Skip to main content

Αργά το βράδυ η ψήφιση του νομοσχεδίου για τις δημόσιες συναθροίσεις

Στις 10 το βράδυ αναμένεται να αρχίσει η διαδικασία της ψηφοφορίας επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις. Δεδομένου του μεγάλου αριθμού ομιλητών (ενεγράφησαν 130 βουλευτές για τις δύο ημέρες συζήτησης του νομοσχεδίου), αλλά και του χρόνου ομιλίας των πολιτικών αρχηγών, η ψηφοφορία αναμένεται να αρχίσει στις 22:00 και θα περιλαμβάνει τις ονομαστικές ψηφοφορίες που ζήτησαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, καθώς και την ενδεχόμενη ονομαστική ψηφοφορία που θα ζητήσει το ΚΙΝΑΛ, σε περίπτωση που δεν γίνει δεκτή τροπολογία του για την «αστική ευθύνη του διοργανωτή».

Κατά την έναρξη της δεύτερης ημέρας συζήτησης του νομοσχεδίου, ο εισηγητής της πλειοψηφίας, Κώστας Καραγκούνης, απέρριψε ως «φαιδρά» τα περί «χουντικού» νομοσχεδίου από τον ΣΥΡΙΖΑ. Επέκρινε επίσης την αξιωματική αντιπολίτευση ότι δεν είπε τίποτα για τους λεγόμενους μπαχαλάκηδες, διότι «δεν θέλετε να ενοχλήσετε την πολιτική σας πελατεία». Εξάλλου, χαρακτήρισε «όχι τυχαίο, ότι έχετε αυτήν την πορεία μετά τις εκλογές. Είστε η μοναδική αξιωματική αντιπολίτευση που έναν χρόνο μετά τις εκλογές διαλύεστε πολιτικά. Όχι μόνο δεν κρατάτε τις δυνάμεις σας, αλλά φυλλορροείτε καθημερινά και οδεύετε με ταχύτατους ρυθμούς στα ιστορικά και παραδοσιακά σας ποσοστά» είπε ο κ. Καραγκούνης. Εκτίμησε μάλιστα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ γιγαντώθηκε ως κόμμα ευκαιριακά και «καβαλήσατε το κύμα του αντιμνημονίου και τώρα που μας τέλειωσε ο δράκος, δυστυχώς τελειώνει και το παραμύθι για σας».

Ο εισηγητής της μειοψηφίας Γιάννης Ραγκούσης είπε ότι η κοινωνία έχει ονοματοδοτήσει αυτόν τον νόμο ως «χουντονόμο Μητσοτάκη- Χρυσοχοΐδη» και ότι στις επόμενες κινητοποιήσεις το αίτημα θα είναι να καταργηθεί αυτός ο «χουντονόμος». Μιλώντας για την αντιπολιτευτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ και τις δηλώσεις Χρυσοχοΐδη για “εχθροπάθεια”, ο κ. Ραγκούσης σημείωσε: «Όταν έγινε το πρόβλημα στον Έβρο με ένα δημοσίευμα έγκυρης εφημερίδας ότι υπήρχε νεκρός και το αναμετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης και το έκαναν σημαία τους είναι αλήθεια, κύριε Χρυσοχοΐδη ή δεν είναι αλήθεια ότι σας πήρα τηλέφωνο ως αρμόδιος τομεάρχης με εντολή του Αλέξη Τσίπρα πριν προβούμε σε οποιαδήποτε ανακοίνωση και σας ρώτησα: «Είναι αλήθεια αυτό που μεταδίδεται ή όχι;» Και μου είπατε: “Δεν είναι αλήθεια Γιάννη”. Και γι’ αυτόν τον λόγο εμείς δεν αντιδράσαμε, δεν βγάλαμε καμία ανακοίνωση». Τέλος στην αναφορά του κ. Χρυσοχοΐδη για το ποια «σημαία» κρατάει τώρα, ο κ. Ραγκούσης είπε ότι υπάρχει μια διαφορά: «εγώ σ’ αυτά εδώ τα έδρανα καθόμουν και πριν από δέκα χρόνια, δεν καθόμουν πριν από δέκα χρόνια σε αυτά εκεί τα έδρανα και τώρα κάθομαι σε αυτά τα έδρανα».

Στην αναμενόμενη «μαζική αντίδραση» των φορέων το απόγευμα στο Σύνταγμα αναφέρθηκε ο αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας. Παράλληλα επέκρινε την κυβερνητική πλειοψηφία ότι λένε «σαν χαλασμένη κασέτα» «τα γνωστά χιλιοειπωμένα ψέματα» για τα μαγαζιά που κλείνουν από τις συγκεντρώσεις, ενώ το ΚΚΕ έχει παραθέσει στοιχεία για τους λόγους που κλείνουν τα μαγαζιά και είναι η πολιτική σας, δηλαδή τη φοροληστεία, την απελευθέρωση των ωραρίων κ.ά. Όσο για τις αλλαγές που έκανε στο νομοσχέδιο ο υπουργός, είπε ότι έγιναν για να διαμορφωθεί ένα “φύλλο συκής”, ένα άλλοθι, και να διευκολυνθεί το ΚΙΝΑΛ να ψηφίσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Εκ μέρους του ΜέΡΑ25, η βουλευτής Αγγελική Αδαμοπούλου, είπε ότι η κυβέρνηση επικαλείται την ανθρώπινη ζωή και τις περιουσίες κάποιων ανθρώπων «με περισσή θεατρικότητα, μη λαμβάνοντας υπόψη ότι η ίδια η διακυβέρνησή σας τόσο καιρό έχει αποδείξει ότι ουδόλως ενδιαφέρεστε για τις ανθρώπινες ζωές, για τον Έλληνα πολίτη, για την Ελληνίδα που μοχθεί και αυτή τη στιγμή όχι μόνο καλείται να υποφέρει τα πάνδεινα, αλλά στοχοποιείται κιόλας και εκφοβίζεται πολλαπλώς».

Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Αντώνης Μυλωνάκης, είπε ότι ο οργανωτής δεν πρέπει να είναι αυτός που θα συρθεί στα δικαστήρια και θα πληρώσει από την τσέπη του, ενώ, για όσους συλλαμβάνονται, είπε πρέπει να τιμωρούνται πολύ αυστηρά, «για να αποτρέψουμε τους μπαχαλάκηδες, να αποτρέψουμε τους βανδαλιστές».

Ακολουθώντας τον κ. Μυλωνάκη στο βήμα, ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Καμίνης, είπε ότι εάν δεν γίνει δεκτή η τροπολογία του κόμματος για την αστική ευθύνη του διοργανωτή, την απαγόρευση των χημικών κ.ά, «θα προκαλέσουμε ονομαστική ψηφοφορία. Το νομοσχέδιο όμως επί της αρχής θα το ψηφίσουμε». «Είμαι πάρα πολύ περήφανος, που 45 χρόνια μετά τη θέση σε ισχύ του Συντάγματος επιτέλους έρχεται η Βουλή να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο όπου γίνονται δεκτές οι τροποποιήσεις του Κινήματος Αλλαγής και κατ’ αυτό τον τρόπο εκπληρώνεται μία παράδοση που άρχισε από το ΠΑΣΟΚ, να κάνουμε μια αντιπολίτευση σοβαρή και υπεύθυνη» ανέφερε ο κ. Καμίνης.

Πηγή: ΑΜΠΕ