Skip to main content

Ο Ερντογάν κάνει πράξη το νεοοθωμανικό όραμα

To τελευταίο ξεκαθάρισμα με το κεμαλικό καθεστώς έκανε ουσιαστικά ο Ταγίπ Ερντογάν βάζοντας την υπογραφή του στην απόφαση που άνοιξε τον δρόμο για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο από το υπουργικό συμβούλιο του Κεμάλ το 1934.

Όπως σημειώνει η Deutsche Welle σε ανταπόκρισή της, γι’ αυτό τον λόγο το μεγαλύτερο μέρος του διαγγέλματός του είχε αφιερωθεί στην καταδίκη των ενεργειών της μονοκομματικής περιόδου της Τουρκικής Δημοκρατίας που όπως τόνισε ο ίδιος, κατακρεούργησε το οθωμανικό παρελθόν του ναού. Γκρέμισαν το πρώτο Οθωμανικό Πανεπιστήμιο, είπε και τόνισε πως ήταν έτοιμοι να ξηλώσουν και τους μιναρέδες αν δεν υπήρχε έκθεση που έλεγε ότι κινδυνεύει με κατάρρευση ολόκληρος ο βυζαντινός Ναός.

Κάλυψη με οπτικά συστήματα ή κουρτίνες

Με το άκουσμα της απόφασης φανατικοί ισλαμιστές προσήλθαν μπροστά στην Αγία Σοφία και φώναξαν συνθήματα πανηγυρισμού για την μετατροπή της σε τζαμί. Ακούστηκε άμεσα από τους μιναρέδες το κάλεσμα του Ιμάμη και έγινε προσευχή μπροστά στην Αγία Σοφία.

O Eρντογάν, ο οποίος εξήγγειλε ότι ο ναός θα είναι έτοιμος για μουσουλμανική προσευχή στις 24 Ιουλίου ζήτησε από τους πιστούς έως τότε να μην πηγαίνουν ούτε μπροστά, αλλά ούτε και μέσα στην Αγία Σοφία για να μην εμποδίζουν τα έργα της μετατροπής.

Οι εργασίες θα ξεκινήσουν άμεσα και το ερώτημα είναι πώς θα καλυφθούν τα ψηφιδωτά και οι αγιογραφίες όπως προβλέπει το Ισλάμ. Σύμφωνα με κάποιους μεταξύ των οποίων και ο πρώην Διευθυντής Θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας κ. Γκιορμέζ δεν είναι απαραίτητο. Πάντως την Τρίτη θα παρουσιαστούν στον πρόεδρο Ερντογάν οι εναλλακτικές που θα μπορούσαν να είναι αποδεκτές και από την UNESCO, όπως κάλυψη με οπτικά συστήματα ή κουρτίνες που θα κλείνουν κατά τη προσευχή.

Το μόνο βέβαιο είναι πως ο Τούρκος πρόεδρος υλοποιεί ότι έχει εξαγγείλει και προχωρά στο νεοοθωμανικό όραμα με ό,τι αυτό συνεπάγεται στις σχέσεις και την επιρροή της Τουρκίας, στον άμεσο γεωγραφικό χώρο και τον δυτικό κόσμο.