Δύο νεκροί, αρκετοί τραυματίες και ζημιές σε κτήρια είναι ο πρώτος απολογισμός του ισχυρού σεισμού των 6,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε στη 01:32 στην Κω.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα θύματα του φονικού σεισμού είναι ένας 39χρονος Τούρκος και ένας 22χρονος Σουηδός. Τέσσερις τραυματίες μεταφέρθηκαν με σινούκ στην Κρήτη και νοσηλεύονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.
Ο ένας τραυματίας παρελήφθη ακρωτηριασμένος στο κάτω άκρο δεξιά της κνήμης και με κάταγμα κάτω άκρου, ο δεύτερος φέρει κάταγμα του άνω άκρου δεξιά, ο τρίτος κάταγμα οφθαλμικού κόγχου και ο τέταρτος φέρει κατάγματα.
Μεταξύ των κτηρίων που κατέρρευσαν είναι το Ιερό του Μητροπολιτικού Ναού του Αγ. Νικολάου και Τμήμα του Μουσουλμανικού Τεμένους στην πλ. Ελευθερίας.
Οι ζημιές σε πρώτη φάση φαίνεται να περιορίζονται στην πόλη της Κω και αναμένεται σήμερα να υπάρξει πλήρης καταγραφή και εκτίμηση της κατάστασης. Αρκετοί κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού, λόγω του πανικού που επικράτησε διανυκτέρευσαν στους δρόμους.
Κλιμάκια μηχανικών της Κω και της Περιφέρειας νοτίου Αιγαίου κατ’ εντολή του προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Γιάννη Γλυνού βρίσκονται από το πρωί στους δρόμους της πόλης της Κω, αλλά και σε ολόκληρο το νησί προκειμένου να διεξάγουν μακροσποπικό έλεγχο στα κτήρια τα οποία έχουν πληγεί από τον σεισμό. Όπως δήλωσε ο κ. Γλυνός στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι ζημιές εντοπίζονται κυρίως «σε παλαιά κτήρια λιθοδομών» ενώ τα νέα κτήρια του νησιού, μεταξύ των οποίων και οι πολυάριθμες ξενοδοχειακές μονάδες, «παρουσιάζουν ελάχιστα έως καθόλου προβλήματα».
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη. «Είναι περιορισμένες οι επιπτώσεις, τα κτήρια άντεξαν» είπε ο κ. Καπάκης, ο οποίος βρίσκεται στο νησί. «Τα όποια κτήρια υπέστησαν ζημιές ήταν παλαιάς ή κακής κατασκευής, είναι περιορισμένες οι καταρρεύσεις. Οι ζημιές είναι πολύ πιο περιορισμένες σε σχέση με τη Λέσβο και εντοπίζονται στο κέντρο του νησιού» διευκρίνισε ο ίδιος.
Ζημιές στο λιμάνι
Ζημιές έχει υποστεί και το λιμάνι της Κω, καθώς και όλο το παραλιακό μέτωπο. Από παλίρροια και άμπωτη στο λιμάνι κινδύνευσαν να βυθιστούν σκάφη, ενώ σοβαρές ρηγματώσεις σημειώθηκαν στην προβλήτα του εσωτερικού λιμανιού. Το μεσημέρι αναμένεται να φθάσουν στο νησί ειδικοί λιμενολόγοι της Διεύθυνσης Λιμενικών Έργων του υπουργείου Υποδομών, για να καταγράψουν τις ζημιές, ενώ δύτες θα πραγματοποιήσουν κατάδυση για να υπάρξει μία πρώτη εκτίμηση.
Σημειώνεται ότι λόγω των ζημιών που προκλήθηκαν δεν προσέγγισαν το λιμάνι τα πλοία «Βlue star 2» και το «Βlue star paros».
Kανονικά λειτουργεί το αεροδρόμιο της Κω, καθώς δεν έχει δημιουργηθεί κάποιο σοβαρό πρόβλημα από τον ισχυρό σεισμό.
Στην Κω κυβερνητικό κλιμάκιο
Mε αεροσκάφος C-130 έφθασαν τα ξημερώματα στο νησί ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός.
Στο νησί έφτασε επίσης δύναμη από την 1η ΕΜΑΚ με 15 άτομα και δύο σκύλους καθώς και κλιμάκιο μηχανικών.
Στην Κω μετέβη εσπευσμένα και κλιμάκιο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) με επικεφαλής τον πρόεδρό του, καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα.
Ν. Τόσκας: Απόλυτα διαχειρίσιμη η κατάσταση
Σε δηλώσεις του από το νησί ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, χαρακτήρισε «απόλυτα διαχειρίσιμη» την κατάσταση, προσθέτοντας ότι σταδιακά «η κανονικότητα στο νησί αποκαθίσταται πλήρως».
«Κοιτάζουμε αυτή τη στιγμή κάποιες ζημιές που έχουν γίνει. Η ευθύνη μας είναι η αποτίμηση των ζημιών και να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τον κόσμο» είπε, προσθέτοντας: «Ο κόσμος κινείται χωρίς πανικό. Και οι τουρίστες. Δεν υπάρχει πανικός».
Αισθητός και στα τουρκικά παράλια ο σεισμός
Ο σεισμός των 6,4 βαθμών της κλίμαχας Ρίχτερ έγινε αισθητός και στην Τουρκία, ιδιαίτερα στην Μαρμαρίδα και στις γειτονικές περιοχές της Αλικαρνασσού και της Κνίδου, αμφότερες στην περιοχή της Μούγλας. Η κυβερνήτης της περιφέρειας Μούγλας, Εσενγκιούλ Τσιβελέκ, είπε ότι έχουν αναφερθεί προς το παρόν μικροί τραυματισμοί.
Ο δήμαρχος της Μούγκλας είπε ότι υπήρξαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση σε διάφορες περιοχές, ενώ ο δήμαρχος της Αλικαρνασσού Μεχμέτ Κοτσαντόν έκανε λόγο για μικρές ρωγμές σε παλιά κτήρια.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ