Ο νέος κορωνοϊός έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 3,5 εκατ. ανθρώπους, καταστρέφοντας οικογένειες και αφήνοντας ορφανά παιδιά σε όλο τον κόσμο.
Το τελευταίο επίκεντρο της πανδημίας εντοπίζεται στην Ινδία όπου ο κορωνοϊός δημιουργεί μια ολόκληρη γενιά ορφανών παιδιών, είναι τα «ορφανά του κορωνοϊού». Στην Ινδία, όπου το 27% του πληθυσμού μιας χώρας με 1,3 δισ. άτομα είναι κάτω των 14 ετών, η κλίμακα της κρίσης είναι σε άλλο επίπεδο.
Η χώρα είχε περίπου 350.000 ορφανά σε ιδρύματα κατά την πανδημία. Πλέον οι αρχές προσπαθούν να καταλάβουν πόσα παιδιά έχουν εγκαταλειφθεί, είτε επειδή οι γονείς τους έχουν νοσηλευτεί είτε επειδή έχουν πεθάνει είτε επειδή ο επιζών γονέας δεν είναι σε θέση να τα φροντίσει.
Ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Πριγιάνκ Κανόνγκο, λέει ότι το γραφείο του έχει δώσει εντολή σε όλες τις περιφερειακές μονάδες προστασίας παιδιών, αξιωματούχους παιδικής πρόνοιας και αστυνομικούς σταθμούς να παρακολουθούν. Σε πρόσφατο tweet, η Σμρίτι Ιράνι, υπουργός για τις γυναίκες και την ανάπτυξη της Ινδίας, δήλωσε ότι από την 1η Απριλίου οι κρατικές κυβερνήσεις είχαν αναφορές ότι 577 παιδιά είχαν μείνει ορφανά λόγω Covid.
Πώς έγινε αντιληπτό το πρόβλημα
Η Ακάντσα Σριβαστάβα, ιδρύτρια του ου μη κερδοσκοπικού οργανισμού Akancha Srivastava, παρατήρησε στις αρχές Μαΐου, ότι λάμβανε σωρεία μηνυμάτων μέσω των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης και στο chatbot του ιστότοπου του ιδρύματος που ηγείται με εκκλήσεις για να βοηθήσουν τα παιδιά που άφησε ορφανά το άγριο δεύτερο κύμα του Covid-19 της Ινδίας, και το οποίο έχει σκοτώσει περισσότερες από 150.000 ζωές τους τελευταίους δύο μήνες.
Η ίδια αν και ασχολείται με την προώθηση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, συγκέντρωσε μια ομάδα και δημιούργησε μια γραμμή βοήθειας στην εφαρμογή WhatsApp για παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο.
Μέσα σε λίγες ώρες μετά την κυκλοφορία του αριθμού στις 3 Μαΐου, αστέρες του Μπόλιγουντ, προσωπικότητες της τηλεόρασης και αρχηγοί της αστυνομίας την δημοσιοποίησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα μηνύματα πανικού άρχισαν να έρχονται από παντού, από το Δελχί και τη Βομβάη μέχρι τις απομακρυσμένες μικρές πόλεις.
«Οι άνθρωποι μας ζητούσαν να σώσουμε τα ορφανά παιδιά, προειδοποιώντας μας για παράνομες κομπίνες υιοθεσίας και εμπορία παιδιών», αναφέρει η Σριβαστάβα, της οποίας η γραμμή βοήθειας καταγράφει καθημερινά 3.500 έως 4.000 μηνύματα. Η ομάδα της συνεργάζεται με τις αρχές για τον εντοπισμό συγγενών ή την τοποθέτηση παιδιών στα ήδη κατακλυσμένα κρατικά καταφύγια. «Τα παιδιά είναι σοκαρισμένα», λέει. «Δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει».
Η υγειονομική κρίση θα γίνει απειλή για τα ανθρώπινα δικαιώματα;
Αυτό που είναι μια υγειονομική κρίση για την υγεία θα μπορούσε να μετατραπεί σε μια κρίση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μια χώρα όπου η εκμετάλλευση των παιδιών υπήρξε χρόνιο πρόβλημα.
Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας εκτιμά ότι περισσότερα από 10 εκατ. παιδιά της Ινδίας κάτω των 14 ετών βρίσκονται ανάμεσα στο ενεργό εργατικό δυναμικό. Ο πραγματικός αριθμός όμως μπορεί να είναι πολύ υψηλότερος καθώς τα παιδιά που δεν είναι εγγεγραμμένα στο σχολείο είναι τέσσερις φορές περισσότερα, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία απογραφής της χώρας.
«Εκατομμύρια παιδιά σε ολόκληρη τη χώρα αντιμετωπίζουν σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών αυτή τη στιγμή και ωθούνται σε σεξουαλικές πράξεις, παιδική εργασία ή σεξουαλική εκμετάλλευση», σχολιάζει ο ιδρυτής και διευθυντής του Ιδρύματος Protsahan India, μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που συνεργάζεται με παιδιά από φτωχογειτονιές, Σόναλ Καπούρ.
Η Protsahan, η οποία δραστηριοποιείται σε 48 παραγκουπόλεις του Δελχί, πραγματοποιεί περισσότερες από 25 κλήσεις κινδύνου την ημέρα, λέει, από 15 έως 20 το μήνα πριν από την πανδημία.
Σε μια περίπτωση, τρία κορίτσια ηλικίας 5, 6 και 14 ετών κακοποιήθηκαν από τον πατέρα τους ενώ η μητέρα τους νοσηλεύτηκε. Σε ένα άλλη περίπτωση, δύο μικρά παιδιά δεν είχαν λάβει τροφή για τρεις ημέρες, επειδή οι γονείς τους ήταν πολύ άρρωστοι για να τους φροντίσουν.
«Εκτιμάται ότι το 20% των κατοίκων της παραγκούπολης του Δελχί έχουν πεθάνει» κατά τη διάρκεια της πανδημίας, λέει ο Καπούρ. «Με τόσα πολλά παιδιά που επηρεάζονται, το ίδιο το ύφασμα της Ινδίας είναι χαλασμένο», υπογραμμίζει.
Ο κίνδυνος διακίνησης
Τα ορφανά παιδιά κινδυνεύουν να πέσουν θύματα κυκλωμάτων διακίνησης στις μικρότερες πόλεις και τις αγροτικές περιοχές όπου η φτώχεια είναι ενδημική και η αστυνομική παρουσία ελάχιστη, προειδοποιεί η Τζαλά Λαλιθάμα, ακτιβίστρια της Λαϊκής Οργάνωσης για την Αγροτική Ανάπτυξη, με έδρα το Madanapalle, μια πόλη κάτω των 200.000 κατοίκων η οποία βρίσκεται τρεις ώρες με το αυτοκίνητο από το Μπανγκαλόρ.
Κατά τη διάρκεια του τρέχοντος κύματος Covid, η Λαλιθάμα έχει τεκμηριώσει δεκάδες περιπτώσεις παραβιάσεων των δικαιωμάτων των παιδιών στην περιοχή. Τα παιδιά που ζουν σε συνθήκες φτώχειας προσλαμβάνονται για να ετοιμάσουν αλκοόλ με μπουκάλια και να φέρουν σάκους ντομάτας στη χονδρική αγορά λαχανικών στην πόλη.
«Εάν ο κουβαλητής στην οικογένεια πεθάνει, τα νεαρά κορίτσια δελεάζονται να εργαστούν σε εργοστάσια σε κοντινές πόλεις και στη συνέχεια διακινούνται» για πορνεία, λέει.
Αν και δεν υπάρχουν αξιόπιστα δεδομένα σχετικά με τον αριθμό των παιδιών που διατρέχουν κίνδυνο, αυτά που είναι διαθέσιμα είναι ανησυχητικά.
Στην Τζαρκάντ, μία πολιτεια στην ανατολική Ινδία με υψηλά επίπεδα αγροτικής φτώχειας, η Εθνική Επιτροπή για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Παιδιού έχει χαρτογραφήσει τη θέση 4.700 ευάλωτων παιδιών σε μια μόνο περιοχή που έχει ιστορικό εκμετάλλευσης παιδιών.
Οι προσκλήσεις για βοήθεια έχουν κατακλύσει τις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων, συμπεριλαμβανομένου του Twitter, όπου το hashtag #CovidOrphans έγινε trend για πρώτη φορά.
«Αν κάποιος θέλει να υιοθετήσει ένα κορίτσι, επικοινωνήστε με την Priyanka», αναγράφει ένα μήνυμα το οποίο περιείχε έναν αριθμό τηλεφώνου. «Ένα κορίτσι είναι 3 ημερών και ένα άλλο 6 μηνών. Έχασαν τους γονείς τους πρόσφατα λόγω του covid. Μοιραστείτε όσο το δυνατόν περισσότερο, βοηθήστε τους να αποκτήσουν ζωή», γράφει ένα άλλο.
Ενώ οι περισσότερες από αυτές τις θέσεις μπορεί να έχουν καλή σημασία, λένε οι ειδικοί για την καλή διαβίωση των παιδιών, ενέχουν κίνδυνο. «Όταν μοιράζονται φωτογραφίες και τοποθεσίες, τα δίκτυα εμπορίας παιδιών γίνονται ενεργά υπό το πρόσχημα της υιοθεσίας», λέει η Σριβαστάβα. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι «νέοι ενδιαφερόμενοι» εμφανίζονται λέγοντας:« Θα χρηματοδοτήσουμε τα ορφανά Covid αν μοιραστείτε τα στοιχεία τους», λέει ο Καπούρ.
Η Ιράνι προσπάθησε να βάλει ένα φρένο στα μηνύματα προτρέποντας τον κόσμο να απευθύνεται στα αστυνομικά τμήματα ή τη γραμμή του υπουργείου.
Η νομική διαδικασία υιοθέτησης στην Ινδία είναι επίπονη και μπορεί να διαρκέσει χρόνια. Ενώ οι μεγάλες οικογένειες μπορούσαν να δεχτούν εγκαταλελειμμένα παιδιά σε καλύτερες εποχές, ο Covid έχει προκαλέσει ανησυχίες σχετικά με τη μετάδοση και το κόστος.
Μέχρι στιγμής, η επίσημη απάντηση ήταν τοπική και ad hoc. Για να παρακινήσουν τους συγγενείς να δώσουν στα παιδιά ένα σπίτι, οι κυβερνήσεις στο Δελχί και η κεντρικό πολιτεία Μαντνιά Πραντές έχουν δεσμευτεί για δωρεάν εκπαίδευση και μηνιαία επιδόματα για την υποστήριξη των «ορφανών του κορωνοϊού». Η κυβέρνηση της Κεράλα έχει θέσει σε εφαρμογή ένα πρωτόκολλο έκτακτης ανάγκης ειδικά για την υιοθέτηση «ορφανών του Covid».
Ο διευθύνων σύμβουλος της Child Rights and You, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού υποστηρίζει εκατοντάδες λαϊκές πρωτοβουλίες ανάπτυξης παιδιών σε ολόκληρη τη χώρα, Πούτζα Μαρουαχα, ανησυχεί ότι η πανδημία έχει σβήσει τα χρόνια της προόδου σε τομείς όπως ο παιδικός υποσιτισμός και η εκπαίδευση που προέκυψε από την δουλειά της δικής του οργάνωσης και άλλων παρόμοιων οργανώσεων,
«Ήταν μια ανηφορική μάχη για να διασφαλίσουμε την εκπαίδευση, την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών μας και χρειάστηκαν τεράστιες προσπάθειες, πόρους, χρήματα, καθώς και η οικοδόμηση των κοινοτικών συνηθειών τις τελευταίες δύο δεκαετίες», λέει. «Έχουμε λόγους να ανησυχούμε ότι μεγάλο μέρος αυτής της επιτυχίας μπορεί να χαθεί», προειδοποιεί.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg