του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Τις δυνατότητες, τα προβλήματα αλλά και τα αιτήματα των Ελλήνων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται ή που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στη μεγάλη αγορά της Κίνας είχε τη δυνατότητα να μάθει από πρώτο χέρι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια δίωρης συνάντησης που είχε το βράδυ του Σαββάτου με τα μέλη της επιχειρηματικής αποστολής που ταξίδεψε μαζί του στην Κίνα.
Ο Πρωθυπουργός, σε συνέντευξή που παραχώρησε στο κινεζικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV2, δήλωσε ότι η Ελλάδα αποφάσισε να γίνει μέλος της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων, σημειώνοντας ότι η επιλογή αυτή δίνει τη δυνατότητα χρηματοδότησης ελληνικών επενδύσεων σε ασιατικές χώρες και ασιατικών σε Ελλάδα.
Πρόσθεσε πως υπάρχει επίσης προοπτική να συνεργαστεί η Ελλάδα και με την τράπεζα των Brics.
Κυβερνητική πηγή από την Κίνα αναφερόμενη στις προοπτικές της επίσκεψης σημείωσε ότι μετά τον ΟΛΠ, που ήταν η αρχή του μεγάλου στόχου των Κινέζων για τον «δρόμο του μεταξιού» περνάμε στο επόμενο στάδιο που είναι επενδύσεις, όπως για παράδειγμα στον εκσυγχρονισμό των δικτύων, τα logistics, η τεχνολογία και οι start up επιχειρήσεις.
Εκλογικός νόμος: Αυτή είναι η πρότασή μας και δεν αλλάζει
Η ίδια πηγή, σχολιάζοντας την πρόταση της κυβέρνησης για τον νέο εκλογικό νόμο χαρακτήρισε το όλο θέμα «win win» για την κυβέρνηση αφού αν βρεθούν οι 200 ένα πάγιο αίτημα της Αριστεράς με το οποίο συμφωνεί και η πλειοψηφία της κοινωνίας θα γίνει πράξει αν δεν βρεθούν «θα εκτεθούν ανεπανόρθωτα ιδίως όσοι έκαναν πανομοιότυπες προτάσεις νόμου και τώρα σφυρίζουν και κάνουν τον Κινέζο».
Παράλληλα χαρακτήρισε την κυβερνητική πρόταση ως «μια προσπάθεια να φέρουμε κάτι που θα αποτελέσει τον κοινό παρανομαστή εκτός της ΝΔ που δεν ήθελε από την αρχή να μπει στη συζήτηση» και ξεκαθάρισε ότι τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση δεν θα γίνουν αλλαγές. Αν αλλάξει κάτι, κατέληξε, ειδικά στο θέμα των περιφερειών και της ψήφου στους ομογενείς, αυτό « μπορούμε να το δούμε στη συζήτηση που θα ξεκινήσει για την συνταγματική αναθεώρηση».