Skip to main content

Ξανά στο στόχαστρο της Β. Κορέας ο Τραμπ, μετά τα χαμόγελα με τον Κιμ

Στροφή 180 μοιρών και επιστροφή στον εχθρικό τόνο που έχει σημαδέψει τις σχέσεις της Πιονγιάνγκ με την Ουάσιγκτον έκανε για μία ακόμη φορά η Βόρεια Κορέα, κατηγορώντας αυτή τη φορά τις ΗΠΑ για «εμμονή σε εχθρικές πράξεις και κυρώσεις».

Οι δηλώσεις της διπλωματικής αντιπροσωπείας της Πιονγιάνγκ στα Ηνωμένα Έθνη πραγματοποιήθηκαν λίγες μέρες μετά την ανταλλαγή επιστολών των ηγετών των δύο κρατών και κυρίως μετά την ιστορική χειραψία τους στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που χωρίζει τις δύο Κορέες.

Την Κυριακή, ο Ντόναλντ Τραμπ έγινε ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που πάτησε σε βορειοκορεατικό έδαφος. Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν συναντήθηκαν στο τελευταίο σύνορο του Ψυχρού Πολέμου. Και μολονότι πολιτικοί αναλυτές σημαεωσαν από την αρχή ότι η κίνηση αυτή δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα φέρει αίσιο αποτέλεσμα στις σχέσεις των δύο χωρών, αναμφίβολα μίλησαν για μία εξέλιξη υψηλού συμβολισμού.

Τις προηγούμενες εβδομάδες είχε προηγηθεί μία ανταλλαγή επιστολών μεταξύ των ηγετών, στην προσπάθεια να αρχίσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις για την αποπυρηνικοποίηση της Πιονγιάνγκ, οι οποίες έληξαν άδοξα μετά τη Σύνοδο στο Ανόι, τον Φεβρουάριο.

Αιτία της νέας έκρηξης εκ μέρους της Βόρειας Κορέας, σύμφωνα με την αντιπροσωπεία της, ήταν οι κατηγορίες των ΗΠΑ ότι η Πιονγιάνγκ παραβίασε το ανώτατο όριο στις εισαγωγές πετρελαιοειδών που καθορίστηκε το 2017.

Η Βόρεια Κορέα ανταποκρίνεται επίσης σε μια κοινή επιστολή που απέστειλαν οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία σε όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ, στις 27 Ιουνίου, με την οποία ζητούν την επιβολή νέων κυρώσεων εις βάρος της Πιονγιάνγκ. Στην ίδια επιστολή φέρεται επίσης να απευθύνεται έκκληση για την επιστροφή όλων των εκπατρισμένων Βορειοκορεατών στη χώρα τους έως το τέλος του 2019.

Σύμφωνα με ειδικούς του ΟΗΕ, δεκάδες χιλιάδες Βορειοκορεάτες στέλνονται στο εξωτερικό κάθε χρόνο, κυρίως στην Κίνα και τη Ρωσία, όπου εργάζονται σε συνθήκες σκλαβιάς, προς οικονομικό όφελος της Πιονγιάνγκ.

«Δεν διψάμε για την άρση κυρώσεων», τόνισε σε απάντηση της επιστολής αυτής η αντιπροσωπεία της Βόρειας Κορέας υπογραμμίζοντας ότι είναι «αρκετά γελοίο για τις Ηνωμένες Πολιτείες να θεωρούν τις κυρώσεις πανάκεια για όλα τα προβλήματα».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC, Guardian