του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Την αισιοδοξία τους ότι μέχρι την Κυριακή μπορεί να υπάρξει συμφωνία με δεδομένο ότι ουδείς σε Αθήνα και ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δεν επιθυμεί ένα Grexit, εκφράζουν τα κυβερνητικά στελέχη μετά τις χθεσινές εξελίξεις στις Βρυξέλλες.
Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά,«βρισκόμαστε σε τροχιά βιώσιμης συμφωνίας», ενώ χθες στις Βρυξέλλες δεν παρουσιάστηκε στην ελληνική πλευρά κανένα σχέδιο για Grexit αφού υπάρχει πλέον σαφής παραδοχή απ’ όλες τις πλευρές ότι κάτι τέτοιο «δεν είναι επιθυμητό για γεωπολιτικούς λόγους» και παράλληλα έχει τεθεί το ζήτημα του ελληνικού χρέους και αναζητάται λύση που θα καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.
Το θετικό, λένε κυβερνητικοί κύκλοι, είναι ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται τόσο η λύση των άμεσων χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας με τη συμφωνία – γέφυρα όσο και μια διετής βιώσιμη συμφωνία με αναφορά και στο χρέος. Υπ’ αυτήν την έννοια σημειώνουν, η κυβέρνηση «δικαιώνεται για το γεγονός ότι απέρριψε την πρόταση των θεσμών -θέτοντάς την σε δημοψήφισμα- η οποία προέβλεπε μια πεντάμηνη παράταση του προηγούμενου προγράμματος».
Επί του παρόντος, η Αθήνα θα στείλει σήμερα το αίτημα για το νέο διετές πρόγραμμα από τον ΕSM και το δάνειο – γέφυρα (ενδιάμεση συμφωνία), ενώ μέχρι το πρωί της Παρασκευής υποχρεούται να στείλει στους θεσμούς τη λίστα με τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις που θα συνοδεύουν τη διετή συμφωνία.
«Και κάπου εδώ αρχίζουν τα δύσκολα», παραδέχεται κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος αφού στο τραπέζι αυτή τη στιγμή υπάρχει το κείμενο των θεσμών (μέτρα Γιούνκερ) που η ελληνική πλευρά έχει αποδεχθεί ως βάση συμφωνίας, αλλά ο ελληνικός λαός έχει απορρίψει στο δημοψήφισμα της Κυριακής, ενώ χθες η Άγκελα Μέρκελ υπονόησε εμμέσως πλην σαφώς ότι θα χρειαστούν και νέα μέτρα, αφού το προηγούμενο πρόγραμμα έχει λήξει.
Αυτή τη στιγμή το Μαξίμου έχει μια διορία λίγων ωρών -μέχρι το πρωί της Παρασκευής- να καταθέσει τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς. Το σίγουρο είναι ότι στο τραπέζι βρίσκεται το πρόγραμμα των θεσμών με τον ΦΠΑ στην εστίαση στον μεσαίο συντελεστή, χωρίς νέες περικοπές στις αμυντικές δαπάνες και με τη δυνατότητα της Αθήνας να επαναφέρει τον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων στον ιδιωτικό τομέα. Από εκεί και μετά τα πάντα είναι ανοιχτά. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα πρέπει να αποκλείονται εκπλήξεις στο ελληνικό κείμενο αφού τα ηνία του ΥΠΟΙΚ έχει αναλάβει πλέον ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος εκτός από το να διαπραγματεύεται τα μέτρα άλλων όπως έκανε μέχρι τώρα θα «περάσει» και τη δική του φιλοσοφία.
Σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός θα παραστεί και θα μιλήσει στη συζήτηση προτεραιότητας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις μελλοντικές εξελίξεις στην Ελλάδα και τα συμπεράσματα της μέχρι τώρα πορείας της διαπραγμάτευσης. Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, η σημερινή ομιλία του Πρωθυπουργού «θα γίνει σε ένα πιο φιλικό περιβάλλον από τα συμβούλια κορυφής -με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό- αλλά ο κ. Τσίπρας είναι υποχρεωμένος να διαφυλάξει και το κλίμα εν όψει της καταληκτικής συνόδου κορυφής της ερχόμενης Κυριακής».