Της Αλεξίας Σωτηρίου
[email protected]
Εξαρχής η κυβέρνηση έθεσε ως διττό στόχο της αποστολής του Πρωθυπουργού στο Νταβός την προσέλκυση επενδύσεων, αλλά και τη συνέχιση των διπλωματικών κινήσεων για τη διεθνοποίηση των τουρκικών προκλήσεων. Στις χθεσινές παρεμβάσεις και τις επαφές του στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ ο Κυριάκος Μητσοτάκης αξιοποίησε το «βήμα» του Νταβός για να απευθύνει πολλαπλά μηνύματα, με αποδέκτες τόσο τους υποψήφιους επενδυτές, την Ε.Ε. και την Τουρκία, όσο και τους πολιτικούς αντιπάλους του.
1. Για την οικονομία
Στη συζήτησή του με τον καθηγητή Ιστορίας των πανεπιστημίων Harvard και Stanford, Niall Ferguson, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι το κλίμα στην Ελλάδα έχει αλλάξει, δίνοντας έμφαση στις μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός φιλικού σε επενδύσεις περιβάλλοντος. «Πριν από δέκα χρόνια, όταν ο (τότε) Πρωθυπουργός βρισκόταν εδώ, στο Νταβός, τον Ιανουάριο του 2010, δεν ήξερε εκείνη τη στιγμή ότι η χώρα όδευε προς τη χρεοκοπία. Δείτε πού βρισκόμαστε τώρα. Έχουμε μια σταθερή κυβέρνηση με απόλυτη πλειοψηφία και στην εξουσία βρίσκεται ένα αφοσιωμένο, φιλομεταρρυθμιστικό κεντροδεξιό κόμμα, κάτι που δεν βρίσκουμε συχνά στην Ευρώπη αυτό τον καιρό» ανέφερε.
Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε την εκτίμησή του ότι «η ανάπτυξη το 2020 θα κυμανθεί στο 3%» σημειώνοντας ότι η ανάπτυξη της χώρας «θα είναι βιώσιμη».
Εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία ότι η κυβέρνηση είναι «σε καλό δρόμο» για να πείσει τους πιστωτές ότι πρέπει να χαλαρώσουν τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2021 και να δώσουν μεγαλύτερο δημοσιονομικό περιθώριο για περαιτέρω μειώσεις φόρων. Στην ανάγκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων αλλά και τον smoothing mechanism, τον μηχανισμό για τη μεταφορά των υπερ-πλεονασμάτων από το ένα οικονομικό έτος στο επόμενο, αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός και στη συνάντησή που είχε με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ.
2. Για τις επενδύσεις
Ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι η Ελλάδα «χρειάζεται περισσότερες άμεσες επενδύσεις», σημειώνοντας πάντως πως εγχώριοι αλλά και ξένοι επενδυτές αντιμετωπίζουν με νέα εμπιστοσύνη τη χώρα.
Σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο Πρωθυπουργός επισήμανε οι αγορές έχουν αντιδράσει πολύ καλά στις εξελίξεις στη χώρα, ειδικά το τελευταίο εξάμηνο. «Οι αγορές έχουν υπάρξει πολύ καλές με την Ελλάδα από τότε που εκλεχθήκαμε» είπε, παραπέμποντας στις αποδόσεις των ομολόγων. «Ξένοι επενδυτές κοιτούν την Ελλάδα και για πρώτη φορά λένε “υπάρχει ένα πειστικό αφήγημα για επενδύσεις εδώ”» ανέφερε, ενώ έθεσε ως στόχο για τη χώρα την προσέλκυση επενδύσεων ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ σε βάθος επτά έως οκτώ ετών.
3. Για τις μεταρρυθμίσεις
Ο Πρωθυπουργός τόνισε πως «καμία ελληνική κυβέρνηση δεν κατάφερε ποτέ να πείσει ούτε καν την ίδια ότι ήθελε να κάνει μεταρρυθμίσεις». Σημείωσε ωστόσο ότι η σημερινή κυβέρνηση «κάνει τις μεταρρυθμίσεις επειδή πιστεύει ότι είναι απαραίτητες για τη χώρα και όχι επειδή είναι μέρος κάποιας συμφωνίας στο πλαίσιο ενός προγράμματος». Δήλωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση εξετάζει όλα τα αδύναμα σημεία και προσπαθεί να τα αντιμετωπίσει στο σύνολό τους.
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση εισέπραξε χθες τα εύσημα της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις της στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων. «Η Ελλάδα έχει σήμερα έναν πρωθυπουργό ο οποίος εφαρμόζει πραγματικά εντατικές μεταρρυθμίσεις» είπε στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.
4. Για την Τουρκία
Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης καταδίκασε την «επιθετική στάση» της Άγκυρας και χαρακτήρισε «παράνομη» και «εντελώς απαράδεκτη» τη συμφωνία που υπέγραψε η γειτονική χώρα με την κυβέρνηση της Τρίπολης.
«Η Λιβύη και η Τουρκία δεν έχουν αντιτιθέμενες ακτές, συνεπώς δεν επιτρέπεται η σύναψη συμφωνίας οριοθέτησης αναφορικά με θαλάσσιες ζώνες. Σε αυτήν την περίπτωση, το έγγραφο που υπεγράφη παραβλέπει εντελώς το γεγονός ότι τα νησιά μας έχουν δικαίωμα σε ΑΟΖ, γεγονός που παραβιάζει κατάφωρα όσα γνωρίζουμε για το Διεθνές Δίκαιο» ανέφερε.
Δήλωσε επιπλέον ότι η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές σε όλους τους εμπλεκόμενους ότι «αυτή η συμφωνία δεν πρόκειται να αποτελέσει πολιτική λύση για τη Λιβύη, γεγονός με το οποίο θα πρέπει να συμφωνήσει και η Ευρωπαϊκή Ένωση». «Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να συμφωνήσουμε, όπου συμφωνήσουμε εκτός και αν αυτές οι συμφωνίες ακυρωθούν» πρόσθεσε.
5. Για το μεταναστευτικό
Ο Πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις αυξημένες ροές προσφύγων και μεταναστών που δέχεται η χώρα μας. «Αντιμετωπίζουμε μια προβληματική, μια δύσκολη κατάσταση στα νησιά μας, ιδιαίτερα τα νησιά της Λέσβου και της Χίου έχουν επιβαρυνθεί υπέρμετρα» είπε, επιρρίπτοντας ευθύνες για την εξέλιξη αυτή και στις δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας, η οποία – όπως επισήμανε – επιχείρησε να εκμεταλλευτεί τους πρόσφυγες σε γεωπολιτικό επίπεδο για να πιέσει την Ευρώπη.
Σημείωσε παράλληλα πως «η Ευρώπη έχει αποτύχει να παρουσιάσει μια ενιαία στρατηγική» και απευθυνόμενος στις χώρες που «δεν συνεργάζονται» σχολίασε πως «δεν μπορείς να είσαι μέλος της Συνθήκης Σένγκεν, να εκμεταλλεύεσαι την ελεύθερη μετακίνηση των ατόμων και να μην αναλαμβάνεις ένα μέρος του φορτίου σχετικά με τη μετανάστευση».
6. Για τις εκλογές
Από τις παρεμβάσεις του Πρωθυπουργού στο Νταβός δεν έλειπαν και τα μηνύματα προς το εσωτερικό «μέτωπο». «Έχουμε μια κυβέρνηση με καθαρή εντολή, το ότι δεν έχουμε εκλογές μέχρι το 2023, πιστεύω ότι είναι πολύ ενθαρρυντικό» είπε, βάζοντας «φρένο» στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών που ανακινήθηκαν με αφορμή την επικείμενη ψήφιση του εκλογικού νόμου.
Έσπευσε επίσης να θυμίσει τις συνέπειες από το «πολύ επώδυνο για τη χώρα πείραμα του λαϊκισμού» το 2014. «Ο κόσμος ξεχνά ότι ζήσαμε capital controls, ότι οι τράπεζες ήταν κλειστές για τρεις εβδομάδες τον Ιούλιο του 2015, ότι φτάσαμε πολύ κοντά στο σημείο να αποχωρήσουμε από το ευρώ, και το ότι καταφέραμε να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη ήταν απλώς το αποτέλεσμα μιας θεαματικής ‘κωλοτούμπας’, μιας τεράστιας στροφής 180 μοιρών από την πλευρά του κ. Τσίπρα» ανέφερε.
Με αφορμή την εκλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα εξέφρασε επίσης την πρόθεσή του να αυξήσει τη συμμετοχή γυναικών «στον πρώτο ανασχηματισμό», τονίζοντας ωστόσο ότι αυτός δεν είναι στα άμεσα σχέδιά του.