Skip to main content

Έρχονται θερμές πολιτικά μέρες για εκλογικό νόμο και plan B

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Την επέτειο συμπλήρωσης ενός χρόνου από το δημοψήφισμα του περασμένου Ιουλίου επέλεξε η κυβέρνηση να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον νέο εκλογικό νόμο και την απλή αναλογική η οποία, σύμφωνα με τα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, εξυπηρετεί ένα πάγιο και διαχρονικό αίτημα της Αριστεράς.

Κυβερνητική πηγή έλεγε αργά χθες το απόγευμα ότι από τη στάση των κομμάτων στο εν λόγω νομοσχέδιο «κρίνεται η αξιοπιστία τους. Για την κυβέρνηση το θέμα δεν επικεντρώνεται στο τι θα πράξει ο ένας και ο άλλος, καθώς κάνει αυτό που πρέπει να κάνει».

Το θέμα ήδη έχει προκαλέσει ρήγμα στις σχέσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ μετά και τις δηλώσεις του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Κρεμαστινού ότι «η ΔΗΜΑΡ δεν είναι συνεταίρος του ΠΑΣΟΚ, καθώς το κόμμα του έχει ιστορία 30 χρόνων, ενώ η ΔΗΜΑΡ είναι ένα κόμμα του 0,1% και του 0,2%» και πως ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ «έγινε βουλευτής από ψήφους του ΠΑΣΟΚ στην Περιφέρεια» και ότι «αν ξαναβγεί βουλευτής να μου στείλετε τηλεγράφημα».

Άμεση ήταν η αντίδραση της ΔΗΜΑΡ. Με επιστολή προς τον γραμματέα της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμαράταξης, Βασίλη Κεγκέρογλου, η Αγίου Κωνσταντίνου σημείωσε ότι με τις απαξιωτικές δηλώσεις του κ. Κρεμαστινού υπάρχει πρόβλημα.

Κόντρα κυβέρνησης – Ν.Δ. για το plan B

Την ίδια ώρα προφανώς όχι τυχαία, με tweet από το Πεκίνο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπραςχαιρέτισε ως «κορυφαία πράξη αντίστασης στο ευρωιερατείο της λιτότητας αλλά και στο κατεστημένο που σχεδίαζε τον πνιγμό της χώρας προκειμένου να επιστρέψει, το ΟΧΙ του λαού μας» στο περσινό δημοψήφισμα.

«Ένα χρόνο μετά, συνεχίζουμε με ψηλά το κεφάλι. Παλεύουμε να ξαναστήσουμε την Ελλάδα στα πόδια της, με τις λιγότερες δυνατές πληγές. Και ανοίγουμε το δρόμο σε μεγάλες θεσμικές τομές για την Ελλάδα του 2021. Δίκαιη ανάπτυξη, δημοκρατία, δικαιοσύνη, προκοπή», κατέληγε στο μήνυμά του ο Πρωθυπουργός.

Απαντώντας επί της ουσίας η Ν.Δ., με αφορμή και τις αποκαλύψεις του Αμερικανού καθηγητή και οικονομολόγου Τζέιμς Γκαλμπρέιθ για το plan B ή plan X, επεσήμανε ότι «Στις 2 Ιουλίου 2015, κατά την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο κ. Π. Καμμένος δήλωνε: ‘‘Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας διασφαλίζουν τη σταθερότητα στο εσωτερικό… Ένας δημοκρατικός στρατός και οι δημοκρατικές Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν να διαφυλάσσουν, με την αποστολή τους, την εικόνα της χώρας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό’’.  Αντί ανεύθυνων διαρροών, καλούμε τον κ. Καμμένο να απαντήσει:
Ποια εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων σχεδίαζε στο εσωτερικό της χώρας μαζί  με τον κ. Τσίπρα; Είναι ένα από τα ζητήματα για τα οποία θα κληθούν να απολογηθούν στην Εξεταστική Επιτροπή, για τα όσα διέπραξαν το 2015. Περιμένουμε να δούμε εάν θα έχουν το θάρρος να υπερψηφίσουν τη σύσταση αυτής της Εξεταστικής Επιτροπής».

Στο θέμα ενεπλάκη και ο πρώην ΥΠΟΙΚ Γιάνης Βαρουφάκης ο οποίος απάντησε τόσο στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης όσο και στον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά και τον ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά που μιλώντας προχθές στην ΕΡΤ δήλωσαν ότι τον Φεβρουάριο του 2015 εισηγείτο την εφαρμογή της συμφωνίας της κυβέρνησης Σαμαρά με την τότε τρόικα.

«Επέτειος του 62%, η τρόικα εσ. τελεί υπό σύγχυση: Με κατηγορούν ΚΑΙ ως συνεχιστή του Σαμαρά ΚΑΙ ως αντι-τροικανό. Το μίσος τους τιμή μου» έγραψε στο twitter του ο κ. Βαρουφάκης.

Σε κάθε περίπτωση, εν όψει και τις συζήτησης στη Βουλή για τον εκλογικό νόμο που αρχίζει αύριο Πέμπτη το κλίμα στη Βουλή έχει φορτιστεί επικίνδυνα.