Skip to main content

Η Ισπανία ανοίγει τα σύνορά της στους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες

Από τη Δευτέρα 7 Ιουνίου, εμβολιασμένοι ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο και όχι μόνο Ευρωπαίοι θα μπορούν να εισέλθουν στην Ισπανία. Η ανακοίνωση έγινε από τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης, Πέδρο Σάντσεθ, στις 21 Μαΐου, αν και ακόμα παραμένουν άγνωστα τα «ψιλά γράμματα» της απόφασης.

Μεταξύ των προϋποθέσεων που θα περιληφθούν στο τελικό διάταγμα, αξίζει να σημειωθεί ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι ταξιδιώτες μπορούν να εισέλθουν στη χώρα μόνο μετά την παρέλευση 14 ημερών από την τελευταία δόση του εμβολίου, όπως αναφέρουν στην El País διάφορες κυβερνητικές πηγές.

H απόφαση θα δημοσιευθεί κατ ‘αρχήν το Σάββατο στην Επίσημη Εφημερίδα της Πολιτείας (Boletín Oficial del Estado, BOE), σύμφωνα με αυτές τις ίδιες πηγές, και θα τεθεί σε ισχύ τη Δευτέρα όπως είχε ήδη ανακοινωθεί. Το κείμενο επεξεργάζονται τα Υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών – αρμόδια για την υγεία και τον έλεγχο των συνόρων.

Ένα άλλο ζήτημα που θα συμπεριληφθεί στο εκτελεστικό διάταγμα είναι ότι τα αποδεκτά εμβόλια θα είναι αυτά που εγκρίνονται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) ή τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Με άλλα λόγια, αυτά που χορηγούνται στην Ισπανία – Pfizer, Moderna, AstraZeneca και Janssen -, καθώς και τα κινέζικα Sinopharm και Sinovac-Coronavac.

Πρόκειται για μια κρίσιμη απόφαση, σημαντική για τον πληθυσμό εκτός Ευρώπης ή των Ηνωμένων Πολιτειών κυρίως, όπως για παράδειγμα στις χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Αυτό το μέτρο θα είναι επίσης σημαντικό για τη σταδιακή ανάκαμψη των πτήσεων μεγάλων αποστάσεων – θα δώσει ώθηση στις αερομεταφορές που επλήγησαν από τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για την πανδημία. Για παράδειγμα, σε διάφορες ασιατικές χώρες, ένα από αυτά τα δύο εμβόλια (Sinopharm, Sinovac) εγκεκριμένα από τον ΠΟΥ χρησιμοποιείται ως επί το πλείστον, αλλά δεν έχει εγκριθεί ακόμη από τον EMA. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για την Κίνα, την Ταϊλάνδη, τις Φιλιππίνες και την Ινδία.

Ομοίως, χώρες όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος, πιο κοντά στην Ένωση, αλλά εκτός της κοινοτικής ομάδας, όπου χρησιμοποιούνται αυτά τα ναρκωτικά, θα επωφεληθούν από τη νέα διαταγή. Αυτά τα εμβόλια χορηγούνται επίσης στη Μέση Ανατολή, για παράδειγμα στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Μπαχρέιν και το Ιράν, αλλά και σε χώρες της αφρικανικής ηπείρου όπως το Μαρόκο, την Αλγερία ή τη Σενεγάλη.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από την El País