Skip to main content

H κάπως… διαφορετική φινλανδική προεδρία της Ε.Ε.

H Φινλανδία έχει ήδη αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία της Ε.Ε. Στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας βρίσκεται η κλιματική αλλαγή και η αντιμετώπισή της.

Το νερό σε πλαστικά μπουκάλια αποτελεί «ταμπού» στους χώρους που θα φιλοξενήσουν το επόμενο εξάμηνο τις εργασίες των εκπροσώπων των χωρών-μελών της Ε.Ε. To νερό θα έρχεται απευθείας από τη βρύση στο ποτήρι. Πλαστικές συσκευασίες στο φαγητό απαγορεύονται, ενώ στο βασικό κτήριο της φινλανδικής προεδρίας, το Finlandia Hall, μπορεί να φτάσεις κανείς εύκολα από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό -με δημόσια μέσα μεταφοράς, με ποδήλατο ή με τα πόδια.

Στόχος των Φινλανδών είναι μια προεδρία που θα επιβαρύνει όσο το δυνατόν λιγότερο το περιβάλλον. Επίσης με τα χρήματα που προορίζονταν για δώρα προς τους υψηλούς προσκεκλημένους ή για γραφική ύλη, η φιλανδική προεδρία σχεδιάζει να πληρώσει το ποσό που της αναλογεί για την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας με διοξείδιο του άνθρακα, ως απόρροια των αεροπορικών ταξιδιών ηγετών και εθνικών αποστολών.

Άμεσες λύσεις για την κλιματική αλλαγή

Η φινλανδική προεδρία συμπίπτει με την άνοδο στην εξουσία ενός νέου πρωθυπουργού, του σοσιαλδημοκράτη Άντι Ρίνε, το κόμμα του οποίου συγκυβερνά εδώ και λίγο καιρό με τους Πράσινους.

Για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια οι Σοσιαλδημοκράτες επανήλθαν στην κυβέρνηση, μετά τις εκλογές του Απριλίου. Βασικός στόχος του Ρίνε για την ευρωπαϊκή προεδρία είναι η αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. «Τώρα είναι η ώρα για λύσεις», έγραψε πρόσφατα ο ίδιος.

«Είναι πολύ σημαντικό η ΕΕ να απαντήσει σε αυτό το θέμα με μια φωνή» ανέφερε ο Άντι Ρίνε την Παρασκευή λίγο μετά την ανάληψη της προεδρίας. Σύμφωνα με τις φινλανδικές προτάσεις, η ΕΕ θα πρέπει μέχρι το 2050 να καταστεί «ουδέτερη» ως προς τη ρυπογόνο επιβάρυνση της ατμόσφαιρας με διοξείδιο του άνθρακα. Ήδη 24 χώρες έχουν συμφωνήσει, ενώ αντιδράσεις προέρχονται από τις χώρες του Βίζεγκραντ –Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία και Σλοβακία- που ζητούν αποζημιώσεις για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια.

Λογική και ήρεμη δύναμη

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά την επίσκεψή του προ λίγων ημερών στο Ελσίνκι, επαίνεσε την «ήρεμη δύναμη» των Φινλανδών. «Η Φινλανδία επέλεγε πάντα την ευρωπαϊκή οδό. Ακριβώς τώρα η Ευρώπη χρειάζεται ηγεσία και σταθερότητα. Γι’ αυτό είστε εδώ», ανέφερε ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν.

Η Φινλανδία εδώ και χρόνια πρωτοπορεί στην προστασία του περιβάλλοντος κι έτσι φαντάζει η ιδανική επιλογή για την προώθηση της  ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής ατζέντας. Αλλά δεν είναι μόνο το περιβάλλον στις προτεραιότητες της φινλανδικής προεδρίας.

Το έτερο μείζον θέμα είναι η προάσπιση του κράτους δικαίου με το βλέμμα στραμμένο κυρίως στις χώρες του Βίζεγκραντ και ειδικότερα την Πολωνία και την Ουγγαρία. Εναντίον και των δύο αυτών χωρών βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες ελέγχου της συμβατότητάς τους με την αρχή του κράτους δικαίου. Ένα σημαντικό στοιχείο είναι επίσης ότι η καταβολή επιχορηγήσεων βάσει του επόμενου δημοσιονομικού πλαισίου για το 2021-2027, θα συνδέεται με τον σεβασμό της αρχής του κράτους δικαίου.

Στο επίκεντρο της φιλανδικής προεδρίας θα βρεθεί επίσης και η περαιτέρω διεύρυνση της Ε.Ε., ενώ κρίσιμο θέμα του επόμενου εξαμήνου θα είναι και ο καθορισμός ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

Όσο για το Brexit, θα συνεχίσει να απασχολεί την ΕΕ, δεδομένου ότι ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από τη μελλοντική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ. Η αποχώρηση του Λονδίνου από την ΕΕ που έχει αναβληθεί ήδη δύο φορές είναι προγραμματισμένη για τα μεσάνυχτα της 31ης Οκτωβρίου.