Η Ρωσία ανταποκρίθηκε αμέσως όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες τής απηύθυναν ερώτημα σχετικό με τις κυβερνοεπιθέσεις, μία εβδομάδα πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου 2016, αποκάλυψε ο ειδικός εκπρόσωπος του προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν για τη διεθνή συνεργασία και την ασφάλεια των πληροφοριών.
«Μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές οι ΗΠΑ βρήκαν τελικά έναν τρόπο για να μας ρωτήσουν (μέσω διπλωματικών διαύλων) για τους χάκερ. Μια πρώτη απάντηση τους δόθηκε την επόμενη ημέρα», είπε ο Αντρέι Κρούτσκιχ.
Σύμφωνα με τον ειδικό εκπρόσωπο, τον Ιανουάριο, πριν από την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία, δόθηκε στις ΗΠΑ «λεπτομερής απάντηση». «Και αυτό ήταν όλο. Μετά σιώπησαν», υπογράμμισε.
Η Μόσχα έχει κατ’ επανάληψη απορρίψει τις κατηγορίες ότι προσπάθησε να επηρεάσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.
Ο κ. Κρούτσκιχ επιβεβαίωσε επίσης ότι οι δύο χώρες συζητούν τη δημιουργία κοινής ομάδας εργασίας για την κυβερνοασφάλεια. Στις αρχές του μήνα ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε ότι συζήτησε την ιδέα δημιουργίας τέτοιας ομάδας με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν κατά τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 (G20) στο Αμβούργο.
Ωστόσο, ορισμένα υψηλόβαθμα στελέχη του κυβερνώντος Ρεπουμπλικανικού Κόμματος δυσπιστούν απέναντι σε αυτή τη συνεργασία, καθώς υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να εμπιστευτούν τη Ρωσία. Γεγονός που οδήγησε τον Τραμπ να γράψει κατόπιν στο Twitter ότι και ο ίδιος δεν πιστεύει ότι θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο.