Skip to main content

Αίτημα άμεσης έκδοσης της προσωρινής διαταγής για την κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ

Την προσωρινή αναστολή της εφαρμογής του νόμου για την απο-ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), ζητά η διοίκηση της εταιρείας, με αίτημα που κατέθεσε περί άμεσης έκδοσης της σχετικής προσωρινής διαταγής.

Μιλώντας στο ΑΜΠΕ, ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Χρήστος Στεφανίδης, επεσήμανε ότι η διοίκηση διεκδικεί να μην εφαρμοστεί ο νόμος 4482/2017 περί κρατικοποίησης, τουλάχιστον μέχρις ότου εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα που έχει καταθέσει ο Οργανισμός.

Επιπλέον, επιδιώκει την άμεση έκδοση της προσωρινής διαταγής, ενδεχομένως ακόμη και εντός της ημέρας. Εκτός από την απο-ιδιωτικοποίηση του ΟΑΣΘ, ο νόμος προβλέπει και την άμεση απομάκρυνση της διοίκησης και τον ορισμό νέας.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει του νόμου, ο οποίος είχε ψηφιστεί στη Βουλή στις 19 Ιουλίου, ο ΟΑΣΘ κρατικοποιείται και θα παρέχει τις υπηρεσίες του μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019.

Στη θέση του, δράση θα αναλάβουν δύο νέου δημόσιοι φορείς:

  • «Οργανισμός Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης» (ΟΣΕΘ Α.Ε.), ο οποίος θα έχει διάρκεια ζωής 90 χρόνων και θα αναλάβει την ανάπτυξη, τον συντονισμό, την εποπτεία και τον έλεγχο των αστικών συγκοινωνιών
  • «Αστικές Συγκοινωνίες Θεσσαλονίκης Α.Ε.»(ΑΣΥΘ ΑΕ), οι οποίες θα παρέχουν τις συγκοινωνιακές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένου του Μετρό, όταν ολοκληρωθεί, και του τραμ, εφόσον δημιουργηθεί.

Οι δύο εταιρείες θα έχουν 9μελές διοικητικό συμβούλιο με τριετή θητεία, ενώ στη διοίκηση του ΟΣΕΘ θα εκπροσωπούνται -μεταξύ άλλων- η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο δήμος Θεσσαλονίκης, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Κ. Μακεδονίας και τα επιμελητήρια Εμποροβιομηχανικό, Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Θεσσαλονίκης, αλλά και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ