Skip to main content

Λιβανός για διαπραγματεύσεις της νέας ΚΑΠ: Μια μη συμφωνία ίσως είναι καλύτερη από μια κακή συμφωνία

«Μια μη συμφωνία ίσως είναι καλύτερη από μια κακή συμφωνία για τη νέα ΚΑΠ» δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, κατά την τοποθέτησή του στη Σύνοδο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ στις Βρυξέλλες, θέμα το οποίο αναμένεται να κριθεί οριστικά σε νεότερη Σύνοδο.

«Η συνεδρίαση διεκόπη στις 5.00 πμ λόγω της αδυναμίας συμφωνίας με το Ευρωκοινοβούλιο, καθώς ευρωβουλευτές κομμάτων στις οποίες μετέχουν υπουργοί Γεωργίας είχαν διαφορετικές θέσεις από τους εκπροσώπους των κυβερνήσεων τους», αναφέρει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε ανακοίνωσή του.

Στάση την οποία ο κ. Λιβανός χαρακτήρισε «εκβιαστική και ασεβή έναντι των δημοκρατικών θεσμών». Στο κείμενο των 27, η ελληνική αντιπροσωπεία, αποτελούμενη εκτός του κ. Λιβανού, από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννη Οικονόμου και τον γγ του ΥΠΑΑΤ, Κωνσταντίνο Μπαγινέτα, κατάφερε να αποτυπώνονται όλες οι ελληνικές θέσεις που διασφαλίζουν την ορθή, παραγωγική και ρεαλιστική υλοποίηση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, στη διάρκεια των 48ωρων διαπραγματεύσεων διασφαλίστηκαν συγκριμένα στοιχεία που αφορούν τα ελληνικά γεωργικά συμφέροντα όπως:

– Θετικούς όρους για τη δικαιότερη κατανομή των ενισχύσεων.

– Αύξηση των διαθέσιμων κονδυλίων για την ένταξη και εγκατάσταση νέων γεωργών.

– Περιβαλλοντικό προσανατολισμό των ενισχύσεων με παράλληλη εξασφάλιση του γεωργικού εισοδήματος.

– Ευνοϊκότερο σύστημα περιβαλλοντικών ελέγχων για τις μικρές και μεσαίες εκμεταλλεύσεις για την αποφυγή δυσανάλογων αυστηρών κυρώσεων.

– Ενωσιακές και διακυβερνητικές πολιτικές πρωτοβουλίες για την ίση/δικαιότερη αντιμετώπιση των Ευρωπαίων γεωργών στο πλαίσιο των διεθνών συμφωνιών εμπορίας αγροτικών προϊόντων, με σεβασμό στα ενωσιακά περιβαλλοντικά πρότυπα παραγωγής και διάθεσης τροφίμων.

– Ποσοστό εσωτερικής σύγκλισης των δικαιωμάτων προκειμένου να υπάρχει δικαιότερη κατανομή αυτών και ενίσχυση των νέων και νεοεισερχομένων γεωργών.

-Ποσοστό αναδιανομής προκειμένου να διορθωθούν στρεβλώσεις και να ενισχυθούν οι μικρές και μεσαίες εκμεταλλεύσεις, χωρίς παράλληλα να επιβαρύνονται σημαντικά οι μεγαλύτερες.

– Ενίσχυση των συνδεδεμένων ενισχύσεων προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα στήριξης συγκεκριμένων κλάδων για ιδιαίτερους εθνικούς λόγους.

-Ευέλικτο σχήμα ενεργοποίησης των οικολογικών σχημάτων προκειμένου οι αγρότες να συμμετέχουν σε φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις και παράλληλα να συνεχίζουν να απολαμβάνουν το ίδιο ποσοστό ενισχύσεων.

– Υψηλή επενδυτική χρηματοδότηση για περιβαλλοντικές και κλιματικές δράσεις.

– Διατήρηση της εξισωτικής αποζημίωσης και της υψηλής συμμετοχής της στην επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων του δεύτερου Πυλώνα.

Παγετός

Δεκτό έγινε από τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι το αίτημα που είχαν καταθέσει η Ελλάδα μαζί με τη Γαλλία και την Ιταλία για τη στήριξη των παραγωγών που επλήγησαν από τον παγετό του Μαρτίου και Απριλίου. 

Δήλωσε ότι στηρίζει απόλυτα το αίτημα των τριών χωρών για χρήση κρατικών ενισχύσεων για την κάλυψη των αναγκών που προέκυψαν από τους πρόσφατους παγετούς και πρόσθεσε ότι αναμένει τα τεκμηριωμένα αναλυτικά στοιχεία των οργανισμών ασφαλίσεων για τις καταστροφές που καταγράφηκαν και στις τρεις χώρες. Στη συνέχεια οι υπηρεσίες της Επιτροπής θα εξετάσουν το αίτημα, ώστε να προβούν στις δέουσες ενέργειες.

Οι αποζημιώσεις που θα καταβληθούν μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, δεν θα εκληφθούν ως κρατικές ενισχύσεις και επομένως δεν θα υπάρχει κίνδυνος για πρόστιμα σε βάρος των χωρών που θα τις καταβάλουν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ