Οι αρχές της Κολομβίας ερευνούν 10 αστυνομικούς, που επέτρεψαν σε πολίτες να πυροβολούν εναντίον διαδηλωτών στο Κάλι, όπως δήλωσε σήμερα ένας αξιωματικός, την ώρα που το γραφείο του γενικού εισαγγελέα συνέδεσε ακόμη τρεις θανάτους με τις διαδηλώσεις.
Η χώρα των Άνδεων βρίσκεται έναν και πλέον μήνα αντιμέτωπη με ένα κίνημα διαμαρτυρίας κατά των κοινωνικών και οικονομικών πολιτικών της κυβέρνησης του προέδρου Ιβάν Ντούκε. Τις διαδηλώσεις πυροδότησε μια προτεινόμενη και πλέον αποσυρθείσα φορολογική μεταρρύθμιση.
Από τότε που η εν λόγω μεταρρύθμιση αποσύρθηκε, τα αιτήματα των διαδηλωτών διευρύνθηκαν, για να συμπεριλάβουν θέματα όπως τον βασικό μισθό, τις ευκαιρίες για τους νέους και το τέλος της αστυνομικής βίας.
Οι διαδηλώσεις έχουν σημαδευτεί από τη βία. Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα ανέφερε σήμερα πως 20 θάνατοι συνδέονται με τις διαδηλώσεις, 3 περισσότεροι σε σύγκριση με τον προηγούμενο απολογισμό, την ώρα που οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάνουν λόγο για επιπλέον 10 θανάτους διαδηλωτών από τις δυνάμεις ασφαλείας.
Στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Κολομβίας, το Κάλι, που έχει γίνει το επίκεντρο των κινητοποιήσεων, η αιματοχυσία συνεχίστηκε την Παρασκευή με πολίτες, ακόμα κι έναν εκτός υπηρεσίας αξιωματούχο του γραφείου του γενικού εισαγγελέα, να πυροβολούν εναντίον διαδηλωτών, σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα.
Μια έρευνα έχει ξεκινήσει για να ταυτοποιηθούν εκείνοι που παραβίασαν τον νόμο στο Κάλι, είπε σήμερα ο στρατηγός Χόρχε Λουίς Βάργκας, ο διευθυντής της εθνικής αστυνομίας της Κολομβίας, προσθέτοντας πως οι πληροφορίες αναφορικά με αστυνομικούς που ενδεχομένως παραβίασαν τον νόμο ή δεν άσκησαν τα καθήκοντά τους, έχουν σταλεί στη στρατιωτική δικαιοσύνη.
Το Σαββατοκύριακο, ο δήμαρχος του Κάλι Χόρχε Ιβάν Οσπίνα έκανε λόγο για περισσότερους από 10 βίαιους θανάτους στην πόλη, την Παρασκευή, καταγγέλλοντας πως ένοπλοι άνδρες πυροβολούσαν εναντίον διαδηλωτών παρουσία της αστυνομίας.
Καθώς ο απολογισμός των θανάτων αυξάνεται, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των ηγετών των διαδηλωτών έχουν «παγώσει». Η κυβέρνηση λέει ότι οι διαδηλωτές πρέπει να καταδικάσουν και να απορρίψουν τον αποκλεισμό δρόμων πριν από τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Οι επικεφαλής των διαδηλωτών κατηγορούν την κυβέρνηση ότι κάνει πίσω σε προηγούμενες δεσμεύσεις της.
Η εθνική απεργιακή επιτροπή έχει απευθύνει κάλεσμα για νέες διαδηλώσεις την Τετάρτη.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters