Skip to main content

Βρετανία: Επανέναρξη πωλήσεων όπλων στη Σαουδική Αραβία παρά τις αντιδράσεις για την Υεμένη

Η κυβέρνηση της Βρετανίας θα ξαναρχίσει τις πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία, αψηφώντας τις έντονες αντιδράσεις και τις ανησυχίες που εκφράζονται σε διεθνές επίπεδο για τον κίνδυνο να χρησιμοποιηθούν στην εμπόλεμη Υεμένη. Η υπουργός Διεθνούς Εμπορίου Λιζ Τρας διαβεβαίωσε γραπτώς το κοινοβούλιο ότι η εκτίμηση της κυβέρνησης των Συντηρητικών του Μπόρις Τζόνσον έχει αποτιμήσει πως «δεν υπάρχει σαφής κίνδυνος τα όπλα και ο στρατιωτικός εξοπλισμός που εξάγονται στη Σαουδική Αραβία να χρησιμοποιηθούν στη διάπραξη σοβαρών παραβιάσεων» του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Ωστόσο στελέχη κομμάτων της αντιπολίτευσης και ακτιβιστές που εναντιώνονται στο εμπόριο όπλων κατήγγειλαν την «ηθικά αδικαιολόγητη» απόφαση αυτή της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Άναυδη» για την «υποκρισία» της κυβέρνησης δήλωσε μέσω Twitter η βουλευτής του Κόμματος των Πρασίνων Κάρολιν Λούκας. «Το πώς μπορεί ο υπουργός Εξωτερικών τη μια ημέρα να μας λέει ότι το ΗΒ δρα για να επικρατήσει το καλό στον κόσμο, ότι υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, και την επομένη να συναινεί σε αυτό το αίσχος είναι απλά απίστευτο», ανέφερε χαρακτηριστικά η ίδια.

Η Λούκας αναφερόταν στην ανακοίνωση του βρετανού ΥΠΕΞ Ντόμινικ Ράαμπ τη Δευτέρα για τις πρώτες κυρώσεις του τύπου που προβλέπει ο αμερικανικός «νόμος Μαγκνίτσκι» σε βάρος δεκάδων αξιωματούχων στη Ρωσία και στη Σαουδική Αραβία που κατηγορούνται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Η υπουργός Διεθνούς Εμπορίου των Εργατικών, Έμιλι Θόρνμπερι, χαρακτήρισε επίσης «ηθικά αδικαιολόγητη» την απόφαση στηλιτεύοντας το ότι αυτή ανακοινώθηκε «την ίδια μέρα που 20 Σαουδάραβες αξιωματούχοι τέθηκαν στον κατάλογο των προσώπων στα οποία επιβάλλει κυρώσεις το Φόρεϊν Όφις για τον ρόλο που διαδραμάτισαν στον φόνο του Τζαμάλ Κασόγκι», του εξόριστου στις ΗΠΑ δημοσιογράφου ο οποίος δολοφονήθηκε «εν μέρει επειδή επέκρινε τη σαουδαραβική συμπεριφορά στην Υεμένη».

Τέλος, να σημειωθεί ότι η Βρετανία προμήθευσε το 13% των όπλων που εισήγαγε η Σαουδική Αραβία την περίοδο μεταξύ του 2015 και του 2019, ενώ το 73% της το προμήθευσαν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Μελετών της Στοκχόλμης για τη Διεθνή Ειρήνη (SIPRI) που είχε δοθεί στη δημοσιότητα τον Μάρτιο. Η αξία των βρετανικών εξαγωγών όπλων στο βασίλειο του Κόλπου σε ετήσια βάση ανερχόταν σε τουλάχιστον 1,4 δισεκ. δολάρια, κατά πρότερη εκτίμηση του SIPRI.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ