Το μενού γευσιγνωσίας του Λόρεν Βεγιέτ δεν είναι για τους λιπόψυχους, αλλά μπορεί να δείχνει το μέλλον θρέψης ενός αναπτυσσόμενου παγκόσμιου πληθυσμού. Σαλάτα γαρίδας με κίτρινο σκουλήκι, τραγανά έντομα πάνω σε ένα στρώμα λαχανικών και ακρίδα με σοκολάτα.
Καθώς ο ήλιος έλουζε τη βεράντα του εστιατορίου στο Παρίσι, τα περίτεχνα πιάτα του Βεγιέτ κέρδισαν τις εντυπώσεις με μουρμουρητά ικανοποίησης από την «περιπετειώδη» πελατεία του.
«Είναι το ιδανικό πιάτο για πρώτη φορά, είπε ο Παρισινός σεφ, προετοιμάζοντας μια μερίδα ζυμαρικών φτιαγμένων με αλεύρι σκουληκιών, γλυκοπατάτας και προνύμφες σοταρισμένων εντόμων. «Υπάρχουν κάποιες πραγματικά ενδιαφέρουσες γεύσεις. Πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να πουν ότι δεν τους αρέσει».
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) τον Ιανουάριο θεώρησε ότι το σκουλήκι είναι κατάλληλο για κατανάλωση από τον άνθρωπο και τον Μάιο ενέκρινε την πώλησή του στην αγορά. Ο Οργανισμός έχει υποβάλει περισσότερες από δώδεκα άλλες εφαρμογές για προϊόντα διατροφής με έντομα, όπως γρύλοι και ακρίδες.
Το Mealworm και τα έντομα γενικότερα, θα μπορούσαν να προσφέρουν μια βιώσιμη και χαμηλής εκπομπής άνθρακα πηγή τροφίμων για το μέλλον.
Σε δείπνο με τις δύο κόρες του, ο Σοχάιλ Αγιάρι τόνισε: «Νιώθω σαν να βρίσκομαι σε ένα παραδοσιακό εστιατόριο, εκτός από το ότι η ιδέα πίσω από αυτό που τρώω είναι διαφορετική. Και ειλικρινά, οι γεύσεις είναι πολύ παρόμοιες (με το κανονικό φαγητό)».
Η μικρή κόρη του Αγιάρι ήταν εξίσου θετική: «Είναι φιλικό προς το περιβάλλον και επιπλέον, είναι καλό».
Ο Βεγιέτ καλλιεργεί τα σκουλήκια στον χώρο του, ταϊζοντάς τα με βρώμη και λαχανικά. Ενώ το σκουλήκι μπορεί να μοιάζει με ορεκτικό, στην πραγματικότητα είναι οι προνύμφες του σκούρπυ σκαθαριού, πλούσιο σε πρωτεΐνες, λίπη και φυτικές ίνες.
Ως ευέλικτο συστατικό, το mealworm μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάρι ή σαλάτες, ή αλεσμένο για να φτιάξει αλεύρι για ζυμαρικά, μπισκότα ή ψωμί.
«Τα έντομα είναι θρεπτικά», δήλωσε ο Στέφαν Ντε Κεερσμάκερ, εκπρόσωπος της υγείας και της ασφάλειας των τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Μπορούν πραγματικά να μας βοηθήσουν να στραφούμε σε ένα πιο υγιεινό και βιώσιμο σύστημα διατροφής».
Για τον Βεγιέτ, η πρόκληση είναι διπλή: Να κερδίσει κερδίζοντας την κοινή γνώμη και να μάθει πώς να ταιριάζει τη γεύση των εντόμων με άλλα τρόφιμα.
«Πρέπει να βρεις τις σωστές γεύσεις, τα σωστά συνοδευτικά. Όλα αυτά είναι συναρπαστικά, κάθε σεφ θα σου πει το ίδιο», είπε.
naftemporikigr με πληροφορίες Reuters