Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Mπορεί ο Νίκος Παππάς να επέλεξε να καθίσει στα «ορεινά» της αίθουσας της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για να αποφύγει τα τηλεοπτικά πλάνα, αλλά η εξέλιξη τον ικανοποίησε με τους παρευρισκόμενους να επιβεβαιώνουν ότι χθες δεν μπορούσε να κρύψει το χαμόγελό του.
Μετά από τόσες ημέρες που βρίσκεται στο επίκεντρο αποκαλύψεων που ταρακουνούν τον ΣΥΡΙΖΑ,την ημέρα που ο πρωθυπουργός είπε ότι περιμένει την αποπομπή του, ο Αλέξης Τσίπρας – χωρίς να τον κατονομάσει – όχι μόνο τον στήριξε πλήρως αλλά και δέσμευσε και τους βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στη γραμμή στήριξής του.
Και δεν είναι τυχαίο ότι μετά τον κ. Τσίπρα, τον λόγο στην κοινοβουλευτική ομάδα πήρε ο κ. Παππάς για να πει ότι τον έχουν στοχοποιήσει τα συμφέροντα επειδή με τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες (τη δεύτερη φορά, όχι την πρώτη που είχε καταπέσει στο ΣτΕ) έβαλε τους καναλάρχες να πληρώσουν. Ούτε είναι τυχαίο ότι στελέχη που πήραν το λόγο όπως ο Νίκος Βούτσης, ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Δημήτρης Βίτσας στήριξαν όλοι, στη γραμμή Τσίπρα περί «δολοφονίας χαρακτήρα», τον Νίκο Παππά, χωρίς να βρουν μία λέξη αυτοκριτικής για τα όσα αποκαλύπτονται. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Πάνος Σκουρλέτης και Ευκλείδης Τσακαλώτος, αν και παρόντες δεν πήραν το λόγο, ενώ ο Νίκος Φίλης απουσίαζε για προσωπικούς λόγους.
Με το αφήγημα περί «Δεξιάς που επιτίθεται όπως το παρελθόν» και το επιχείρημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σήμερα η δημοκρατική παράταξη που αποτελεί στόχο, ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να πείσει ότι δεν έχουμε να κάνουμε με στοιχεία και αποκαλύψεις που αφορούν τη δράση παραθεσμικών και παρακρατικών μηχανισμών, δεν έχουμε να κάνουμε με εικονικά τιμολόγια, εκατομμύρια που άλλαζαν χέρια, «δωράκια» που ζητούνταν από επιχειρηματίες, και επιχείρηση με στόχο να στηθεί νέα διαπλοκή επί ημερών διακυβέρνησής του, αλλά έχουμε να κάνουμε με τη στοχοποίηση της δημοκρατικής παράταξης, την οποία μάλιστα εκπροσωπεί ο ίδιος ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «σκοτεινό» τον τελευταίο χρόνο και επιτέθηκε στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι με τη συνδρομή ΜΜΕ κατασκευάζει μια «ανατριχιαστική, για όποιον επιμένει να είναι πολίτης και όχι τηλεθεατής, εικονική πραγματικότητα». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρομοίασε, μάλιστα, τη σημερινή κατάσταση με αυτήν της περιόδου της χούντας λέγοντας: «Λόγω ηλικίας δεν τα έχω ζήσει, αλλά από όσο μπορώ να γνωρίζω, νομίζω δεν είναι υπερβολική η διαπίστωση ότι ποτέ άλλοτε, με εξαίρεση τα χρόνια της χούντας, δεν υπήρξε τέτοιο χάσμα ανάμεσα στην αλήθεια και στην εικόνα της μαζικής προπαγάνδας».
Ο Νίκος Βούτσης φέρεται να είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να δείξει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα απέναντι στην επίθεση που δέχεται και να πρότεινε να γίνουν μυνήσεις. Ο Θοδωρής Δρίτσας φέρεται να ζήτησε να μην πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην παγίδα της σκανδαλολογίας και ο Παύλος Πολάκης να περάσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην αντεπίθεση γιατί, όπως είπε «παρακράτος είναι η Ν.Δ. και η Δεξιά». Ο Κώστας Ζαχαριάδης αναγνώρισε υπεροπλία της Ν.Δ. σε σειρά από ζητήματα, εκτός του «ηθικού πλεονεκτήματος», το οποίο είπε ότι πρέπει να διαφυλαχεί ως «κόρη οφθαλμού».
Ο κ. Τσίπρας είδε με ικανοποίηση τα στελέχη του να δέχονται τη γραμμή που ο ίδιος χάραξε για πλήρη στήριξη του κ. Παππά αλλά και πλήρη ταύτιση του κόμματος με τον πρώην παντοδύναμο υπερυπουργό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.
Ο στόχος του να περάσει ότι στόχος δεν είναι τόσο το πρόσωπο του Νίκου Παππά, αλλά ολόκληρος ο ΣΥΡΙΖΑ, επιτεύχθηκε, από τη στιγμή που έμπειρα και γνωστά στελέχη ταυτίστηκαν και αυτά με τον κ. Παππά και τη γραμμή ότι οι αποκαλύψεις δεν είναι αποκαλύψεις, αλλά επίθεση με στόχο τον ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, ο κ. Τσίπρας αποφεύγει και εσωτερικές αναταράξεις και εσωστρέφεια που θα προκαλούσαν ενδεχόμενη αποπομπή του κ. Παππά. Και περιμένει να δει τη συνέχεια, με την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξουν νέα στοιχεία κατά του στενού του συνεργάτη και η σιωπηρή πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ που μέχρι σήμερα κρατά αποστάσεις, δεν θα εξεγερθεί.