Το Brexit πρωτίστως και ο Ντόναλντ Τραμπ δευτερευόντως – στον απόηχο της διπλωματικής ρήξης της Βρετανίας με τον Αμερικανό πρόεδρο προσωπικά, μετά το συμβάν με τον Βρετανό πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον – αποτέλεσαν τα βασικά πεδία σύγκρουσης των δύο υποψηφίων για τη θέση της Τερέζα Μέι κατά την πρώτη τους τηλεμαχία, δύο εβδομάδες προτού ανακοινωθεί το όνομα του νέου πρωθυπουργού της Βρετανίας.
Αμφότεροι οι υποψήφιοι, ο Μπόρις Τζόνσον και ο Τζέρεμι Χαντ, ανέβασαν πολύ τους τόνους καθόλη τη διάρκεια της τηλεμαχίας. Το μείζον θέμα, στο οποίο ο Χαντ επέμεινε έως το τέλος είναι τι σκοπεύει να κάνει ο Τζόνσον – φαβορί σύμφωνα με όλες τα προγνωστικά – την 1η Νοεμβρίου, εφόσον η χώρα θα έχει αποχωρήσει στις 31 Οκτωβρίου από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία.
Ακριβή απάντηση ο Χαντ δεν πήρε. Την απροθυμία μάλιστα του αντιπάλου του να μπει σε περαιτέρω λεπτομέρειες για το πρόγραμμά του, ο Χαντ φρόντισε να την τονίσει πολλές φορές. Όπως επίσης και την προσωπική φιλοδοξία του Τζόνσον να περάσει το κατώφλι της Ντάουνινγκ Στριτ ως πρωθυπουργός με όποιο κόστος.
«Δεν απαντήσατε σε καμία από τις ερωτήσεις μου. Σε καμία», τόνισε ο Χαντ. «Διότι ο Μπόρις ποτέ δεν απαντά στις ερωτήσεις. Δεν έχουμε ιδέα πώς θα είναι η διακυβέρνηση του Τζόνσον», πρόσθεσε ρωτώντας τον ξανά και ξανά εάν σκοπεύει να παραιτηθεί σε περίπτωση no deal Brexit.
Σε αυτό το σκέλος, ο Χαντ φάνηκε να έχει δίκιο. Ο Τζόνσον όντως απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα, αναφέρει η «Guardian», χαρακτηρίζοντας τον Χαντ «πεσιμιστή» και προσπαθώντας να πείσει το τηλεοπτικό κοινό ότι όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά για τη χώρα – ενδεχομένως και μία καλύτερη συμφωνία με τις Βρυξέλλες, όπως αισιοδοξεί. Ο Τζόνσον κατηγόρησε επίσης τον Χαντ για το πόσο γρήγορα αλλάζει απόψεις, εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι ο νυν υπουργός Εξωτερικών ήταν στο στρατόπεδο του Remain στο δημοψήφισμα του 2016, ενώ αρκετές φορές τον ειρωνεύτηκε ρωτώντας τον πότε εκείνος θεωρεί μία καλή ημερομηνία για το Brexit – «τα Χριστούγεννα ίσως;».
Ο Τζόνσον απέφυγε επίσης να απαντήσει στο ερώτημα τι σκοπεύει να κάνει με τον Βρετανό πρεσβευτή στις ΗΠΑ Κιμ Ντάροκ, μετά τα απόρρητα τηλεγραφήματα που διέρρευσαν στον βρετανικό Τύπο και στα οποία λίγο πολύ χαρακτήριζε «ανίκανη» την κυβέρνηση Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος από την πλευρά του ξεκαθάρισε ότι δεν θα συνεχίσει να συνεργάζεται μαζί του, ενώ επιτέθηκε προσωπικά και στην Τερέζα Μέι για τους χειρισμούς της στο Brexit, προφανώς ενοχλημένος από τις δηλώσεις της Βρετανίδας πρωθυπουργού ότι η Ντάουνινγκ Στριτ στηρίζει τον πρεσβευτή της.
Οι οικονομικές φοροελαφρύνσεις στους μισθωτούς οι οποίοι κερδίζουν από 50.000 έως 80.000 λίρες ετησίως – από τις πρώτες επίσης δεσμεύσεις του Τζόνσον – υπήρξε ένας ακόμη λόγος σύγκρουσης των δύο ανδρών. Ο Χαντ τόνισε ότι κάτι τέτοιο θα έβλαπτε την εικόνα του Συντηρητικού Κόμματος, το οποίο προσπαθεί να πείσει τους πολίτες ότι δεν είναι το κόμμα των πλούσιων Βρετανών, αλλά όλων.
Οι δύο υποψήφιοι δεν κατάφεραν να χαμηλώσουν τους τόνους ούτε στα τελευταία λεπτά του ντιμπέιτ, όταν κλήθηκαν να επισημάνουν έστω ένα θετικό στοιχείο στον αντίπαλό τους. Με μεγάλη δόση ειρωνίας, ο μεν Τζόνσον δήλωσε ότι θαυμάζει την ικανότητα του Χαντ να αλλάζει γνώμη, ο δε Χαντ δήλωσε ότι θαυμάζει την ικανότητα του Τζόνσον να απαντάει στις ερωτήσεις «με ένα χαμόγελο, που ο συνομιλητής ξεχνάει την ερώτηση». «Είναι ένα μεγάλο προσόν για έναν πολιτικό, αλλά μάλλον όχι για έναν προωθυπουργό», σημείωσε με νόημα.
naftemporiki.gr