Skip to main content

Υιοθεσίες-αναδοχές: 202 «ταιριάσματα» παιδιών-υποψηφίων γονέων σε μία μέρα

Την υλοποίηση 202 συνδέσεων ανάμεσα σε παιδιά και υποψήφιους θετούς-ανάδοχους γονείς ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σήμερα, πρώτη ημέρα λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος αναδοχής και υιοθεσίας.

Ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε το απόγευμα το Κέντρο Προστασίας Παιδιού «Η Μητέρα», στο πλαίσιο της νέας πολιτικής για τις αναδοχές και υιοθεσίες «Μια οικογένεια για κάθε παιδί». Σε λειτουργία τέθηκε ψηφιακό σύστημα που διαθέτει πλήρη βάση δεδομένων ώστε να συνδέει αποτελεσματικά παιδιά με γονείς, έρχεται λίγους μήνες μετά τη δέσμευση του Πρωθυπουργού -τον περασμένο Δεκέμβριο- ότι έως το τέλος του 2020 οι κοινωνικές υπηρεσίες θα είχαν αποκτήσει συνολικό έλεγχο της πληροφορίας, με την εγγραφή όλων των ανηλίκων που εμπίπτουν στο ηλεκτρονικό εθνικό μητρώο αναδοχής και υιοθεσίας.

Όπως σημείωσε, η Ελλάδα διαθέτει πλέον ένα σύγχρονο και διαφανές σύστημα αναδοχής και υιοθεσίας, που μπορεί να συνδέσει γρήγορα παιδιά με γονείς που θέλουν να τους προσφέρουν τη θαλπωρή του οικογενειακού περιβάλλοντος.

Επισήμανε επίσης ότι η κοινωνική πρόνοια θα ενισχυθεί, με έμφαση στις υπηρεσίες που μεριμνούν για παιδιά. «Έχουμε χρηματοδοτήσει πολύ πιο ενεργά την Υγεία και θα ήθελα να μπορούμε να κάνουμε το ίδιο και για τα ζητήματα που αφορούν την πρόνοια και ειδικά τα ζητήματα που αφορούν στο παιδί. Ξέρετε τους περιορισμούς τους οποίους έχουμε, αλλά είναι βέβαιο ότι ο κορωνοϊός μάς υποχρέωσε να κάνουμε και μία συνολική αναδιάταξη κάποιων προτεραιοτήτων. Από αυτή την πλευρά, σίγουρα η πρόνοια δεν θα είναι χαμένη. Θα είναι ωφελημένη» ανέφερε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε για τη λειτουργία του βελτιωμένου συστήματος, συνομίλησε με εργαζόμενους και εθελοντές στη μονάδα «Η Μητέρα», επισκέφτηκε κοιτώνες όπου διαμένουν παιδιά διάφορων ηλικιών, ενώ είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με υποψήφιους γονείς, οι οποίοι του μετέφεραν τις ανησυχίες και τις εμπειρίες τους τόσο από το νέο σύστημα, όσο και από το παλιό.

Κατά τη συζήτηση με τη διοίκηση και το προσωπικό του ιδρύματος, τονίστηκε ότι το αναβαθμισμένο σύστημα υιοθεσίας και αναδοχής δεν θα κάνει διαχωρισμούς σε βάρος παιδιών που έχουν προβλήματα υγείας ή κινητικές δυσκολίες, ενώ επισημάνθηκε η σημασία να διευκρινιστούν οι διαφορές ανάμεσα στην αναδοχή και την υιοθεσία, δεδομένου ότι οι αιτήσεις για την πρώτη είναι σταθερά λιγότερες.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το σύστημα θα παραμερίσει τα γραφειοκρατικά εμπόδια του παρελθόντος δίχως εκπτώσεις στην αξιολόγηση των αιτήσεων για αναδοχή ή υιοθεσία. Στόχος, τόνισε, είναι τα παιδιά να μην παραμένουν σε δομές προστασίας για αχρείαστα μεγάλο χρονικό διάστημα εφόσον υπάρχει η δυνατότητα αναδοχής ή υιοθεσίας.

«Πρέπει να είναι ξεκάθαρη η κεντρική κατεύθυνση της πολιτικής μας: Εάν υπάρχει οικογένεια που θέλει παιδί και παιδί το οποίο μπορεί να πάει σε οικογένεια και μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι αυτό το πάντρεμα μπορεί να γίνει, πρέπει να γίνεται συντομότερα παρά αργότερα» είπε. Τα παιδιά θα πρέπει να τοποθετηθούν σε σπιτικά όπου «θα μείνουν και θα έχουν την αγάπη και την φροντίδα που τους αξίζει» συμπλήρωσε.

Στη συνάντησή του με γονείς, κάποιοι εκ των οποίων είχαν βιώσει μεγάλες καθυστερήσεις στη διαδικασία αναδοχής ή υιοθεσίας στο παρελθόν, τονίστηκε ότι το νέο σύστημα μειώνει την αναμονή, αλλά ταυτόχρονα καταπολεμά «μαύρες» συναλλαγές. «Η διαφάνεια είναι η θεραπεία για την παρανομία τελικά. Εάν δεν μπορείς να παρέμβεις, αν δεν μπαίνει ανθρώπινο χέρι, αν δεν υπάρχει ανθρώπινη παρέμβαση, δεν υπάρχει και υπόνοια συναλλαγής μετά» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο ολοκληρώθηκε η καταγραφή όλων των ανηλίκων που διαβιούν σε μονάδες προστασίας και φιλοξενίας. Ακολούθησε η εκπαίδευση 130 επαγγελματιών οι οποίοι έχουν ως αποστολή να προετοιμάσουν τους υποψήφιους γονείς σχετικά με τις ανάγκες της αναδοχής ή της υιοθεσίας.

Τον Ιούνιο άρχισαν, για πρώτη φορά, εκπαιδευτικά προγράμματα για υποψήφιους γονείς σε όλη την επικράτεια, ενώ παράλληλα υλοποιήθηκε ο πρώτος κύκλος κατάρτισης πιστοποιημένων κοινωνικών λειτουργών του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος (ΣΚΛΕ), οι οποίοι θα ενισχύσουν τις αρμόδιες υπηρεσίες στην επεξεργασία αιτημάτων για αναδοχή και υιοθεσία.

Μετά από τα προπαρασκευαστικά βήματα, στις 6 Ιουλίου, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κήρυξε την έναρξη της διαδικασίας της σύνδεσης παιδιών με υποψήφιους γονείς μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Αναδοχών και Υιοθεσιών (www.anynet.gr).

Μέσω ενός ειδικού αλγόριθμου, ο οποίος αξιοποιεί την βάση αντικειμενικών δεδομένων, το σύστημα μελετά τους φακέλους παιδιών και υποψήφιων γονέων και στη συνέχεια παράγει προτάσεις σύνδεσης.

Ήδη έχουν υποβληθεί από τον αλγόριθμο 202 προτάσεις, 84 για αναδοχή και 118 για υιοθεσία.

Στη σημερινή εκδήλωση συμμετείχαν μέλη της διοίκησης και εργαζόμενοι, οι οποίοι ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό και την υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, για την ανταπόκριση των δημοσίων φορέων στις αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν αναφορικά με το σύστημα αναδοχών και υιοθεσιών το τελευταίο εξάμηνο. Επιπλέον, ανάδοχοι γονείς μοιράστηκαν την εμπειρία τους από το παλιό σύστημα, ενώ υποψήφιοι γονείς, οι οποίοι μόλις ολοκλήρωσαν τα εκπαιδευτικά σεμινάρια, αναφέρθηκαν στην ταχύτητα με την οποία διεκπεραιώθηκαν οι αιτήσεις τους.

Σε συνέντευξη Τύπου, η κ. Μιχαηλίδου ενημέρωσε για τα βήματα που έγιναν και τα εμπόδια που ξεπεράστηκαν για την πραγματοποίηση της υπόσχεσης «Μια οικογένεια για κάθε παιδί». Όπως είπε, με τη νέα πολιτική για τις αναδοχές και υιοθεσίες, η σύνδεση παιδιών και υποψήφιων γονιών υλοποιείται για πρώτη φορά μέσω του πληροφοριακού συστήματος αναδοχής και υιοθεσίας (www.anynet.gr), με τρόπο διαφανή και αποτελεσματικό.

Στόχος του υπουργείου, σημείωσε, στο πλαίσιο μιας παιδοκεντρικής προσέγγισης, ήταν η δημιουργία συνεργασιών μεταξύ όλων των φορέων παιδικής προστασίας της χώρας, κάτι που μέχρι σήμερα δεν είχε συμβεί. Βασική παράμετρος παραμένει η ελαχιστοποίηση της παραμονής των παιδιών σε δομές φροντίδας και η συστημική αλλαγή στον τομέα της παιδικής προστασίας στην Ελλάδα.