτημα να υποχρεωθούν οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να συμβάλουν περισσότερο στην κοινή άμυνα.
Ο Τζο Μπάιντεν ολοκληρώνει το ταξίδι στη Γενεύη για την πιο δύσκολη συνάντηση της εβδομάδας – μια συνάντηση με τον κ. Πούτιν, ο οποίος είχε φιλικές σχέσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, είπε σε δημοσιογράφους ότι ο κ. Μπάιντεν ελπίζει ότι οι συναντήσεις του στην G7 και το ΝΑΤΟ θα ενισχύσουν την αίσθηση της συμμαχικής ενότητας καθώς θα πηγαίνει στη σύνοδό του με τον Πούτιν.
Δεν αναμένονται σημαντικές εξελόξει από τη σύνοδο κορυφής. Ο κ. Σάλιβαν είπε ότι ο κ. Μπάιντεν θα πιέσει τον Ρώσο ομόλογό τουγια τις προτεραιότητες των ΗΠΑ. Οι δύο πλευρές διαπραγματεύονται εάν θα πραγματοποιήσουν κοινή συνέντευξη τύπου.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters