Skip to main content

Όλοι εναντίον όλων στη «μάχη» της Βουλής επί του ν/σ για τις διαδηλώσεις

Σε υψηλότατους τόνους και με δριμύτατες αλληλοκατηγορίες ανάμεσα στην Ν.Δ., τον ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής εξελίσσεται στη Βουλή η συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις, η οποία θα κορυφωθεί με τις ονομαστικές ψηφοφορίες επί των άρθρων που αφορούν στις συναθροίσεις και επί του άρθρου για τη «σύσταση Διεύθυνσης Πρόληψης της Βίας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη».

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου υπογραμμίζοντας ότι θωρακίζει την ελευθερία της δημόσιας έκφρασης των πολιτών. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, έκανε λόγο για αντιδραστική θεσμική τομή, που έχει ως στόχο την ίδια την Δημοκρατία, ενώ εξαπέλυσε πυρά κατά του Κινήματος Αλλαγής, σχολιάζοντας πως είναι ντροπή η στήριξη που προσφέρει στην κυβέρνηση. Σκληρή η απάντηση της Φώφης Γεννηματά, που εγκάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι προσπαθεί να οικειοποιηθεί την ιστορία ενός χώρου που πολέμησε λυσσαλέα. Για το νομοσχέδιο τόνισε πως «το Κίνημα Αλλαγής το ξανάγραψε με δημοκρατικό μελάνι» και ζήτησε την απόσυρση της διάταξης περί αστικής ευθήνης του οργανωτή. 

Αναλυτικότερα, ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του σημείωσε πως η Δημοκρατία  δεν ιεραρχεί τα δικαιώματα τα οποία κατοχυρώνει, ούτε αναγνωρίζει ένα δικαίωμα σε λίγους για να το ασκούν εις βάρος των πολλών. «Εσείς κύριοι στον ΣΥΡΙΖΑ ξεχνάτε ότι ενίοτε επικαλεστήκατε το υφιστάμενο, χουντικό πλαίσιο για να απαγορεύσετε διαδηλώσεις επί διακυβέρνησής σας» υπογράμμισε απευθυνόμενος προς τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

« Η Ελλάδα έχει ανάγκη από σύγχρονους κανόνες, που θα διασφαλίζουν το δικαίωμα του συνέρχεσθαι, αλλά και το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης στο δημόσιο χώρο», σημείωσε, προσθέτοντας πως «δεν υπερισχύει σε μία Δημοκρατία το ένα δικαίωμα έναντι των υπολοίπων».

Ο κ. Τσίπρας από την πλευρά του κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν επιχειρεί να ρυθμίσει κάτι πάνω στην κοινή λογική, αλλά επιχειρεί μία επίθεση σε συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα. «Πρόκειται απλά για τη συνάντηση του ακροδεξιού δόγματος του κ. Βορίδη με την νεοδεξιά λογική του κ. Χρυσοχοίδη ή είναι ο φόβος των διαδηλώσεων που έρχονται;» είπε.

«Η απάντηση στο γιατί η κυβέρνηση επιχειρεί τώρα αυτή την «αντιδραστική τομή» είναι, σημείωσε, γιατί «φοβάται» τις εξελίξεις και τις κοινωνικές αντιδράσεις «που έρχονται από Σεπτέμβρη» καθώς η χώρα «μπαίνει σε περίοδο βαθιάς ύφεσης». Και αυτό, όπως είπε, «παρά τα εκατομμύρια δημόσιου χρήματος που μοιράζετε για να σας φιλοτεχνούν κυρίαρχο και άτρωτο τα ΜΜΕ» συμπλήρωσε, ενώ απευθυνόμενος στο ΚΙΝ.ΑΛ, σχολίασε πως «μεγαλύτερη ακόμη ντροπή είναι να ψηφίζεται κάτι τέτοιο από δημοκρατικές, προοδευτικές δυνάμεις».  

Η κ. Γεννηματά ζήτησε να αποσυρθεί η διάταξη για την αστική ευθύνη του οργανωτή. Το Κίνημα Αλλαγής, όπως είπε, κατέθεσε σχετική τροπολογία στη Βουλή σήμερα και δεν πρόκειται να ψηφίσει το νομοσχέδιο χωρίς ουσιαστικές βελτιώσεις. «Θέλατε να απαγορεύσετε τις διαδηλώσεις με το έκτρωμα που μας φέρατε, με διατάξεις της ντροπής από το χρονοντούλαπο της Δεξιάς» σημείωσε. Απαντώντας στην κριτική του Αλέξη Τσίπρα τόνισε πως «ντροπή είναι να συγκυβερνάς με την ακροδεξιά και στη συνέχεια να την ενσωματώνεις, να ασπάζεσαι τις λογικές της». 

naftemporiki.gr