Skip to main content

Εκλογολογία και ρευστότητα «πνίγουν» το κυβερνητικό αφήγημα

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Μία τροπολογία για τη διενέργεια των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών στις 18-19 Μαΐου που κατέθεσαν χθες βράδυ 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, έφτασε για την αναζωπύρωση των σεναρίων για τριπλές εκλογές τον Μάιο (εθνικές, αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές).

Όπως αναφέρουν στο κείμενο, με την παρούσα τροπολογία «προτείνεται κατ’ εξαίρεση και για πρώτη εφαρμογή του σχεδίου νόμου (Κλεισθένης) η διενέργεια των αμέσως επόμενων δημοτικών και περιφερειακών εκλογών στον προβλεπόμενο με το υφιστάμενο νομοθετικό χρόνο, δηλαδή την προηγούμενη Κυριακή από την ημέρα διενέργειας ψηφοφορίας για την επιλογή των αντιπροσώπων της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του έτους 2019 και η εγκατάσταση των νέων δημοτικών και περιφερειακών αρχών να γίνει την 1η Σεπτεμβρίου του 2019 και να λήγει την 31η Δεκεμβρίου του 2023».

Το γεγονός ότι η τροπολογία για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα έρχεται ως βουλευτική και όχι ως υπουργική, γεννά ερωτήματα για το αν η τροπολογία «φορέθηκε» στον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη από το Μαξίμου. Αυτός είναι και ένας βασικός λόγος για τον οποίο τα σενάρια για τριπλές κάλπες τον Μάιο του 2019 ήρθαν ξανά στο προσκήνιο.

Η αλήθεια είναι ότι υπήρξε και ένας αντικειμενικός λόγος για τον οποίο κατατέθηκε αυτή η τροπολογία και είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης να αποφύγει ενδεχόμενη προσφυγή στο ΣτΕ ενάντια στο νομοσχέδιο που έχει ονομαστεί ως «Κλεισθένης» και στη διάταξη που μεταφέρει τις αυτοδιοικητικές εκλογές πέντε μήνες μετά την προγραμματισμένη διεξαγωγή τους.

Ουδείς όμως του δίνει σημασία, καθώς με διάφορες αφορμές, αιτίες ή κινήσεις στο παρασκήνιο, η χώρα τελεί υπό προεκλογικό κλίμα, το οποίο η κυβέρνηση από τη μία πλευρά λέει ότι προσπαθεί να ελέγξει επειδή ζημιώνεται η οικονομία κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι εκείνη το καλλιεργεί και από την άλλη κάνει ό,τι μπορεί για να το τροφοδοτεί.

Ψάχνουν το καλύτερο timing

Οι πολίτες πιστεύουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ είναι «κυβέρνηση υπό προθεσμία»  και η ίδια η κυβέρνηση αδυνατεί ή δεν θέλει να κόψει κάθε συζήτηση για πρόωρες εκλογές. Ο λόγος είναι ότι το πρωθυπουργικό επιτελείο και ο κ. Τσίπρας προσωπικά,  δεν έχουν αποφασίσει το χρόνο των επόμενων εθνικών εκλογών. Ψάχνουν  ακόμα να βρουν το καλύτερο timing και οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι οι επόμενες εθνικές εκλογές πλέον είναι κοντά.  Δεν είναι τυχαίο ότι στα ερωτήματα των δημοσκόπων οι πολίτες που απαντούν ότι επιθυμούν πρόωρες εκλογές ή προβλέπουν πρόωρες εκλογές, ακόμα και το φθινόπωρο, έχουν αυξηθεί κατά πολύ τους τελευταίους μήνες.

Η κυβέρνηση ωστόσο συνεχίζει να θολώνει τα νερά, επιχειρώντας να κρατήσει το όπλο του εκλογικού αιφνιδιασμού. Μόλις το περασμένο Σάββατο ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» είπε ότι «πρέπει να αποφεύγεται όσο είναι δυνατό η πρόκληση σύγχυσης στους εκλογείς, ως προς το διακύβευμα κάθε εκλογικής αναμέτρησης», φράση με την οποία ερμηνεύθηκε ότι ήθελε να απομακρύνει το ενδεχόμενο ταυτόχρονης διεξαγωγής εθνικών και αυτοδιοικητικών εκλογών τον Οκτώβριο του 2019, που ήταν και τυπικά είναι επίσης ένα ακόμα σενάριο.

Την ίδια στιγμή όμως, άφηνε και ανοιχτό το ενδεχόμενο ταυτόχρονης διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών με τις εθνικές, λέγοντας ότι «αν συμβεί αυτό θα είναι συγκυριακό και όχι συνέπεια συγκεκριμένης νομοθέτησης».  

Η κυβέρνηση τροφοδότης ρευστότητας

Επί της ουσίας, ο μεγαλύτερος τροφοδότης της ρευστότητας στην πολιτική ζωή ακριβώς τη στιγμή που θα έπρεπε να διαφυλάττει την πολιτική σταθερότητα για να δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες στο νέο ξεκίνημα της ελληνικής οικονομίας, είναι η κυβέρνηση.

Ο λόγος δεν είναι κάποιο κρυφό σχέδιο που βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά το γεγονός ότι δεν υπάρχει σχέδιο, δεν έχουν αποφασιστεί τα επόμενα στρατηγικά βήματα, οι μισοί συνεργάτες του κ. Τσίπρα του λένε να πάει σε εκλογές πριν έρθει η συμφωνία των Πρεσπών προς κύρωση στην Αθήνα, οι άλλοι μισοί του λένε ότι πρέπει να περιμένει μέχρι και την τελευταία ημέρα προσδοκώντας τη βελτίωση στην οικονομία και κατ΄ επέκταση της βελτίωσης του κλίματος και της εικόνας της κυβέρνησής του και εκείνος παραμένει αναποφάσιστος.

Τελευταία εκτίμηση, με βάση τα όσα λένε οι συνεργάτες του: Τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά τις δημοσκοπήσεις του Οκτωβρίου που θα έχουν συμπεριλάβει και την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, για την οποία η κυβέρνηση τρέφει πολύ μεγάλες προσδοκίες.