Στην Ελλάδα και το ελπιδοφόρο μήνυμα για την ανθεκτικότητα του ελληνικού, αλλά και ευρωπαϊκού, δημοκρατικού πολιτισμού που έστειλε το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής είναι το θέμα του κύριου άρθρου της «Washington Post», με τίτλο «Η ευρωπαϊκή δημοκρατία γεννήθηκε στην Ελλάδα και χάρη στους ψηφοφόρους της δεν θα πεθάνει εκεί».
Η εφημερίδα κάνει μία ιστορική αναδρομή στα 10 δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης, στα οποία θα μπορούσε να συμπαρασύρει και τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης. «Η ευρωπαϊκή δημοκρατία γεννήθηκε στην Ελλάδα, αλλά κάποιοι πίστεψαν ότι σχεδόν πέθανε εκεί», σχολιάζει ο συντάκτης του κύριου άρθρου για να καταλήξει ότι εκείνες τις δύσκολες ώρες, ο νέος πολιτικός της αριστεράς, ο Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε και έπεισε τους Έλλληνες ότι θα αψηφήσει τους διεθνείς πιστωτές και θα προχωρήσει σε επαναστατικές αλλαγές.
«Την περασμένη Κυριακή όμως οι Έλληνες πολίτες πήγαν στις κάλπες και ψύχραιμα και με αποφασιστικότητα ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία, υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη», συνεχίζει ο συντάκτης και δεν παραδόθηκε στους ακραίους λαϊκιστές της Αριστεράς και της Δεξιάς, όπως και έγινε το 2015 με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος «σταδιακά εγκατέλειψε τις ακραίες πολιτικές του θέσεις υπέρ της μόνης ρεαλιστικής επιλογής: να αποδεχθεί το μακροπρόθεσμο πρόγραμμα διάσωσης της ελληνικής οικονομίας».
«Σήμερα, η οικονομία της Ελλάδας είναι 24% μικρότερη από ό,τι το 2007, αλλά τουλάχιστον έχει ξαναμπεί σε τροχιά ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας, αν και μετριοπαθώς», αναφέρει η «Washington Post» τονίζοντας ωστόσο ότι ο Αλέξης Τσίπρας πέτυχε το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιονομικής λιτότητας μέσω φορολογικών αυξήσεων. «Αν είχε πραγματοποιήσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να καταστήσει την Ελλάδα πιο αποτελεσματική και φιλική προς τις επενδύσεις, η ανάπτυξη θα μπορούσε να ήταν ταχύτερη και το ελληνικό εκλογικό σώμα πιο ευτυχισμένο με τις επιδόσεις του».
Ο κ. Μητσοτάκης έχει λόγους να είναι σκεπτικός ως προς τις υποσχέσεις του, τις οποίες έχουν επαναλάβει και άλλοι πριν αυτόν. Οι διαρθρωτικές παθογένειες της Ελλάδας μπορεί να είναι πέρα από τη δύναμη οποιουδήποτε μεταρρυθμιστή «για να θεραπευθούν».
«Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να ενεργήσει άμεσα και με ειλικρίνεια», υπογραμμίζεται στο κύριο άρθρο της εφημερίδας. «Εάν πραγματοποιήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις, τότε η υπόλοιπη Ευρώπη, υπό τη Γερμανία, θα πρέπει να είναι πρόθυμη να χαλαρώσει τις αυστηρές δημοσιονομικές συνθήκες που εξακολουθούν να περιορίζουν την κυβέρνηση της Αθήνας, ιδίως το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού», τονίζεται στο δημοσίευμα το οποίο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «οι υποσχέσεις του κ. Μητσοτάκη για φορολογικές ελαφρύνσεις και μεγαλύτερες δαπάνες σε υποδομές είναι εφικτές».