Skip to main content

Ιράν εναντίον Βρετανίας για την κατάσχεση του ιρανικού δεξαμενόπλοιου στο Γιβραλτάρ

Τα πυρά της προς τη Βρετανία στρέφει η Τεχεράνη μετά την κατάσχεση, χθες, του υπό παναμαϊκή σημαία ιρανικού δεξαμενόπλοιου στο Γιβραλτάρ, την οποία το Ιράν χαρακτηρίζει παράνομη. Σε μία πρώτη αντίδραση, μετά την κατάσχεση του τάνκερ από μέλη του βρετανικού βασιλικού πολεμικού ναυτικού και τις αρχές του Γιβραλτάρ, κλήθηκε στο ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών ο Βρετανός πρεσβευτής.

Η διπλωματική αυτή κίνηση διέλυσε τις όποιες αμφιβολίες σχετικά με την προέλευση του δεξαμενόπλοιου, ενώ εκτιμάται ότι θα επιδεινώσει τις σχέσεις της Τεχεράνης με τη Δύση. Ήδη εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών έκανε λόγο για «ένα είδος πειρατείας», ενώ το Φόρεϊν Όφις εκτίμησε ότι αυτά είναι «ανοησίες». H Τεχεράνη ζήτησε από το Λονδίνο την «άμεση απελευθέρωση» του ιρανικού πετρελαιοφόρου.

Σύμφωνα με τον Ισπανό υπουργό Εξωτερικών Ζοζέπ Μπορέλ, η αναχαίτιση του «Grace 1», το οποίο φέρεται να μετέφερε πετρέλαιο με προορισμό τη Συρία, παραβιάζοντας τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ε.Ε. εις βάρος της Δαμασκού, πραγματοποιήθηκε έπειτα από αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών.  

Σύμφωνα στοιχεία στα οποία είχε πρόσβαση το Reuters, το δεξαμενόπλοιο μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο από τις ακτές του Ιράν, αν και τα επίσημα αρχεία αναφέρουν ότι το πετρέλαιο προέρχεται από το γειτονικό Ιράκ.

Τα μέλη του πληρώματος του ιρανικού δεξαμενόπλοιου που συνελήφθη στα ανοικτά του Γιβραλτάρ ανακρίνονται ως αυτόπτες μάρτυρες και όχι ως ύποπτοι σε μια προσπάθεια να διευκρινιστεί το φορτίο του πλοίου και ο τελικός του προορισμός, δήλωσε εκπρόσωπος του βρετανικού εδάφους.

Τα 28 μέλη του πληρώματος που παραμένουν στο σούπερ τάνκερ «Grace 1», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, είναι κυρίως Ινδοί, αλλά μεταξύ τους υπάρχουν και μερικοί Πακιστανοί και Ουκρανοί. Η αστυνομία και τελωνιακοί παραμένουν πάνω στο πλοίο προκειμένου να διεξαγάγουν έρευνα, όμως το βρετανικό Πολεμικό Ναυτικό έχει αποχωρήσει.

Αν οι αξιωματούχοι του Γιβραλτάρ δεν καταφέρουν να καθορίσουν τις επόμενες ημέρες τη φύση του φορτίου του «Grace 1» ή τον τελικό του προορισμό, ενδέχεται να ζητήσουν την άδεια δικαστηρίου να το κρατήσουν για περισσότερο χρονικό διάστημα.

Στις ευρωπαϊκές κυρώσεις εις βάρος της Συρίας, που ισχύουν από το τέλος του 2011 και τον Μάιο παρατάθηκαν έως την 1η Ιουνίου 2020, περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η επιβολή πετρελαϊκού εμπάργκο στη χώρα. Παραταύτα, η Ε.Ε. δεν είχε ποτέ προχωρήσει σε ανάλογη κίνηση.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters