Στις κάλπες καλούνται σήμερα οι πολίτες του Περού για να εκλέξουν τον νέο πρόεδρό τους ανάμεσα στους δύο νικητές του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών: την υποψήφια της λαϊκιστικής δεξιάς Κέικο Φουχιμόρι και τον εκπρόσωπο της ριζοσπαστικής αριστεράς Πέδρο Καστίγιο.
Σε μια χώρα όπου η ψήφος είναι υποχρεωτική και υπάρχει απειλή επιβολής προστίμου, αναμένεται ότι η πλειοψηφία των πολιτών θα μεταβεί σήμερα στα εκλογικά τμήματα.
Το βασικό θέμα που απασχολεί τους Περουβιανούς είναι σήμερα οι ανησυχητικοί αριθμοί της επιδημίας του νέου κορονοϊού, η οποία έχει στοιχίσει ήδη τη ζωή σε περισσότερους από 184.000 ανθρώπους στη χώρα, γεγονός που την καθιστά την πέμπτη σε αριθμό νεκρών στον κόσμο από την πανδημία και την πρώτη σε σχέση με τον αριθμό των κατοίκων της (33 εκατομμύρια).
Μετά την λαϊκή εξέγερση του Νοεμβρίου του 2020 σε διαμαρτυρία για τις ενέργειες του κοινοβουλίου και την αλλαγή τριών προέδρων σε 10 ημέρες, οι πολίτες ανέμεναν αυτές τις προεδρικές εκλογές για να δοθεί τέλος σε μια παρατεταμένη πολιτική αστάθεια στη χώρα, η οποία γνώρισε επίσης έξι υπουργούς Εξωτερικών σε έναν χρόνο.
Ωστόσο ο μελλοντικός πρόεδρος δεν θα έχει ελεύθερα τα χέρια του για να κυβερνήσει. Στις βουλευτικές που διεξήχθησαν στις αρχές του Απριλίου κατά τον πρώτο γύρο των εκλογών, κανενός το κόμμα δεν εξασφάλισε την πλειοψηφία. Το κόμμα Peru Libre του Πέδρο Καστίγιο προηγήθηκε ελαφρά του κόμματος Fuerza Popular της Κέικο Φουχιμόρι.
Δεύτερος γύρος για τρίτη φορά για την Φουχιμόρι
Την ίδια ώρα αντί να πέσουν οι εντάσεις, η προεκλογική εκστρατεία του δεύτερου γύρου τις τροφοδότησε καθώς είχε να κάνει με δύο πολύ ανταγωνιστικά στρατόπεδα, τα οποία βρίσκονται επίσης “στήθος με στήθος” στις δημοσκοπήσεις: 42% της πρόθεσης ψήφου πιστώνεται ο Καστίγιο, έναντι 40% η Φουχιμόρι, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Ipsos μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές.
Η 46χρονη Φουχιμόρι και οι υποστηρικτές της δεν σταμάτησαν να κουνούν το κόκκινο πανί σε σχέση με τον υποψήφιο της ριζοσπαστικής αριστεράς, λέγοντας ότι θα μετατρέψει το Περού σε ένα είδος Βόρειας Κορέας ή Βενεζουέλας και θα οδηγήσει την χώρα στην καταστροφή και την δικτατορία.
Από την άλλη πλευρά ο 51χρονος συνδικαλιστής και εκπαιδευτικός Καστίγιο επαναλάμβανε συνέχεια ότι με την αντίπαλό του “θα υπάρξουν περισσότεροι φτωχοί σε μια πλούσια χώρα” και ότι η διαφθορά θα συνεχιστεί.
Ο Καστίγιο αναφέρεται στο σκάνδαλο με τον βραζιλιάνικο κατασκευαστικό κολοσσό Odebrecht, ο οποίος αναγνώρισε ότι είχε προβεί σε δωροδοκίες σε πολλές λατινοαμερικανικές χώρες. Η υπόθεση αυτή αμαύρωσε τη φήμη της περουβιανής πολιτικής τάξης.
Όχι λιγότεροι από 4 πρώην πρόεδροι, εκ των οποίων ένας αυτοκτόνησε, εμπλέκονταν στο σκάνδαλο αυτό και η Κέικο Φουχιμόρι, η οποία έχει ήδη περάσει 16 μήνες υπό προσωρινή κράτηση για φερόμενο ξέπλυμα χρήματος στην υπόθεση αυτή, είδε την εισαγγελία να ζητεί να της επιβληθεί ποινή κάθειρξης 30 ετών.
Στην περίπτωση νίκης, έπειτα από δύο αποτυχίες στους δεύτερους γύρους των προεδρικών εκλογών το 2011 και το 2016, η Φουχιμόρι θα γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Περού και δεν θα μπορεί να δικαστεί έως ότου εκπνεύσει η πενταετής θητεία της.
Επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση
Αν και οι δύο υποψήφιοι έχουν εκ διαμέτρου αντίθετα πολιτικά προγράμματα, κρατισμός και κρατικοποιήσεις από τη μία, ελεύθερος ανταγωνισμός και μείωση των φόρων από την άλλη, συμφωνούν ωστόσο σε κάποια κοινωνικά ζητήματα.
Στην χώρα αυτή με πιστούς καθολικούς, και οι δύο τάσσονται κατά των αμβλώσεων, υπερασπιζόμενοι την παραδοσιακή οικογένεια και δεν δίδουν σημασία στα δικαιώματα της κοινότητας ΛΟΑΤ.
Ο νικητής των εκλογών θα έχει να αντιμετωπίσει μια επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση: αφού γνώρισε για χρόνια ανάπτυξη μεγαλύτερη του μέσου όρου στην Λατινική Αμερική, η οικονομία της χώρας συρρικνώθηκε κατά 11,12% το 2020, με το ποσοστό αυτό να είναι το χειρότερο που καταγράφει εδώ και τρεις δεκαετίες.
Δύο εκατομμύρια Περουβιανοί έχασαν τις δουλειές τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19 και τρία εκατομμύρια έπεσαν στη φτώχεια. Ένα τρίτο των κατοίκων κατατάσσονται στην κατηγορία των φτωχών, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Ο Καστίγιο δεσμεύεται για αλλαγή στην περίπτωση νίκης του με την εκλογή Συντακτικής Συνέλευσης, ενώ η Φουχιμόρι υπερασπίζεται το σημερινό Σύνταγμα που εγγυάται τον οικονομικό φιλελευθερισμό, το οποίο είχε θεσπίσει το 1993 ο πατέρας της Αλμπέρτο, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της χώρας από το 1990 ως το 2000 και σήμερα εκτίει ποινή κάθειρξης 25 ετών για διαφθορά και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Αυτή επαναλαμβάνει την πρόθεσή της να του χορηγήσει προεδρική χάρη.
Τα εκλογικά τμήματα θα παραμείνουν ανοιχτά για 12 συνεχόμενες ώρες για να αποφευχθεί ο συνωστισμός, από τις 07:00 ως τις 19:00 τοπική ώρα (15:00-03:00 ώρα Ελλάδος). Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά γύρω στις 23:00 τοπική ώρα (07:00 ώρα Ελλάδος αύριο Δευτέρα).
Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP